Onderwijs in ‘code rood’ aan de UGent

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe
Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe
Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe zijn de rector en vicerector van de Universiteit Gent.
20 oktober 2020 |

Code rood. Vanaf maandag 26 oktober verlopen alle onderwijsactiviteiten aan de UGent volgens de bepalingen van dit hoogste veiligheidsniveau. Waarom hebben we tot die ingrijpende omschakeling beslist en wat houdt deze beslissing (niet) in?

Waarom code rood?

Het is inderdaad ingrijpend om naar code rood om te schakelen. Die moeilijke beslissing hebben we dan ook niet lichtzinnig genomen. Ze is gestoeld op harde coronafeiten en op het advies dat Gentse en andere wetenschappelijke experts op basis van die feiten formuleren. Ze gaat uit van de verantwoordelijkheid die wij als universiteit hebben – niet alleen ten aanzien van onze studenten en ons personeel, maar ook ten aanzien van de samenleving in haar geheel.

Om die feiten kunnen we helaas niet heen. Konden we het academiejaar nog in code oranje starten, dan zijn de cijfers op nauwelijks enkele weken tijd dramatisch veel slechter geworden: het aantal besmettingen blijft aan hoog tempo stijgen – óók in de leeftijdsgroep van onze studenten. Ziekenhuizen, waaronder ons eigen UZ Gent, zijn niet alleen beducht voor een toevloed aan COVID-patiënten, maar ook voor het uitvallen van hun medisch en verzorgend personeel en voor de impact van dit alles op de zorg voor andere patiënten. Experts van onze eigen en van andere universiteiten dringen aan op doortastende maatregelen om de verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk af te remmen.

Als universiteit die veel belang hecht aan zorgzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, kunnen we al die alarmsignalen niet negeren. Onze studenten en ons personeel moeten in een zo veilig mogelijke studeer- en werkomgeving terechtkunnen, zodat de kans op besmetting en ziekte aan de UGent zo klein mogelijk blijft. De universiteit is bovendien geen eiland: we willen voorkomen dat studenten of personeelsleden het virus mee ‘naar buiten’ nemen en onbewust hun (groot)ouders, familie, vrienden … besmetten.

Rik Van de Walle
33-67

Wat is de impact op het onderwijs?

Tegelijk is het ook onze verantwoordelijkheid om er zelfs in moeilijke omstandigheden voor te zorgen dat onze studenten met zo weinig mogelijk onderbrekingen of oponthoud hun studies kunnen voortzetten en de bijbehorende competenties verwerven: dit semester of academiejaar mag geen ‘verloren’ semester of academiejaar worden. Daarom hebben we deze zomer samen met de andere Vlaamse universiteiten een pandemiematrix opgesteld, die aangeeft hoe we in elk van de verschillende veiligheidsniveaus ons onderwijs best kunnen organiseren.

In code rood blijft de universiteit wel degelijk open voor onze studenten: geen lockdown dus, zoals in het voorjaar van 2020 het geval was. Wel adviseren de experts om grote stromen van studenten zo veel mogelijk te vermijden: zo wordt het risico op besmetting zo klein mogelijk gehouden. Omdat er voor de lessen in de auditoria een goed alternatief via kwaliteitsvol afstandsonderwijs is, worden in code rood alle hoorcolleges online gegeven. Merk op dat het risico zich bij hoorcolleges eigenlijk niet in de auditoria zelf bevindt – daar zit iedereen immers op een veilige afstand van elkaar, mét een mondmasker op – als wel in wat vlak voor of vlak na die lessen gebeurt: relatief grote groepen studenten die zich allemaal op hetzelfde tijdstip van of naar de leszaal verplaatsen. Om nog maar te zwijgen over wat zich op piekuren in sommige bussen, trams en treinen afspeelt. Zouden we dit alles kunnen negeren? Ja. Willen we dit alles negeren? Neen. Om de reden die we al vermeldden: de Universiteit Gent hecht veel belang aan zorgzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Door de hoorcolleges online te organiseren, perken we niet alleen het risico van massale en gelijktijdige verplaatsingen in. We maken daarmee ook ruimte, zowel figuurlijk als letterlijk, voor onderwijsactiviteiten die moeilijker of zelfs helemaal niet online georganiseerd kunnen worden maar die toch essentieel zijn om de nodige vaardigheden en knowhow te verwerven; denk aan practica of werkcolleges. Die practica en werkcolleges vinden in (veel) kleinere groepen plaats en kunnen daardoor in alle veiligheid op de campus georganiseerd worden – uiteraard op een veilige afstand van elkaar, met mondmasker, voldoende ventilatie en ontsmette handen en materiaal.

