Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei

Plantentuin
07 mei 2024 |

De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Wandel vanaf de hoofdingang tot aan de mediterrane tuin en terug, en bewonder deze negen planten. Geniet van je wandeling!

1. Koekoeksbloem

De koekoeksbloem of Lychnis yunnanensis staat prachtig te bloeien in de rotstuin. De plant met felroze bloemen bloeit van mei tot en met juli, en groeit meestal in bergachtige gebieden, of in regio’s met koude en lange winters en korte, maar warme zomers.

Koekoeksbloem
67-33

2. Daglelie

De daglelie of Hemerocallis middendorffii bevindt zich bij de systematische collecties - de planten die gerangschikt zijn volgens hun verwantschap in de stamboom van de bloemplanten. De daglelie behoort tot de éénzaadlobbigen. De plant heeft prachtige, grote, oranje bloemen, die elk maar één dag bloeien. Deze zonneklopper uit Azië bloeit uitbundig van april tot eind juli.

Daglelie
67-33

3. Wolfsmelk

In de border tegenover het Palmarium bloeien de lichte gele bloemen van de mediterrane Euphorbia nicaeensis of wolfsmelk. Het broertje van de kerstster bevat giftig melksap, net zoals alle euphorbia’s.

Wolfsmelk
67-33

4. Jasmijn

De mooie stervormige bloemen van de gele jasmijn springen in het oog als je door de mediterrane tuin wandelt. De Jasminum fruticans is een halfwintergroene klimheester met oorsprong uit het zuiden van Europa.

 

Jasminum
67-33

5. Violier

Nog in de mediterrane tuin vind je de opvallende paarse bloemen van de Matthiola incana of violier. Zij bloeien op kliffen langs de kusten van het Middellandse Zeegebied. Neem ook de stengels en bladeren van deze plant uit de kruisbloemenfamilie eens onder de loep: die zijn zilvergrijs behaard.

Violier
67-33

6. Boerenpioen

Aan de rand van de afdeling ‘Planten en mensen’ trekken de rode bloemen van de boerenpioen (Paeonia officinalis) de aandacht. Deze Zuid-Europese plant groeide oorspronkelijk vaak op het erf van boerderijen. De soortaanduiding ‘officinalis’ wijst op de medicinale eigenschappen die de plant tijdens de middeleeuwen toegedicht kreeg.

Boerenpioen
67-33

7. Weigela florida

De Weigela florida is een weelderige struik met trompetvormige roze bloemen. In de Plantentuin vind je de plant op de hoek van het arboretum. Deze Aziatische soort bloeit zeer uitbundig in mei en juni.

Weigela Florida
67-33

8. Daslook

De bodem van het arboretum is bedekt met een wit tapijt van bloeiend daslook of Alium ursinum. De geurende bladeren van deze plant zijn eetbaar. Opgelet: verwar ze niet met de giftige bladeren van meiklokjes, die er sterk op lijken.

Daslook
67-33

9. Rhododendron cultivars

Het rijke kleurenpalet van de bloeiende rododendron omzoomt de oevers van de grote vijver. Tot dezelfde botanische familie behoort de azalea. In de streek rond Gent gaf de teelt van de plant wereldfaam aan de Gentse tuinbouw.

Rhododendron
67-33
LENTE IN DE PLANTENTUIN

De Plantentuin is een plek voor onderzoek, inspiratie en rust. Maak kennis met bijzondere planten, leer meer over planten en hun relatie met de mens of geniet gewoon van een rustige wandeling in een mooi kader. De Plantentuin is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren. De ingang bevindt zich op de hoek van de K.L. Ledeganckstraat en de E. Clauslaan in Gent.

Lees ook

Twijfels over de waarheid in het Gents Universiteitsmuseum

In een museum mag je de waarheid verwachten, toch? De expo ‘Wonderkamer van de WAARHEID’ in het Gents Universiteitsmuseum (GUM & Plantentuin) nodigt de bezoeker uit om kritisch na te denken over waarheid. Dat levert opmerkelijke kunstwerken, objecten én vooral breinbrekers op.

GUM
view

De (onmogelijke) zoektocht naar de waarheid in het GUM

De waarheid is niet altijd zwart-wit. Iets is niet altijd waar of onwaar. Of is ook die stelling onwaar? De expo 'Wonderkamer van de WAARHEID' van GUM & Plantentuin (Gents Universiteitsmuseum) gaat dieper in op de complexiteit van waarheid.

Waarheid
view

Studenten draaien mee in het GUM

In het GUM helpt een groep van geëngageerde studenten uit verschillende opleidingen vrijwillig bij de werking van het museum. We spraken met Gabriella, Maxime en Evelyne van het Museum Student Team (MuST) over hoe zij hun schouders mee onder het GUM zetten.

MuST
view

Rita wou absoluut de Plantentuin in haar testament opnemen

Tien jaar geleden besliste Rita Carron om de UGent op te nemen in haar testament. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. Haar band met de UGent is sterk. Ze is twee keer per week aan de slag als vrijwilliger in de Plantentuin, waar ze zich verdiept in de biologie, haar levenslange passie.

Rita Carron
view