De wereld stond niet stil in 2022. Ook niet aan onze universiteit. Blik terug op enkele opmerkelijke momenten van afgelopen jaar.
JANUARI: Ghent University Global Campus in Zuid-Korea haalt kaap van 500 studenten
Onze campus in Zuid-Korea bereikte dit jaar de kaap van 500 studenten. Op de Ghent University Global Campus biedt de UGent drie opleidingen in life sciences aan. Studenten uit Zuid-Korea komen tijdens hun opleiding ook een semester naar Gent om te studeren.
Lees meer over de Ghent University Global Campus:
FEBRUARI: Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent
Olexiy Lyamtsev is een van de vele Oekraïners op de vlucht voor de oorlog die in februari uitbreekt in zijn land: “We hebben lang getwijfeld, maar toen het oorlogsgebied uitbreidde tot aan de rand van onze stad, beslisten we dat we het onze kinderen verschuldigd waren om het land te ontvluchten.” Ondertussen werkt Olexiy als imker aan de UGent.
Lees meer over Oekraïne:
MAART: Nieuwe expo PHALLUS. Norm & Vorm. in GUM (Gents Universiteitsmuseum)
De penis is overal: in oeroude grottekeningen, op wc-deuren, in dick pics, maar ook in de wetenschap en kunstwereld is de fallus de norm. Waarom krijgen vrouwelijke genitaliën minder aandacht, ook in wetenschappelijk onderzoek? Het is het onderwerp van de nieuwe expo van het GUM: PHALLUS. Norm & vorm.
Lees meer over deze tentoonstelling:
APRIL: Alumnus Dirk Frimout was 30 jaar geleden allereerste Belg in de ruimte
Dertig jaar geleden ging UGent-alumnus Dirk Frimout als allereerste Belg naar de ruimte. Voor ons alumni-magazine ging hij nog verder terug in de tijd en schreef hij een brief aan zijn 17-jarige zelf die net op het punt stond aan onze universiteit te studeren.
Lees meer brieven van alumni:
MEI: Onderzoekers leggen oude sporen in Stonehenge bloot
Een bijzonder waardevolle ontdekking zet onze kennis over Stonehenge op zijn kop. Op de meest onderzochte site ter wereld vond een onderzoeksgroep met enkele UGent’ers sporen die veel ouder zijn dan alles wat er tot nog toe opgegraven werd. “We hebben in Stonehenge ongekende prehistorische sporen ontdekt", zegt UGent-onderzoeker Philippe De Smedt.
Lees meer over archeologie:
JUNI: Steven Van Gucht is eerste alumnus van het jaar
Hij speelt een onwaarschijnlijk belangrijke rol in de bestrijding van de coronapandemie en is sindsdien niet meer weg te slaan uit de media. Vanaf juni mag Steven Van Gucht zichzelf ook de allereerste UGent-alumnus van het jaar noemen.
JULI: Studenten racen met zelfgebouwde elektrische wagen
In de zomer van 2022 trokken UGent-studenten met hun zelfgebouwde elektrische racewagen naar de Formula Student-competitie, een reeks wedstrijden voor ingenieursstudenten vanover de hele wereld. Wat begon als een lockdownproject van een aantal ingenieursstudenten is uitgegroeid tot een ambitieuze multidisciplinaire onderneming: UGent Racing.
AUGUSTUS: Hoe bescherm je jouw huisdier tijdens een hittegolf?
2022 bracht ons een hete en droge zomer. Niet enkel voor mensen, maar ook voor dieren vormen de hoge temperaturen een uitdaging. Hoe kan je het best je geliefde viervoeter koel houden tijdens een hittegolf?
Lees meer over hete zomers:
SEPTEMBER: Nieuw onderzoeksgebouw in strijd tegen virussen
Professor Xavier Saelens en zijn team werken elke dag aan nieuwe en verbeterde vaccins en geneesmiddelen tegen griep- en coronavirussen. Dat doen ze vanaf nu in een nieuw onderzoeksgebouw. “Ons uiteindelijke doel: patiënten helpen.”
OKTOBER: Piet Hoebeke wint Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie
In het debat over intersekse en genderidentiteit is de nuance vaak ver te zoeken. Piet Hoebeke, uroloog, professor en decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen is daarin een welgekomen baken van rust.
NOVEMBER: De Gentse hellingen
Iedereen die in Gent studeert, weet het: de universiteitsstad is allesbehalve vlak. Voor ons alumni-magazine gingen we op zoek naar jouw verhalen en ervaringen met de Gentse hellingen. We lieten er zelfs alumnus Wim Oosterlinck en student/profwielrenner Florian Vermeersch op los.
Lees meer over de Gentse hellingen:
DECEMBER: Rolmodellenwerking wint Jong & Wijs-award
Op middelbare scholen jongeren motiveren om verder te studeren. Dat is heel kort gezegd de missie van de studenten van de rolmodellenwerking. Een bekroonde formule die in december de Jong & Wijs-award van stad Gent in de wacht sleepte. We zochten enkele rolmodellen op om hun verhaal te horen.