De studentenresto’s van de UGent hebben sinds de jaren 60 honderdduizenden monden gevoed. Soep, broodjes, spaghetti, ... aan scherpe prijzen op maat van de studentenportemonnee. Het begon bij De Brug, ooit geopend om vooral de arme spoorstudenten te ondersteunen.
De Brug, de oudste resto van de UGent en een icoon. De universiteit pakt er in 1960 mee uit als een pronkstuk.
Tot vandaag blijft De Brug de populairste resto en de enige waar elke student zich thuis voelt, of toch al eens ging eten.
De Brug werd eind de jaren 80 grondig gerenoveerd tot het restaurant zoals we het tot 2020 kenden. Sinds vorig jaar wordt De Brug verder uitgebreid met 212 extra zitplaatsen. Dankzij deze verbouwing krijgt het restaurant een eigen ingang aan de Sint-Pietersnieuwstraat en aan het UFO.
Omdat De Brug al snel compleet overbelast is, volgt er een tweede studentenresto. Op 21 juni 1971 opent Resto Overpoort officieel de deuren. Met een capaciteit van tien- tot vijftienduizend maaltijden per dag is het een van de grootste studentenrestaurants van Europa.
De locatie van de Resto Overpoort, op de as tussen de boekentoren en Campus Ledeganck en naast de studentenhomes Fabiola en August Vermeylen, ligt voor de hand. Uit cijfers blijkt namelijk dat studentenresto’s die niet vlakbij of op een campus liggen minder studenten aantrekken.
Resto Overpoort werd ontworpen met overcapaciteit om de groei aan studenten op te vangen tot 1990. In 1972 stagneerde die groei echter.
Resto Overpoort sluit de deuren in 2011. Het jaar nadien opent een nieuw restaurant in de Kantienberg.
De bekendste maaltijd van de resto’s moet wel de spaghetti zijn. Jaarlijks worden er bijna vijftigduizend spaghetti’s verkocht in de Brug alleen.
Lees ook
Resto’s van de UGent strijden tegen verspilling: sociale duurzaamheid met Let’s Save Food
De resto’s en cafetaria’s van de UGent zetten al jaren in op duurzaamheid. Maar wist je dat ze dat duurzaam én sociaal doen? Samen met de Gentse vrijwilligersorganisatie Let’s Save Food voorkomen ze op een duurzame manier zoveel mogelijk voedselverlies door een efficiënte verdeling van voedseloverschotten.
Lees ook
Judith of niet? Deze UGent’ers gingen op zoek naar de eerste gravin van Vlaanderen
Het Verhaal van Vlaanderen wist het zeker: in de doos die net opgediept was uit het erfgoeddepot van de Stad Gent zaten de overblijfselen van de enige echte Judith, de oermoeder van de graven van Vlaanderen. Maar was dat wel zo?
Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt
De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.
Ken jij dit plekje aan de UGent?
Herken jij deze UGent-locatie? Een balustrade die al door zoveel handen is vastgehouden. Zijn de gouden bollen op de muur een punt van herkenning? Of dat blauwe strookje daar onderaan, weet jij bij wat het hoort?
“Ongehinderd door jargon zotte ideeën bedenken voor een beter Gent”
“Kennis is één ding. Maar we blijven soms te lang in deze fase hangen”, zegt onderzoeker Bas Baccarne (onderzoeksgroep imec-MICT-UGent, in De Krook). Hij verkiest de shortcut van ‘denken’ naar ‘doen’. Het liefst samen met veel stakeholders. En het allerliefst in de stimulerende omgeving van ‘Comon’.