Designer drugs worden opspoorbaar

Annelies Cannaert
04 februari 2018 |

Doctoraatsstudente Annelies Cannaert (Laboratorium voor Toxicologie) ontwikkelde een drugstest die ook designer drugs kan opsporen. Ze kreeg er een prestigieuze Scientific Award voor van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Annelies: ‘Klassieke drugstests speuren naar de werkzame stof in de drug – bijvoorbeeld THC in cannabis. Om die tests te omzeilen, worden steeds meer nieuwe psychoactieve substanties ontwikkeld – bijvoorbeeld synthetische cannabinoïden. Zulke designer drugs, telkens nieuwe moleculen met minieme structurele veranderingen, zijn vaak krachtiger en gevaarlijker. Onze nieuwe test speurt niet naar de drugs zelf, maar richt zich op de biologische activiteit van de drugs op in het laboratorium gegroeide cellen. Die cellen bevatten de receptoren voor die drugs. Doordat we ons op de effecten van de drug richten, kunnen we ook de nieuwste synthetische drugs opsporen. Hopelijk heeft dat een ontradend effect op ontwikkelaars én gebruikers.'

'Met dat testprincipe kunnen we niet alleen cannabinoïden opsporen, maar bijvoorbeeld ook analogen van pijnstillers. We kunnen substanties detecteren in bloed en urine en straks ook in speeksel. Om de test op grote schaal toepasbaar te maken, moeten we hem nog verfijnen. Het wordt in eerste instantie een labotest – het is niet zo dat de politie hem op straat kan inzetten. Zijn er vermoedens van rijden onder invloed, maar is de klassieke screeningtest negatief, dan kan de nieuwe test eventueel toch nog het drugsgebruik bevestigen.’

Annelies Cannaert
67-33

Lees ook

Eline doet hallucinant onderzoek (naar de effecten van drugs)

Eline Pottie is verslaafd aan drugs, aan het onderzoeken ervan toch. Als postdoc gaat ze na hoe psychedelica werken en waar het effect vandaan komt. “Ik vind het fascinerend dat we nog altijd niet weten waarom die drugs ons doen hallucineren.”

Eline Pottie
view

De vooruitblik: wat brengt 2023 voor de ‘war on drugs’?

“In 2022 zagen we een stijging van het drugsgeweld in ons land. Mensen willen daar graag meteen een oplossing voor. Helaas, er is geen mirakeloplossing, dus ook in 2023 zal het niet meteen verdwijnen.” volgens professor drugsbeleid en criminologie Charlotte Colman.

Charlotte Colman
view