Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.
Pascal Vandaele is functioneel analist bij het Gismo Team van DICT (directie Informatie- en Communicatietechnologie). Een job die zich perfect leent voor telewerk, ook al mist hij ondertussen het contact met collega’s. Gismo wordt een algemeen platform waar onderzoekers en het brede publiek terechtkunnen voor allerlei onderzoeksinformatie.
Wat betekende 2020 voor jou?
“Behalve corona was 2020 een jaar van vele veranderingen. Ik maakte de overstap vanuit de privésector naar de UGent. Voor het eerst in 21 jaar een nieuwe werkgever, de overstap is best groot. Het geeft vooral meer stabiliteit.
2020 is ook het jaar dat ik voor het eerst motorrij. Door mijn jobswitch moest ik een ander vervoermiddel zoeken om mijn vroegere firmawagen te vervangen. Ik wilde een milieubewuste keuze maken. Omdat ik te ver woon voor de fiets, werd het uiteindelijk een elektrische motor. Ik vind het fantastisch om elektrisch te rijden. Zonder versnellingen toch snel optrekken, enkel een zacht zoemend geluid waardoor je de vogeltjes hoort fluiten bij wijze van spreken, ...
Minder fijn was het verlies van mijn vader, eind 2019. Ik woon ver van mijn ouders dus we zagen elkaar weinig. Maar zijn dood laat wel een leegte achter. Gelukkig was er ook positief nieuws in 2020. Ik ben voor het eerst 'pépé' geworden, van het zoontje van mijn jongste broer. Mijn broer stuurt me nu regelmatig foto's, omdat we niet veel langs kunnen gaan. Dat verdomde virus zet toch een domper op alles. Ik mocht wel al eens de fles geven (lacht).”
Wie is jouw strafste UGent’er?
“Dat zijn voor mij onder meer alle vrijwilligers die in juni en augustus mee hebben geholpen om de examens in goede banen te leiden. Ik was ook vrijwilliger op Flanders Expo. Het was geen sinecure om tienduizenden studenten veilig examens te laten afleggen. Iets dichter bij de werkvloer vind ik Esther De Smet van DOZA een straffe UGent'er. Binnen ons project vormt zij de schakel naar de faculteiten en de directies. Dankzij haar input en inzet kunnen wij mooi werk leveren. Haar agenda zit bomvol, en dan voedt ze ook nog eens haar kinderen alleen op. Straf.”
Wat heb je bereikt dit jaar?
“De lancering van het vierde luik van het Gismo-project waardoor we nu ook onderzoeksinformatie ontsluiten voor het brede publiek. Niet eenvoudig, zo vanuit uw kot, maar de sfeer en samenwerking in het team is top! Een collega zat zelfs maanden vast op de Canarische Eilanden, maar kon daar gelukkig verder werken. Daarom, bedankt aan gans het team, we hebben dit samen bereikt!”
Op welke prestatie ben je het meest trots?
“Mijn keuze voor een elektrische motor. Zo draag ik mijn steentje bij voor het klimaat.”
Wat neem je mee naar 2021?
“Mijn gezin en familie, zonder dat er iemand wegvalt. Verder de weinige goede herinneringen aan 2020, de rest zo snel mogelijk vergeten.”
Wat hoop je voor 2021?
“Twee dingen. Ik hoop dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt tijdens de feestdagen zodat we deze miserie snel achter ons kunnen laten. Maar dat is misschien te optimistisch ingeschat. Ik hoop verder nog dat mijn zoon zijn hoofd erbij houdt dit schooljaar zodat hij zich volgend academiejaar kan inschrijven aan de UGent. Zijn keuze is al lang gemaakt, nu moet hij het nog kunnen waarmaken. Ik ben er wel vrij gerust in, maar makkelijk is het niet voor hem. Misschien is papa ook een beetje te veel thuis om te controleren (lacht).”
Stel dat je kunt terugkeren naar 1 januari 2020. Wat zou je doen?
“Ik zou al mijn geld investeren in mondmaskers, handgel en plexiglas. Dan zou ik nu waarschijnlijk een rijk mens zijn (lacht). Het alternatief is dat ik iedereen waarschuw voor de komende pandemie. Maar wie zou me geloven?”
Wat wens je de mensen toe in 2021?
“Een gezonde geest in een gezond lichaam, samen met iedereen die ze graag zien. Keep it safe!”
Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.
Lees ook
20 van 2020: Miglena schreef een dichtbundel die binnenkort wordt uitgegeven
Miglena Dikova-Milanova is docent Bulgaars aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent. Ze is Bulgaarse van oorsprong, maar woont al sinds de jaren ‘90 in België. “Ik heb de natuur en mezelf herontdekt deze periode.”
20 van 2020: Alex kreeg een smartphone van zijn kinderen
Alex Verhegge studeerde in 1969 af aan de UGent in de rechten. Hij begon zijn carrière als advocaat en combineerde dat later met assistentschap aan de universiteit. Nadien werd hij magistraat en uiteindelijk werkte hij aan het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel, waar hij dit jaar verplicht met pensioen moest.
20 van 2020: Ko begon brieven te schrijven naar vrienden en familie
Ko Delforge zit in het laatste jaar middelbaar. Tijdens de extra tijd die dit jaar vrijkwam, liet ze haar creativiteit de vrije loop. Maar het beperkte sociale contact viel haar zwaar. Dat ving ze op door massa’s brieven te schrijven naar vrienden en familie. Kleine lichtpuntjes in een bijzonder jaar.
20 van 2020: Lennert droomt van een zorgeloze zomer vol feestjes
Lennert Camp zit in zijn derde bachelor Nederlands-Zweeds. Zijn keuze voor Zweeds lag al lang vast. Niet alleen omdat hij de Ikea een leuke winkel vindt, maar omdat hij tijdens reizen in Zweden ontdekte dat hij het hele land wel cool vindt.