Burgerlijk ingenieur: één richting, meerdere wegen

03 november 2021 |

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Brigitte Devocht, Jonathan Berte, Jan Lagast en Ayla Cremmery studeerden burgerlijk ingenieur aan de UGent. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden.

Brigitte

Brigitte Devocht: “Mijn parcours was bijzonder maar ik had het niet anders gewild”

“Ik was altijd al geïnteresseerd in de taal van de wetenschappen en de wiskunde en ik hield ervan om probleemoplossend te denken. Ook de keuze voor mijn master in de chemische technologie is logisch te verklaren: mijn mama is leerkracht chemie. Haar passie heeft ze waarschijnlijk toch doorgegeven.

Mijn liefde voor de wetenschap zette me aan tot een doctoraat. Maar ik begon me meer en meer vragen te stellen bij mijn keuze. Was dat echt wat ik wilde doen? Tijdens een doctoraat word je met jezelf geconfronteerd en vraag je je af waar je wil terechtkomen. Ik organiseerde in die periode regelmatig mee evenementen voor de UGent. Daar haalde ik enorm veel energie uit. Meer dan uit mijn doctoraat zelf. Dus hakte ik de knoop door: ik stop ermee.

Ik volgde vervolgens de verkorte bacheloropleiding eventmanagement en werk vandaag bij The Floor is Yours, een bedrijf dat workshops en trainingen geeft aan onderzoekers over helder en toegankelijk communiceren van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werk ik als evenementsmedewerker voor het wetenschapsfestival ‘Sound of Science’. Op die manier rond wetenschap werken, vind ik fantastisch. Als ik opnieuw moet beginnen, zou ik exact hetzelfde parcours afleggen.”

Jonathan Berte: “Eén boek bepaalde mijn studiekeuze én loopbaan”

“In het vijfde middelbaar had ik een heel bijzondere leerkracht wiskunde, die me de schoonheid van zijn vak bijbracht vanuit een filosofisch perspectief. Ik las toen het boek ‘“Gödel, Escher, Bach”, waaruit ik leerde dat de meest pure vorm van filosofie éigenlijk de wiskunde zelf is. Het boek heeft mijn leven veranderd, want dat kruispunt tussen beide disciplines was wat mij interesseerde. Het enige probleem? Daar bestond geen studierichting voor.

Jonathan Berthe
67-33

Uiteindelijk besloot ik naar de UGent te gaan om burgerlijk ingenieur natuurkunde te studeren. Een opportunistische keuze: het was een richting die me vooral voldoende vrijheid gaf via keuzevakken en een Erasmusprogramma.

Ik ging ook effectief op Erasmus, in mijn tweede licentie. Naar Zürich, waar op dat moment baanbrekend onderzoek gebeurde in de domeinen die mij zo fascineerden. Mijn focus lag toen op het scheidingsvlak tussen neurologie en informatica, artificiële intelligentie dus. Dat was een fantastische tijd die echt futuristisch aanvoelde. Achteraf besefte ik dat hier de basis gelegd werd van deep learning. Deze techniek is de kern van waar ik nu mee bezig ben met mijn eigen bedrijf, Robovision. Meteen na afstuderen ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan. Ik wilde wat ik in Zürich had geleerd in de praktijk omzetten, in eerste instantie met beeldverwerking voor de automotive industrie.

Dat was geen vanzelfsprekendheid. Onze potentiële klanten begrepen ons niet meteen. Dus het was wroeten en ploegen. Maar ik hield vol, en ondertussen leid ik met trots mijn eigen bedrijf, waar we deep learning gebruiken om bedrijven in verschillende sectoren te helpen. En dat alles valt uiteindelijk terug te leiden naar dat ene boek dat ik las in het vijfde middelbaar.”

Jan Lagast

Jan Lagast: “Mijn studies komen nog steeds van pas, ook al is dat niet zo zichtbaar”

Op mijn zestiende schreef ik een softwareprogramma voor mijn vader, die een beton- en staalstudiebureau had. Het programma berekende hoeveel beton er nodig was voor een bepaalde constructie. Ik was met andere woorden altijd al gepassioneerd door informatica, maar heb op het einde van het middelbaar toch getwijfeld om geneeskunde te studeren. Niet per se om dokter te worden, wel omdat ik interesse had in de robotisering van protheses. De keuze voor burgerlijk ingenieur lag eigenlijk voor de hand.

Maar ik wist dat ik breder wilde gaan. Na mijn studies begon ik als freelancer wat artikels te schrijven voor technologievakbladen. Een tijd later heb ik zelf een agentschap voor copywriting voor bedrijven in de technologische sector opgericht. De bedrijven kwamen graag naar ons, want wij begrepen de inhoud. In enkele jaren tijd had ik zo’n 20 mensen in dienst. Mijn ouders vroegen me waarom ik daarvoor burgerlijk ingenieur had gestudeerd, maar net die opleiding bleek mijn sterkte te zijn.

Dat bedrijf heb ik een aantal jaren geleden verkocht, omdat ik een nieuwe uitdaging zocht. Nu bouw en verbouw ik bloeiende en bruisende bedrijven met een positieve impact voor de samenleving, en dat zowel vanuit onze eigen impactfondsen als in opdracht van universiteiten of investeringsmaatschappijen. De denkkaders die ik heb meegekregen tijdens mijn opleiding voor burgerlijk ingenieur helpen me nog dagelijks.”

Ayla: “Tijdens mijn studies leerde ik mijn instinct volgen”

“Ik koos voor de richting burgerlijk ingenieur zonder echt goed te weten welke soort job ik later wou doen. Het stelde me gerust dat het eerste jaar heel breed en algemeen was, en dat ik me gaandeweg zou kunnen oriënteren. Na het eerste jaar moest ik wel een keuze maken. Aan de hand van eliminatie hield ik uiteindelijk bouwkunde en computerwetenschappen over. Eigenlijk neigde ik naar dat laatste, maar ik was bang dat ik daar niet het juiste profiel voor had. Ik was niet de typische computernerd die ik dacht te moeten zijn, dus ik koos uiteindelijk voor bouwkunde.

Ik rondde de bachelor bouwkunde met succes af, maar er bleef iets knagen. Ik had het gevoel dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Na een gesprek met één van mijn professoren hakte ik de knoop door: ik ging alsnog mijn master computerwetenschappen halen. Dat betekende wel dat ik een groot deel van mijn bachelor opnieuw moest doen, zij het in een verkort traject. Ik zette alles op alles en haalde uiteindelijk de master computerwetenschappen. Mijn gevoel was juist geweest: dit was wat ik wilde doen!

Ayla Cremmery
67-33

Nadien ging ik aan de slag bij AE, een consultingbedrijf dat klanten helpt met hun digitale transformatie. Daar werk ik ondertussen al zes jaar. Ik programmeer nog dagelijks, maar denk ook na over the bigger picture van opdrachten.

Ik ben nog altijd heel blij dat ik toch mijn koers veranderd heb. Ik beschouw die jaren bouwkunde ook niet als verloren tijd. Ik heb leren luisteren naar mijn instinct. Diep vanbinnen wist ik dat mijn interesse elders lag. Mijn advies voor beginnende studenten? Laat je vooral niet leiden door stereotypes en doe waar jij je goed bij voelt.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding burgerlijk ingenieur? Bekijk alle info op onze Studiekiezer.

Lees ook

UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?

De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Zhong
view

De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)

Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. 

 

Rebin
view