UGent-studenten mogen zich de beste diplomaten van de wereld noemen

Studenten

Harvard WorldMUN (Model United Nations) brengt jaarlijks jongeren van alle nationaliteiten en achtergronden samen om vijf dagen lang te debatteren over actuele problemen die ook bij de Verenigde Naties op tafel liggen. Elke deelnemer vertegenwoordigt er een ander land dan het zijne op een manier die zowel diplomatie, leiderschap en een diepgaande kennis over het onderwerp vereisen.

Het Belgische team (MUN Society Belgium, MSB) bestaat uit een gevarieerde mix van gemotiveerde en ambitieuze studenten afkomstig van universiteiten uit het hele land, waaronder ook 7 UGent-studenten. MSB wist zich in Parijs te onderscheiden van meer dan honderd teams uit de hele wereld en kon voor de tiende keer in de geschiedenis van de studentenorganisatie de titel mee naar huis nemen.

De Olympische Spelen Diplomatie

Charles (20), bachelor Biomedical Engineering: "Harvard WorldMUN is eigenlijk het Wereldkampioenschap of de Olympische Spelen Diplomatie. Het is dé moeilijkste diplomatiewedstrijd ter wereld aangezien het een internationale wedstrijd is waar the best of the best vanuit alle continenten aan deelnemen."

Emma (23), master Biomedical Engineering: "Elke student krijgt individueel of in groepjes van twee een land en een onderwerp toegewezen. Bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne of de energiecrisis. Vervolgens moet je jouw land vertegenwoordigen in een commissie, in een wedstrijdformule tegenover andere studenten. Diegene die op het einde ‘het meest diplomatisch’ was, dus de beste oplossingen had om constructief verder te werken op het toegewezen onderwerp, kreeg de ‘Diplomacy Award’. Het team met de meeste Diplomacy Awards wordt de ‘Best Large Delegation’. En dat is wat wij dit jaar gewonnen hebben!"

Een out-of-the-box mogelijkheid

August (19), bachelor Geneeskunde: "De andere internationale teams bestaan vooral uit studenten ‘International Relations’ of ‘Politics’. Ons team is heel divers. We komen niet alleen uit verschillende universiteiten, maar uit verschillende richtingen. We konden de toegewezen onderwerpen daardoor breder zien."

Matthis (21), master Handelsingenieur: "Dat was voor mij de uitdaging die ik wou aangaan. Je neemt deel aan zo een wedstrijd om de competitie met andere studenten aan te gaan. Maar het gaat ook over de voorbereiding en het bijleren over onderwerpen buiten mijn eigen studierichting. Dat vond ik een interessante combinatie."

Lees ook

Lees ook

Belgische studenten winnen wereldkampioenschap diplomatie

Een team van negentien Belgische studenten heeft de eerste plaats gehaald op WorldMUN, een jaarlijkse conferentie waarop onderhandelingen van de Verenigde Naties worden gesimuleerd. Het worden de Olympische Spelen van de diplomatie genoemd.

WorldMUN
weergeven