Publiceren in het Klingon, de verzonnen taal uit Star Trek? Professor Peter Finke van de vakgroep Omgeving, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen deed het als hoax om zijn masterstudenten te waarschuwen tegen predatory journals.
‘Wereldwijd staan onderzoekers onder publicatiedruk. Ze kunnen terecht in klassieke wetenschappelijke tijdschriften die volgens het abonneemodel werken, of in online, gratis toegankelijke ‘open access’-tijdschriften. Om zichzelf te financieren vragen ze van de auteur een vergoeding. De meeste open access journals zijn ernstig en peerreviewed, maar er bestaan ook roofzuchtige uitgevers, die het ‘open access’-uitgeefmodel misbruiken. Ze incasseren wel de vergoeding, maar leveren geen fatsoenlijke redactionele diensten en geen peer-reviewproces.‘
‘Zelf krijg ik elke dag wel een paar aanvragen van zo’n predatory journal. Meestal verdwijnen die in de spambox. Omdat ik nieuwsgierig was naar hun wetenschappelijke screening, haalde ik een oud, ongepubliceerd artikel door een vertaalappje dat teksten vertaalt in de Star Trek-taal Klingon en mailde dat naar zo’n uitgever. Mijn artikel werd prompt – dus zonder enige peer review – aanvaard en ik kreeg al meteen een pdf’je, met de vraag om 80 dollar te betalen. Dat deed ik, waarop me proofreading en copyediting werden beloofd. Tien dagen later stond mijn onveranderde artikel, in het Klingon, op hun website: Digital Soil Mapping in Belgium: potential lo’ neH He ‘angbogh wItlha’ Sep.’
Onderzoekers kunnen uit tienduizenden tijdschriften kiezen om hun onderzoeksresultaten te verspreiden. Het is niet altijd eenvoudig te bepalen welke betrouwbaar zijn.
Lees ook
Vijf wetenschappelijke podcasts om te bingen
Ben je een podcastliefhebber op zoek naar nieuw luistermateriaal? Duik in ons (niet-exhaustief) lijstje van interessante podcasts gemaakt door UGent'ers.
Participatief onderzoek verbindt de onderzoeker met de maatschappij
Wetenschappelijk onderzoek biedt vaak antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Maar betrekt het die maatschappij wel altijd voldoende?
Ik twijfel, dus ik ben: Sara Lembrechts
Tijdens 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. In deze aflevering is Sara Lembrechts aan het woord. Ze doet onderzoek rond kinderrechten in asielprocedures.
Ik twijfel, dus ik ben: Karen Peynshaert
In 'Ik twijfel, dus ik ben' nodigt het GUM wetenschappers uit om in hun hoofd te laten kijken. Ze laten zich hierbij leiden door het 'Rad van de Twijfel'.