Technologische oplossingen bedenken om lokale gemeenschappen sterker te maken, dat is de uitdaging van de Solve for Tomorrow ideeënwedstrijd van Samsung. Elisabeth en Rune wonnen begin mei de Belgische voorronde en trekken binnenkort naar de Europese finale met hun GameYard.
Solve for Tomorrow is gestart om de interesse en vaardigheid in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde bij jongeren te vergroten. De opdracht: originele en technologische oplossingen zoeken om de levenskwaliteit van gemeenschappen te bevorderen.
Rune: “De wedstrijd is enkele jaren geleden begonnen in de Verenigde Staten, maar nu ook overgewaaid naar Europa. De opdracht is om het algemene welzijn van mensen te verbeteren met originele en technologische oplossingen. Maar wij hebben specifiek gefocust op het bestrijden van eenzaamheid in de stad.”
Welk idee hebben jullie bedacht voor de wedstrijd?
Rune: “Met GameYard bieden we een nieuwe kijk op het alom bekende speelplein. We willen het fysieke plein ombouwen naar een interactief speelveld met tegels die je kan indrukken en die kunnen oplichten via ledstrips. Naast het plein staan zitbanken en via een centraal beeldscherm kan een spel worden gekozen om te spelen op het plein. Als je bijvoorbeeld kiest voor Pong, dan wordt het speelveld verlicht om dat specifiek spel te spelen. Andere opties zijn bijvoorbeeld schaken of Twister. Voor alle spelletjes heb je meerdere mensen nodig, dus zo leg je hopelijk ook contact met onbekenden om je ploeg compleet te maken.”
Hoe schatten jullie de kans in dat er ooit ergens een echte GameYard wordt gebouwd?
Elisabeth: “Ik denk dat er wel veel potentieel in zit om het plan effectief uit te voeren. Iedereen is er superenthousiast over en ik kan het me echt inbeeldden om op het pleintje te spelen. Het is jammer dat we voorlopig moeten stoppen bij een maquette omdat het te groot en te duur is om op dit moment een levensecht prototype te maken.”
Jullie volgen allebei de opleiding Industrieel Ontwerpen aan Campus Kortrijk. Waarom hebben jullie voor deze opleiding gekozen?
Elisabeth: “Ik ben naar een infodag gekomen en ik was meteen verkocht toen ik in het atelier rondliep. Het is supermotiverend om hier rond te lopen en alle werken van andere studenten hier te zien staan. Ik ben altijd benieuwd hoe ze het hebben gemaakt.”
Rune: “We zijn hier met een kleine groep studenten, dus de proffen kennen je echt persoonlijk en volgen je van dichtbij op. De studenten onderling kennen elkaar ook allemaal. Na onze overwinning was iedereen blij voor ons. Dus het is echt een toffe sfeer hier.”
Wat is Solve for Tomorrow?
Begin mei brachten 10 teams hun pitch voor een jury samengesteld uit vertegenwoordigers van Samsung en UGent. In aanwezigheid van vrienden, familie, medestudenten en onder meer ook Sofie Bracke, schepen van Economie, Handel, Sport en Haven van Stad Gent, toonden ze hoe hun idee kan helpen om onze gemeenschap beter te maken met behulp van technologie. In juli volgt een Europese finale.
Professor Lieven De Marez, vakgroep Communicatiewetenschappen: “Durven denken, interdisciplinariteit en het werkveld binnenbrengen binnen de opleiding… dat zijn zaken die we sowieso hoog in het vaandel dragen aan de UGent. Dankzij de Solve for Tomorrow van Samsung hebben we de opportuniteit om die elementen niet alleen te laten samenkomen, maar ook om ze op een maatschappelijk innovatievraagstuk toe te passen. Technologische innovatie als middel en niet als doel op zich.”
Lees ook
Machine- en productieautomatisering: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Jorik De Smet, Yolan Pannekoucke, Thibault Steyaert en Guillaume Deboosere studeerden Machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk.
Circulaire bioprocestechnologie: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Hanne Van Coillie, Tibo Lefevere, Wim Audenaert en Tristan Deconinck studeerden circulaire bioprocestechnologie aan de UGent Campus Kortrijk.
Zes tips voor een gezonde schermtijd (bij kinderen en jongeren)
Schermen zijn alomtegenwoordig in het leven van onze jongeren. Hoeveel zorgen moeten we ons daarover maken? Professor Mariek Vanden Abeele (imec-mict-UGent) analyseert de lasten en lusten van digitale verbondenheid bij jongeren, en vertelt ons hoe we kunnen waken over een gezonde schermtijd.
UGent leidt straks de taaltechnologen van de toekomst op
Vanaf het nieuwe academiejaar kan je aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte kiezen voor een opleidingstraject tot taaltechnoloog. Een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt, zo blijkt.