Een eenvoudige vraag met een niet zo eenvoudig antwoord. Of beter: geen eenduidig antwoord. Want wat licht is voor een fysicus, is niet gelijk aan wat het is voor een filosoof. Drie wetenschappers laten hun licht schijnen op licht.
De wereld begrijpen
Voor filosoof Ignaas Devisch doet licht meteen denken aan de Verlichting. “De mens die probeert te begrijpen hoe de wereld werkt en zo de duisternis verdrijft”, zegt hij daarover. Maar, er is ook vuur. Een bron van licht én warmte. “En dat mogen wetenschappers niet vergeten.”
De bron van leven
Bioloog Matthew Shawkey ziet licht als bron van leven. “Planten gebruiken licht om voedsel te produceren, waarbij ze zuurstof produceren. Zonder zuurstof, geen leven.” Maar het is ook nodig om kleuren te kunnen zien. “Stel je voor dat we geen regenbogen meer zouden kunnen zien…”
Een golf van informatie
“Voor een fysicus is licht een elektromagnetische golf”, zegt professor Natalie Jachowicz. Dat is het korte verhaal, want licht is ook gewoon een bron van informatie. Dat zelfs van heel erg ver kan komen. “Van de zon of verdere sterren, zelfs uit andere sterrenstelsels.”
Lees ook
Experimenteer zelf met licht!
Licht van richting doen veranderen zonder spiegel? Een lichtbron ontrafelen in verschillende kleuren? Of ontdekken waarom de hemel blauw, de zon geel en de wolken wit zijn? Naar aanleiding van het Lichtfestival Gent, legt professor Philippe Smet uit hoe je zelf met licht aan de slag kan!
'Kan je licht vastpakken?' en andere weetjes over licht
Professor Philippe Smet (faculteit Wetenschappen, vakgroep Vastestofwetenschappen) doet al twintig jaar onderzoek naar licht. Dé man dus om uit te leggen wat licht precies is.