Het openingscollege van professor Carl Devos passeert nooit ongezien. Niet het minst omwille van de sprekers, die vaak de politieke agenda bepalen. In dat licht is de gast van dit jaar, Paul Magnette, misschien een ongewone keuze. De afstand tussen de twee landsdelen leek namelijk nooit groter. Maar net dat maakt hem hyperrelevant: “We missen de Waalse kijk te veel in Vlaanderen.”
Waarom is het belangrijk dat de toekomstige politieke wetenschappers een Waalse politicus horen spreken?
Professor Carl Devos: “Dat is van groot belang. We baseren onze mening te veel - en ik ben daar zelf ook schuldig aan - op wat we lezen in de Vlaamse pers. We hebben veel te weinig voeling met de Waalse politiek. Daarom is dit openingscollege een unieke gelegenheid voor Magnette om de Waalse kijk op een aantal dingen mee te geven aan de toekomstige beleidsmakers, die ongetwijfeld in het auditorium zitten.”
Is die Waalse kijk dan zo anders?
“Die kan wel verschillen. Kijk, ik geef het voorbeeld van een recent voorstel van de PS. Ze willen mensen die vrijwillig ontslag nemen ook een werkloosheidsuitkering geven. Binnen de seconde is dat in Vlaanderen met de grond gelijk gemaakt. Maar je kan het ook anders bekijken. Hoeveel mensen belanden vandaag in een burn-out? Met het voorstel geef je mensen de kans om van job te veranderen, met een opvangnet. Misschien kunnen ze dan wel langer werken zonder uit te vallen? Dat klinkt helemaal anders dan ‘profiteren van de sociale zekerheid’, zoals het in Vlaanderen overkwam. Is het voorstel wel zo dom als het hier meteen bestempeld werd? Om daar achter te komen moeten we die Franstalige politici in het debat brengen. Dat moeten de studenten beseffen.”
Moeten studenten de Franstalige pers dan meer volgen?
“Eigenlijk zou dat moeten. Ikzelf zou dat ook vaker moeten doen, want ik volg het ook te weinig. Maar het is niet zo vanzelfsprekend door de taalbarrière. In andere federale landen, denk maar aan Duitsland, hebben ze wel een gemeenschappelijke taal. Mocht dat bij ons zo zijn, zou je gewoon de Belgische tv, radio en krant kunnen volgen. Dan spreek je met elkaar in plaats van over elkaar.”
Waarom wilde je per se Paul Magnette voor het openingscollege?
“Omdat ik benieuwd ben hoe hij naar de toekomst van ons land en haar staatsstructuur kijkt. De PS en de N-VA stonden al eens heel dicht bij een akkoord om samen een regering te maken en het land grondig te hervormen. Hoe denkt de PS daar nu over? Dat wil ik graag weten, want het kan van groot belang zijn voor de toekomst van ons land.”
Het is niet de eerste keer dat hij langskomt. Tien jaar geleden mocht hij ook spreken op het openingscollege.
“Inderdaad. Toen als de nummer twee van de PS, onder toenmalig voorzitter Elio Di Rupo. Magnette moest de opvolger worden van Di Rupo en heeft die rol ook waargemaakt: hij is de onbetwiste grote baas van de Franstalige socialisten.”
Toen Bart De Wever zijn openingscollege gaf, rond het thema migratie, kwam daar veel reactie op. De kritiek luidde dat het college een platform gaf aan politieke overtuigingen. Loop je dat risico nu niet opnieuw, door dé topman van de PS op te voeren aan een Vlaamse universiteit?
“Natuurlijk, het is ook net de bedoeling om een platform te geven. Of beter gezegd om ze eens anderhalf uur de ruimte te geven om hun ideeën uiteen te zetten in plaats van anderhalve minuut. Maar of het een platform is dat electorale winst kan opleveren? Dat durf ik te betwijfelen. In het geval van Paul Magnette kan dat zelfs niet. In Vlaanderen kunnen we niet op hem stemmen. In verkiezingsjaren ben ik daar voorzichtiger mee, dan nodig ik altijd verschillende partijvoorzitters uit. Als je dat niet doet, kan het openingscollege passen binnen een campagne. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”
Hoe heb je Magnette kunnen strikken?
“Ik heb de afspraak gemaakt tijdens de zomervakantie en ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat hij ‘ja’ ging zeggen. Of toch niet zo snel. Ik heb hem gewoon een WhatsApp’je gestuurd en hij antwoordde bijna meteen dat hij het wilde doen. Niet dat dat ooit al echt een probleem is geweest hoor. De meesten willen wel komen.”
Waarom had je niet verwacht dat hij ‘ja’ ging zeggen?
“Eerst en vooral omdat de deadline voor de begroting steeds dicht bij het openingscollege valt. Een partijvoorzitter vragen in het heetst van het begrotingsdebat en in de aanloop naar een beleidsverklaring, is moeilijk. Als hij iets verkeerds zegt, kan dat zorgen voor politieke strubbeling.”
Wil je het openingscollege graag opnieuw bekijken? Check de livestream van vrtnieuws.be.
Lees ook
Vrede of oorlog op aarde: wat brengt 2024?
Vinden we in 2024 een oplossing voor de vele conflicten in de wereld of kunnen we ons verwachten aan nog meer oorlog? En welke rol moet Europa spelen? We legden het voor aan expert internationale politiek Sven Biscop.
De gemeenteraadsverkiezingen van 2024: vijf dingen die je moet weten
De lokale verkiezingen van 2024 worden de eerste verkiezingen in Vlaanderen zonder opkomstplicht. Maar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 brengen nog andere bijzonder- en nieuwigheden met zich mee. Politicoloog Herwig Reynaert blikt vooruit en licht de belangrijkste veranderingen toe.
De vooruitblik: wat brengt 2023 voor Europa?
“De oorlog in Oekraïne heeft een ongeziene eensgezindheid in Europa gebracht. Een eensgezindheid die ik zie standhouden. Al blijft migratie ook dit jaar de grote splijtzwam”, weet professor Europese politiek Hendrik Vos. En hij ziet een groeiend besef rond militaire samenwerking.
Carl Devos over zijn openingscollege: “De politiek is van ons!”
Bart De Wever, Paul Magnette, Maggie De Block, ... In de lijst namen van politici die al kwamen opdraven voor het openingscollege van professor politicologie Carl Devos, geen jannekes en miekes. Wel politici die op het moment van hun college het ‘nu’ bepalen. “Het vertrekpunt: wat leeft er vandaag en wie is daar dé vrouw of man voor.”