Studeren in het buitenland is altijd een avontuur. Dat kan je zien in Het grote onbekende (Eén/VRT MAX) waarin Luc Haekens verschillende studenten volgt op hun uitwisseling. Eén van hen is student biochemie en biotechnologie Simon Knockaert (derde rechts op foto bovenaan). Bijna 9000 kilometer van Gent vandaan voelde hij zich toch meer dan thuis op de UGent-campus in Zuid-Korea.
Waarom koos je voor een uitwisseling naar Zuid-Korea?
"In de derde bachelor kregen we verschillende keuzemogelijkheden zoals een traject lerarenopleiding, maar ook een uitwisseling naar de Ghent University Global Campus in Zuid-Korea was een optie. Ik heb geen moment getwijfeld omdat je deze kans nooit meer in je leven zal krijgen. Zuid-Korea is ook een erg interessant land voor biotechnologie. Dus er was niks dat mij tegenhield."
Was het spannend om zo ver te reizen voor je studies?
"Ik snap dat het voor velen beangstigend klinkt, maar ik had nooit het gevoel dat ik duizenden kilometers van thuis was. Je kan elke dag bellen of videochatten met vrienden en familie als je wil. We werden ook heel goed omringd door de Zuid-Koreaanse studenten en het personeel van de Ghent University Global Campus. Er was zelfs iemand full time bezig om voor ons te zorgen: het regelen van onze bankrekening en simkaart, het organiseren van activiteiten,…"
"Er zijn ook andere uitwisselingsstudenten en verschillende professoren uit Gent waaraan je vragen kan stellen in het Nederlands als je iets niet begrijpt. En er hangen grote foto’s van Gent in de gangen. Dus we waren nooit écht ver weg." (lacht)
Wat zijn de grootste verschillen aan studeren in Zuid-Korea?
"Het lessenrooster zit helemaal anders in elkaar. De vakken aan de Ghent University Global Campus worden in clusters gegeven. Je krijgt één vak gedurende vier weken onmiddellijk gevolgd door een examen. Daarna krijg je een ander vak voor vier weken. Het was aanpassen omdat je studies veel intensiever zijn op die manier. Je moet vanaf de eerste week studeren en alles goed bijhouden. Het voordeel tegenover een andere Erasmus is wel dat de vakken helemaal zijn afgestemd op onze opleiding in Gent. We hebben dus geen enkele leerachterstand opgelopen."
"Een ander verschil is dat de professoren in Zuid-Korea veel meer betrokken zijn omdat de groepen studenten er kleiner zijn. Ik heb mijn bachelorproef in Zuid-Korea afgewerkt en daarvoor heb ik echt mee kunnen werken aan het onderzoek van mijn begeleidende professor."
Zijn Zuid-Koreaanse studenten ook anders dan de gemiddelde student in Gent?
"Ze streven volgens mij meer dan ons naar goede resultaten. In Gent hoor je vaak “een tien is genoeg”, maar dat heeft niemand daar ooit gezegd. Een studente waarmee ik samenwerkte aan mijn bachelorproef wou minstens 18/20 halen om later te kunnen verder studeren in Londen. Dat gaf mij ook wel extra druk om goed te presteren." (lacht)
"Door de hoge ambities studeren de Zuid-Koreaanse studenten ook veel meer. Er zijn zelfs plekken waar je dag en nacht in groep kan studeren zoals de bibliotheek op de Global Campus die 24/24 open is. Maar je ziet ook heel veel studenten studeren in café’s tot ’s avonds laat."
Is er dan wel nog plaats voor een studentenleven?
"Ja, toch wel. De Zuid-Koreaanse studenten maakten echt tijd om dingen met ons te doen. We gingen vaak naar Triple Street, een openlucht shoppingcenter vlakbij de campus met heel wat cafés. We gingen ook regelmatig ’s middags in groep eten. Het eten is daar geweldig en gelukkig ook goedkoper dan hier. Mijn favorieten zijn tteokbokki, dat zijn rijstcakes in een pikante saus, en gimbap, de Koreaanse versie van sushi."
Wat vonden de Zuid-Koreaanse studenten ervan dat je werd gevolgd door een reporter en cameraploeg?
"Ze verstonden niet goed waarom ik werd gevolgd. Ze dachten dat ik bekend was. (lacht) Uit verlegenheid wou eerst niemand mee in beeld met me in het labo, maar uiteindelijk was wel iedereen enthousiast. Er studeren op dit moment enkele Zuid-Koreaanse studenten in Gent die erbij waren tijdens de opnames van Het grote onbekende. We gaan zeker samen naar het programma kijken."
Ghent University Global Campus
De UGent heeft sinds 2014 een Zuid-Koreaanse campus die drie bacheloropleidingen aanbiedt met een focus op life sciences en Biowetenschappen. In 2022 haalde ze de kaap van 500 studenten. GUGC-studenten komen tijdens het eerste semester van hun laatste jaar naar Gent om hier les te volgen. Ook gaan een groeiend aantal bachelorstudenten uit Gent naar Incheon voor een uitwisseling. Daarnaast is de GUGC een research hub voor de UGent in de regio en fungeert ze als tussenschakel tussen UGent’ers en lokale instellingen en privéondernemingen, wat veel potentieel biedt voor studenten op zoek naar interessante onderzoeksmogelijkheden tijdens hun opleiding.
Lees ook
Van Zuid-Korea naar België: de onschatbare waarde van internationale vriendschappen en uitwisselingen
Ella (moleculaire biotechnologie) en Anais (voedseltechnologie) ontmoetten elkaar op de Global Campus van de UGent in Incheon, Zuid-Korea. Vandaag vinden we Ella en Anais een semester lang terug op de thuiscampus in Gent.
Welcome to Ghent University… in Zuid-Korea
Een volwaardige universiteitscampus aan de andere kant van de wereld met aan de inkomhal een bordje: ‘Ghent University’. De UGent heeft namelijk naast campussen in Gent, Merelbeke, Melle, Brugge, Oostende en Kortrijk er zelfs één in … Zuid-Korea. Professor Wesley De Neve geeft er al jaren les aan Koreaanse UGent-studenten en doet er ook onderzoek.
Victer trok naar de UGent-campus in Zuid-Korea en dit is wat hem opviel
Als student heb je aan de UGent heel wat mogelijkheden om een deel van je studies in het buitenland af te leggen. Maar één optie springt er toch uit: een uitwisseling naar een campus van de UGent… in Zuid-Korea.
Wat vindt een Zuid-Koreaanse student van Gent?
Elk academiejaar komt een hele groep studenten van de Ghent University Global Campus uit Zuid-Korea naar Gent om hier een volledig semester les te volgen. Eunji Jang (24) is één van hen.