Er gebeurde heel wat in 2023, ook aan de UGent. Uit alle unieke gebeurtenissen pikken we enkele momenten uit om het verhaal van het afgelopen jaar te vertellen. Maand per maand.
JANUARI: UGent'er op indrukwekkende lijst samen met Edison en Einstein
Op de bijzonder indrukwekkende lijst met AAAS-fellows staan namen als Thomas Edison, Albert Einstein en Martin Luther King en sinds 2023 ook die van Dominique Van Der Straeten. “Ik ben bijzonder vereerd met die onderscheiding. Maar eigenlijk is dat een verdienste van mijn hele onderzoeksgroep. Een wetenschapper doet zijn werk nooit alleen”, zegt ze er zelf over.
Lees het interview met Dominique Van Der Straeten:
FEBRUARI: Hoofd van Europol is UGent-alumnus van het jaar
Catherine De Bolle: “Ik was zeer aangenaam verrast toen ik het nieuws vernam. Erkenning is altijd fijn en als het dan nog van je eigen universiteit komt, doet dat extra veel deugd. Ik ben erg fier op de UGent, een universiteit die internationaal een rol speelt. De band is nog altijd sterk, ook omdat ik veel contact heb met academici.”
Lees het interview met Catherine De Bolle:
MAART: Eerste alumnidag aan de UGent
Terugkeren naar je campus, nieuwe UGent-plekken ontdekken, nog eens les volgen bij je favoriete professor of de befaamde spaghetti van De Brug proeven. Dit alles en meer staat op het programma van de allereerste Alumnidag.
Lees meer over alumni aan de UGent:
APRIL: Studentenvereniging Moeder Theepot bestaat 10 jaar
Het studentenleven draait niet enkel om bier of andere alcoholische dranken. De vereniging Moeder Theepot werd opgericht door 4 studenten die in theekransjes een alternatief vonden voor de traditionele cantus. Tien jaar later hebben ze bijna 300 leden.
Lees meer over het studentenleven in Gent:
MEI: Student-ondernemer Emilio wint Gentrepreneur publieksprijs
Op 9 mei vindt de finale plaats van de Gentrepreneur Awards, een initiatief om ondernemerszin en ondernemerschap bij studenten te stimuleren. Emilio Van Der Linden, student aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde, won de publieksprijs. Met zijn onderneming Rebin streeft hij naar efficiënt afvalbeheer door vuilbakken slim te maken.
Lees meer over ondernemende studenten aan de UGent:
JUNI: Recordaantal populaire stinkplanten in bloei
Er komen uitzonderlijk drie Reuzenaronskelken in bloei in onze Plantentuin. De gelijktijdige bloei van drie van deze bloemen is nog nooit voorgevallen in onze serres.
Lees meer over de Plantentuin:
JULI: Helena is verkozen tot student van het jaar 2023
Student bio-ingenieurswetenschappen Helena Van Tichelen is door Stad Gent verkozen tot Student van het jaar 2023 voor haar rol als klimaatambassadeur. Helena: “Velen weten wel waarover dit thema gaat, maar dit is zo een grootschalig probleem dat we allemaal nog kunnen bijleren van elkaar.”
Lees het interview met Helena naar aanleiding van haar deelname aan COP27:
AUGUSTUS: Vak Engelse literatuur wordt wereldnieuws dankzij Taylor Swift
Je kon er niet naast kijken of lezen: aan de UGent kon je in het nieuwe academiejaar “Taylor Swift-les” volgen. Er stak een storm van reacties op, waarvan het geknetter tot in de Verenigde Staten te horen was. In het oog van die storm: professor Elly McCausland en haar keuzevak Literature (Taylor’s version). “Het was heftig, maar ik heb ondertussen een dik vel gekregen.”
Lees de terugblik van Elly McCausland op haar bijzonder jaar:
SEPTEMBER: Studenten op bezoek bij de koning
Jarne en Oshin hebben twee jaar geleden Epione, een chatlijn voor en door studenten, opgericht. Hun initiatief om het mentaal welzijn van studenten te verbeteren staat ondertussen zelfs op de radar van het Koningshuis.
Lees het interview met Jarne en Oshin:
OKTOBER: Onderzoeksters zijn alternatief voor pijnlijke mammografie op het spoor
Oktober is internationale borstkankermaand. Wereldwijd zijn onderzoekers op zoek naar innovatieve detectie- en behandelmethodes. Zo ook experimenteel oncologe An Hendrix en medisch oncologe Hannelore Denys, twee Gentse toponderzoeksters die elke dag gepassioneerd mee het verschil willen maken.
Lees het interview met An Hendrix en Hannelore Denys:
NOVEMBER: Geschilderde kaart wordt Vlaams Topstuk dankzij UGent-archeoloog
Archeoloog Jan Trachet ging op zoek naar de geheimen van een kaart van het Brugse Vrije (1571) geschilderd door Pieter Pourbus. Met succes, want in november werd de kaart toegevoegd aan de Vlaamse Topstukkenlijst: “Jarenlang werd de geschilderde kaart wat stiefmoederlijk behandeld.”
Lees het interview met Jan Trachet:
DECEMBER: Voorproefje van Lichtfestival aan de Aula
Onze Aula schittert in december nog een beetje meer. De zuilen krijgen een opvallende bekleding door de Spaanse kunstenaar SpY als voorsmaakje voor het Lichtfestival van 2024. Het licht aan de Aula brandt tot 7 januari.
Lees meer over licht:
Lees ook
De vooruitblik: ontrafelen we in 2023 de geheimen van ons heelal?
De wereld van de sterrenkunde staat op zijn kop, en dat heeft alles te maken met de James Webb Telescope: een nieuwe, bijzonder krachtige ruimtetelescoop. Professor Arjen van der Wel: “Dit jaar wordt het jaar van de waarheid. Ofwel bevestigen de beelden van de telescoop onze theorieën, ofwel halen ze alles waar we in geloofden helemaal onderuit.”
De vooruitblik: wat brengt 2023 voor Europa?
“De oorlog in Oekraïne heeft een ongeziene eensgezindheid in Europa gebracht. Een eensgezindheid die ik zie standhouden. Al blijft migratie ook dit jaar de grote splijtzwam”, weet professor Europese politiek Hendrik Vos. En hij ziet een groeiend besef rond militaire samenwerking.
De vooruitblik: wat brengt 2023 voor de ‘war on drugs’?
“In 2022 zagen we een stijging van het drugsgeweld in ons land. Mensen willen daar graag meteen een oplossing voor. Helaas, er is geen mirakeloplossing, dus ook in 2023 zal het niet meteen verdwijnen.” volgens professor drugsbeleid en criminologie Charlotte Colman.