Minerale of chemische zonnecrème: welke gebruik je het best?

Milica Velimirovic

Je huid beschermen tegen schadelijke straling van de zon is het hele jaar door belangrijk, in de zomer nog net dat tikkeltje meer. Maar welk type zonnecrème gebruik je nu het best?

“Er zijn twee soorten straling: UVA en UVB. UVA-stralen, met de A van ‘aging’, zijn het hele jaar door aanwezig. Deze stralingen beschadigen je huid op lange termijn. UVB-stralen, waarbij de B voor ‘burning’ staat, dringen de huid binnen en zorgen ervoor dat je huid verbrandt”, vertelt Milica Velimirovic (faculteit Wetenschappen, vakgroep Chemie).

Twee soorten zonnecrème

“Er zijn ook twee soorten zonnecrème: minerale en chemische. Chemische zonnecrème, op basis van o.a. octocryleen en oxybenzon, beschermt je door binnen te dringen in je huid en zo zonnestralen te absorberen. Minerale zonnecrème, met zinkoxide en titaniumdioxide, legt een laagje over de huid dat stralen reflecteert.”

Maar welke zonnecrème gebruik je dan het beste en wanneer? Milica: “Of je voor een minerale of chemische zonnecrème kiest, hangt voornamelijk af van je huidtype. Als je een gevoelige huid hebt, kan je best voor een minerale zonnecrème kiezen, omdat ze niet in de huid dringt. Ook voor jonge kinderen kies je best voor een mineraal product. Als het over straling gaat, kies je het best voor een zonnecrème met een breedspectrum bescherming. Zo ben je zeker beschermd tegen UVA- én UVB-straling.”

Veilig of niet

Milica begon haar studies in haar thuisland Servië. Via omzwervingen in Antwerpen en Wenen kwam ze bij het project NanoDefine. Dat heeft als doel om nanopartikels van verschillende aard zo veel mogelijk te karakteriseren. Het is die expertise over nanopartikels die haar bij zonnecrème brachten, want ze spitst zich nu toe op de nanopartikels in minerale zonnecrème. “De hoeveelheid nanopartikels aanwezig in zonnecrème is strikt gereguleerd. Maar die hoeveelheid bepalen, is niet altijd eenvoudig en neemt veel tijd in beslag, onder meer door de consistentie van zonnecrème. Met mijn onderzoek probeer ik testmethodes te vinden die het aantal nanopartikels in een staal snel kunnen bepalen, zodat men sneller kan bepalen of een product al dan niet veilig is.”

Milica Velimirovic

Milica Velimirovic studeerde chemie aan de universiteit van Novi Sad, in Servië. In 2013 behaalde ze haar doctoraat aan de universiteit van Antwerpen, en in 2018 rondde ze een succesvol postdoctoraat af aan de universiteit van Wenen. Vandaag is ze Senior Postdoctoral Fellow verbonden aan de Atomic And Mass Spectrometry Research Group aan de vakgroep Chemie van de UGent. Een favoriet Belgisch biertje heeft Milicia niet, want door een erfelijke intolerantie kan ze geen vergelijkende studie doen. Ze houdt het daarom liever op pralines.

33-67
Meer lezen over zomerse thema's?

Onze onderzoekers delen hun kennis over zonnecrème, hoe je jezelf en je huisdieren het best beschermt tegen de hitte of hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Lees ook

Hoe kleine zebravissen de wetenschap vooruithelpen

Met 15.000 zijn ze, de zebravissen in de Core Zebrafish Facility Ghent op de site van UZ Gent. Ze worden er in de beste omstandigheden gekoesterd en verzorgd als proefdier door de onderzoekers van het Centrum Medische Genetica.

Zebravis
view

Hoe wetenschap ons kan helpen om muggen weg te houden

Ben je die jeukende muggenbeten ook beu? UGent-onderzoekers bestrijden muggen met wetenschap, en werken aan een product dat muggen verjaagt met bacteriën.

Mug
view

Zo vermijd je parasieten op reis

Vakantie! Je kijkt al uit naar al de heerlijke dingen die je gaat eten op reis, maar wacht … Kan je zomaar om het even wat eten? “Er zijn toch een aantal voedingswaren waar je wat voorzichtig mee moet zijn.” Professor Sarah Gabriël vertelt ons hoe je kan vermijden dat je parasieten terug mee naar huis neemt.

Hamburger
view

Revolutie in de plastische chirurgie: menselijk weefsel rolt uit de printer

Nieuwe stukjes bot, spier, huid of vet maken met een 3D-printer om letsels te genezen. Klinkt futuristisch? Vandaag worden de eerste stappen al gezet! We spraken met plastisch chirurg en professor Phillip Blondeel over zijn onderzoek naar tissue engineering.

3D Bioprinter
view