Victer trok naar de UGent-campus in Zuid-Korea en dit is wat hem opviel

Ghent University Global Campus

Als student heb je aan de UGent heel wat mogelijkheden om een deel van je studies in het buitenland af te leggen. Maar één optie springt er toch uit: een uitwisseling naar een campus van de UGent… in Zuid-Korea.

Sinds 2014 biedt de UGent op de Ghent University Global Campus in Incheon drie bacheloropleidingen aan met focus op life sciences en biowetenschappen.

In hun laatste jaar komen alle studenten van die Ghent University Global Campus ook een semester in Gent studeren, maar sinds kort kunnen studenten van de faculteit Wetenschappen en faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen uit Gent ook in omgekeerde richting op uitwisseling naar de Zuid-Koreaanse campus.

Victer, student biochemie en biotechnologie, trok vorig jaar naar Zuid-Korea en vertelt met vol enthousiasme over die ervaring. We vroegen 5 dingen die hem zijn opgevallen tijdens zijn uitwisseling naar de Ghent University Global Campus.

1. Het UGent-gevoel op 9000 kilometer van Gent

“Het is spannend om zo ver te reizen voor een semester, maar het helpt dat je samen met andere UGent-studenten naar daar trekt. Daardoor ben je misschien wel minder eenzaam dan iemand die veel dichter bij huis ergens in Europa op Erasmus gaat. Met ons groepje hebben we in Gent al alle infomomenten doorlopen, zijn we naar de ambassade gegaan en uiteindelijk samen het vliegtuig opgestapt.“

“Eens aangekomen zijn we super goed ontvangen door het UGent-personeel op de campus en de Zuid-Koreaanse studenten van ons jaar. Ze brachten heel wat administratie voor ons in orde, namen ons mee op uitstappen en vertaalden het Koreaans op restaurant indien nodig. En de campus ziet er ook wel vertrouwd uit want alles is in UGent-stijl.”

Ghent University Global Campus

Victer: "De Zuid-Koreaanse studenten hebben ons super goed ontvangen. Ze hebben vanalles voor ons georganiseerd en namen ons vaak mee op uitstap."

2. Professoren zijn dichtbij en aanspreekbaar

“De band met professoren is op de campus in Zuid-Korea veel hechter. Er zijn minder studenten waardoor de afstand tussen lesgever en student kleiner is. Je kan ze dus makkelijker aanspreken. Ik herinner met dat ik voor een bespreking van mijn thesis zelfs gewoon op restaurant ging met mijn promotor.”

“Er zijn ook een pak professoren uit Gent die daar tijdelijk lesgeven. Met hen deel je op een bepaalde manier hetzelfde avontuur van de uitwisseling naar Zuid-Korea. Dus dat zorgt ook dat je iets gemeenschappelijk hebt om over te praten.”

3. Liever ’s nachts dan overdag studeren

“Ik heb de Zuid-Koreaanse studenten leren kennen als echte nachtdieren. Niet om uit te gaan, maar om te studeren. De bibliotheek op de campus is 24/7 open wat al heel anders is dan in Gent, maar overdag zie je er eigenlijk weinig volk. ’s Nachts daarentegen zit het vol. Afspreken met een andere student om aan onze gezamelijke thesis te werken gebeurde dan ook om 23 uur ’s avonds en niet gewoon in de namiddag. Ongelofelijk.”

4. Niet clubben, maar wel samen barbecueën

“Het uitgaansleven is wel wat anders. In een bepaalde perimeter rond de campus zijn clubs verboden. Dus iets zoals de Overpoort vind je er niet. Misschien wel in Seoul, maar dat ligt verder van de universiteit.”

“In groep op restaurant gaan is wel een geliefde activiteit onder studenten in Zuid-Korea. Mijn favoriet was de Korean barbecue, waarbij je een grote tafel deelt met in het midden een ingebouwde grill. De pork belly is een echte aanrader! Naast het vlees krijg je ook heel wat side dishes op tafel. Je eet samen en deelt alle gerechten. Het is een heel sociaal gebeuren.”

korean bbq

Victer: "Op restaurant gaan is een heel sociaal gegeven in Zuid-Korea. De tafels zijn altijd voorzien op veel volk. Ik ga in het bijzonder de Korean barbecue wel missen." 

5. Een uitwisseling naar Zuid-Korea is makkelijker dan je denkt

“Veel studenten uit de betrokken faculteiten in Gent beseffen niet wat voor een geweldige kans er zo maar voor het grijpen ligt om op uitwisseling te gaan naar de Ghent University Global Campus. Je moet maar een paar dingen aanklikken in Ufora en je bent al bijna vertrokken. Ja, Zuid-Korea is ver van huis. Maar je wordt daar heel goed opgevangen. Zuid-Koreanen zijn de meest vriendelijke en behulpzame mensen die je ooit hebt ontmoet.”

Studeren in het buitenland

Wil je meer weten over studeren in het buitenland? Elke opleiding werkt samen met universiteiten van over de hele wereld. Exploreer je mogelijkheden, die zijn breder dan je denkt.

(foto's: Victer Verbrugge)

Lees ook

Van Zuid-Korea naar België: de onschatbare waarde van internationale vriendschappen en uitwisselingen

Ella (moleculaire biotechnologie) en Anais (voedseltechnologie) ontmoetten elkaar op de Global Campus van de UGent in Incheon, Zuid-Korea. Vandaag vinden we Ella en Anais een semester lang terug op de thuiscampus in Gent.

Anais Chan Hong Long en Hyejeong Sun
view

Welcome to Ghent University… in Zuid-Korea

Een volwaardige universiteitscampus aan de andere kant van de wereld met aan de inkomhal een bordje: ‘Ghent University’. De UGent heeft namelijk naast campussen in Gent, Merelbeke, Melle, Brugge, Oostende en Kortrijk er zelfs één in … Zuid-Korea. Professor Wesley De Neve geeft er al jaren les aan Koreaanse UGent-studenten en doet er ook onderzoek.

GUGC
view

Wat vindt een Zuid-Koreaanse student van Gent?

Elk academiejaar komt een hele groep studenten van de Ghent University Global Campus uit Zuid-Korea naar Gent om hier een volledig semester les te volgen. Eunji Jang (24) is één van hen.

Eunji Jang
view

Het grote onbekende: studeren op de UGent-campus in Zuid-Korea

Studeren in het buitenland is altijd een avontuur. Student biochemie en biotechnologie Simon Knockaert voelde zich op 9000 kilometer van Gent toch meer dan thuis op de UGent-campus in Zuid-Korea.

Simon Knockaert
view