Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Zoals Thomas Peeters, die als verpleegkundige een ingenieursopleiding volgde.
Na zijn bachelor verpleegkunde ging Thomas als verpleegkundige aan de slag. Maar de zin om te blijven bijleren heeft hij altijd gehad. Terwijl hij ‘s nachts shiften deed, volgde hij zijn masteropleiding verpleeg- en vroedkunde en niet veel later volgde hij nog een bachelor-na-bachelor (banaba) spoed en intensieve zorg. Om de problemen die hij dagelijks in zijn job ziet beter te begrijpen én ze te kunnen oplossen.
Liefde voor efficiëntie en optimalisaties
Ondertussen is hij verpleegkundig bedrijfsleider van de kritieke diensten van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en voelde hij opnieuw de noodzaak om bij te studeren. Opmerkelijk genoeg vond Thomas zijn gading in de wereld van de ingenieurs, met de opleiding ‘Black Belt in Lean’ van UGain (UGent Academie voor Ingenieurs).
“Ik hou van efficiëntie en het optimaliseren van processen. Niet iedereen beseft dat ziekenhuizen ook bedrijven zijn die in het belang van patiënten best zo efficiënt mogelijk werken”, legt Thomas uit.
Samen met mensen uit bouw- en lingeriesector
Hij geeft een voorbeeld: “Als je met hartproblemen in het ziekenhuis belandt, is de periode tussen het onderzoek en een ingreep liefst zo kort mogelijk. Het is voor iedereen belangrijk dat de processen goed op elkaar zijn afgestemd. Dat wil ik leren. De opleiding is daarom niet alleen voor mezelf een verrijking, maar ook voor het hele ziekenhuis. ‘Black Belt in Lean’ is een managementfilosofie waarin continu verbeteren centraal staat, met als focus een maximale waarde voor de klant en zo weinig mogelijk verspilling van middelen en goederen.”
Dat hij met een achtergrond in de verpleegkunde bij een ingenieursopleiding belandde, ziet hij als een extra voordeel: “Het brengt een boeiende mix van mensen met zich mee. Ik zit er tussen ingenieurs, mensen uit de bouwsector en zelfs iemand van een lingeriemerk. De verschillende inzichten uit andere sectoren zijn heel interessant.”
Wil je je bijscholen, specialiseren, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of iets helemaal nieuws proberen? Of je nu student, werknemer, werkzoekende of ondernemer bent: op de levenslang leren beurs vind je al je mogelijkheden samen onder één dak op 28 maart in Flanders Expo.
Lees ook
Industrieel Ontwerpen: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Pauline, Rob en Alyssa studeerden alledrie industrieel ontwerpen.
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?
Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?
Wanneer de leerkracht weer gaat leren
Ook voor wie zelf voor de klas staat, is levenslang leren de norm in onze steeds sneller veranderende wereld. In het uitgebreide aanbod aan navormingen, micro-credentials en postgraduaten aan de academies voor levenslang leren van de UGent vinden leerkrachten die bij willen blijven zeker hun gading. We lichten er drie uit.