Mieke Van Herreweghe

Door de omschakeling naar code rood komt er trouwens ook ruimte in onze auditoria en leslokalen vrij voor studenten die thuis of op kot niet de nodige rust vinden om te werken. We zullen die vrijgekomen ruimte als werk- en studieplek ter beschikking stellen van wie ze nodig heeft, uiteraard met inachtneming van alle maatregelen die ervoor zorgen dat dit in een veilige omgeving kan.

67-33

En het welzijn van onze studenten?

We beseffen dat de omschakeling naar code rood voor veel studenten ook een code rood voor het mentaal welzijn dreigt te zijn. Afstandsonderwijs mag dan een alternatief voor de klassieke hoorcolleges zijn, voor het sociale aspect van on campus onderwijs kan online onderwijs helaas niet instaan. Dat hebben we goed onthouden na de lockdown van vorig academiejaar.

Daarom vinden we het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat onze universiteit op een veilige manier open kan blijven. Zodat studenten elkaar kunnen blijven ontmoeten tijdens practica en werkcolleges. Op de campus terecht kunnen voor een rustige werk- en studieplek, uiteraard met respect voor de afstandsregels. Er kunnen aankloppen voor een helpende hand of een luisterend oor van de prof, de trajectbegeleider, het monitoraat, de study coach, de maatschappelijk werker of de studentenpsychologe. Ook de studentenrestaurants zullen ‘take away’-maaltijden blijven voorzien.

We moedigen onze studenten trouwens aan om onderling in contact te blijven. Op een veilige afstand van elkaar kunnen studenten perfect samen de online lessen volgen of deelnemen aan de coronaproof studentenactiviteiten die onze studentenverenigingen organiseren. Omdat studeren nu eenmaal meer is dan studeren alleen, en al zeker in deze uitzonderlijke coronatijden.

 

Externe video URL

Lees ook

Waarom code rood het offer is dat we als universiteit moeten maken

“Vanuit infectiologisch standpunt, hadden we in september al naar code rood moeten gaan.” Dat zegt professor Steven Callens van het UZ Gent. Hij is diensthoofd Infectieziekten én raadgever van de rector in de beslissing om over te schakelen naar code rood. “We zitten in met de studenten. Alleen haalt het virus het hier van ons mens-zijn”, zegt hij.

Steven Callens
view

Rector opent UGent academiejaar 2020-21

Vrijdag 18 september 2020 opende rector Rik Van de Walle samen met vicerector Mieke Van Herreweghe officieel het academiejaar 2020-21 aan de Universiteit Gent vanop Campus UZ Gent.

Rik Van de Walle
view

“Ook in 2020-2021 heb je als student de beste tijd van je leven”

Back to business! Het startschot van het nieuwe academiejaar is gegeven. Ben jij er klaar voor? Maarten, student geneeskunde, alvast wel. Hij vertelt ons hoe hij uitkijkt naar het nieuwe academiejaar.

Maarten
view

Academiejaar 2020-2021: On- én offline lessen

Hoe zullen de lessen er dit jaar uitzien? Het wordt een mix van on campus én online onderwijs.

Anne zoekt het uit
view