Elke UGent-student, UGent-alumnus of UGent-medewerker moet er wel eens over. En heeft er ongetwijfeld al eens op gevloekt: de hellingen van Gent. Van de Sint-Kwintensberg over de Sint-Pietersnieuwstraat tot de Plateau: we nemen je mee over enkele van de bekendste (en lastigste).
Sint-Kwintensberg
De Sint-Kwintensberg ging vroeger door het leven als de Sint-Pieters-Vrouwenstraat. Maar de parochiekerk die de naam droeg, werd gesloopt in 1799. Zo'n 60 jaar later werd de Sint-Kwintenskapel gebouwd en zo veranderde ook de straatnaam.
- Steilste stuk: 8,5%
- Lengte: 253 meter
- Gemiddeld stijgingspercentage: 6,1%
Jozef Plateaustraat
Genoemd naar de Belgische natuurkundige en wiskundige Jozef Antoine Ferdinand Plateau (1801-1883). Hij was hoogleraar aan de UGent en uitvinder van de fenakistiscoop en legde daarmee de basis voor de film.
- Steilste stuk: 7,4%
- Lengte: 326 meter
- Gemiddeld stijgingspercentage: 5,3%
Hoveniersberg
Zijstraatje van de Sint-Pietersnieuwstraat dat van de Blandijnberg afdaalt naar de faculteit Economie en Bedrijfskunde en het studentenhuis de Therminal.
- Steilste stuk: 14%
- Lengte: 85 meter
- Gemiddeld stijgingspercentage: 7,2%
Sint-Pietersnieuwstraat
Een van de oudste wegen van Gent. Als heuvelrug langs de Schelde vormde deze een verbindingsweg tussen de Sint-Pieters- en Sint-Baafsabdij, twee van de ontstaanscentra van Gent.
- Steilste stuk: 11,4%
- Lengte: 507 meter
- Gemiddeld stijgingspercentage: 2,5%
Lees ook
Judith of niet? Deze UGent’ers gingen op zoek naar de eerste gravin van Vlaanderen
Het Verhaal van Vlaanderen wist het zeker: in de doos die net opgediept was uit het erfgoeddepot van de Stad Gent zaten de overblijfselen van de enige echte Judith, de oermoeder van de graven van Vlaanderen. Maar was dat wel zo?
Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt
De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.
“Ongehinderd door jargon zotte ideeën bedenken voor een beter Gent”
“Kennis is één ding. Maar we blijven soms te lang in deze fase hangen”, zegt onderzoeker Bas Baccarne (onderzoeksgroep imec-MICT-UGent, in De Krook). Hij verkiest de shortcut van ‘denken’ naar ‘doen’. Het liefst samen met veel stakeholders. En het allerliefst in de stimulerende omgeving van ‘Comon’.
De Gentse hellingen: een haat-liefdeverhouding
Iedereen die in Gent studeert, weet het: de universiteitsstad is allesbehalve vlak. Of het nu de eindeloze Sint-Kwintensberg of de berg aan de Vooruit is: je hebt er ongetwijfeld al op gevloekt, terwijl je kuiten in brand staan. En zelfs jaren na de laatste pedaalslag blijven bepaalde herinneringen aan de hellingen kleven.