”Universiteiten en bedrijven moeten elkaar veel meer bestuiven,”, vindt technologie-ondernemer en UGent-alumnus Peter Hinssen. “Alleen zo kan je innoveren en inspelen op de toekomst van ondernemen.” Daarnaast houdt hij een pleidooi voor meer durf.
Peter, je geeft lezingen over durf in het ondernemerschap. Over hoe bedrijven zich in een constant veranderende wereld moeten aanpassen. Hoe zie je de toekomst van ondernemen?
Peter Hinssen: “Persoonlijk bekijk ik die heel positief. Het is niet eenvoudig te ondernemen in een wereld die zo snel evolueert. We leven in The Never Normal: in een wereld die constant in verandering is. We hebben dan ook nog eens te maken met uitdagingen op veel vlakken: zowel geopolitiek als sociologisch, economisch en noem maar op. Dat biedt net heel wat mogelijkheden voor ondernemers: voor elke uitdaging zijn innovatieve oplossingen voorhanden, net omdat we razendsnel evolueren op technologisch vlak. Als ondernemer moet je daarop durven springen.”
Hoe doe je dat?
“Het gaat veel dieper dan een paar mensen inzetten die met de toekomst bezig zijn. Meer dan ooit moet je als bedrijf doordrongen zijn van openheid van geest, en de goesting hebben om te innoveren en ondernemen. Breder kijken dan je huidige focus. Er gebeurt van alles, daar moet je oog voor hebben. De opportuniteiten oppikken. Ik ben ervan overtuigd dat traditionele bedrijven die zich heruitvinden hier sterker uitkomen. Die mindset moet in Vlaanderen wel nog wat rijpen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we alle kwaliteiten in handen hebben. Innovatie zit in onze genen.”
Zijn er al good practices?
“Ik denk onmiddellijk aan de klimaatverandering. Daar gaat heel wat aandacht naar, en er zijn veel oplossingen op de markt. Bijvoorbeeld in de voedselindustrie, die een enorme uitdaging voor het klimaat vormt. De consumptie schiet de laatste jaren enorm de lucht in: vandaag moeten we 8 miljard mensen voeden. Gelukkig zijn er dankzij biotechnologie, bijvoorbeeld, heel wat mogelijkheden. Kijk maar naar de biotech, waarin de UGent al sinds de jaren 1980 pionier is. Of het wereldvermaarde research center VIB, dat werkt aan concrete oplossingen om de landbouw een stuk efficiënter te maken. Daar zie je voorbeelden van hoe ze van een uitdaging een opportuniteit maken.”
Welke Vlaamse bedrijven spelen vandaag al in op die ‘never normal’?
“Een voorbeeld is Verstraete, een verpakkingsbedrijf in Maldegem. Dat is een ongelooflijk verhaal van hoe een bedrijf in the middle of nowhere zichzelf blijft heruitvinden op het vlak van duurzaamheid, en dat dankzij innovatieve verpakkingstechnologie. Vandaag is het bedrijf wereldleider op het vlak van voedselverpakking, met meer dan 13.000 werknemers verspreid over de hele wereld.”
Biotech is een domein waarin universiteiten en industrie vaak de handen in elkaar slaan. Is dat the way to go?
“Absoluut. Om te innoveren moet er een kruisbestuiving plaatsvinden tussen bedrijven en universiteiten. Enerzijds moet de academische wereld haar deuren openzetten voor de maatschappij. Anderzijds moeten bedrijven meer interesse tonen in wat er aan universiteiten gebeurt. Wat voor onderzoek is er? Wie is waarmee bezig, en hoe kan je dat onderzoek vertalen naar innovaties? Bedrijven en universiteiten moeten elkaar leren kennen, en investeren in die kennismakingen. Een alumnidag is het moment bij uitstek om een brug te bouwen tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. We moeten met zijn allen een grotere synergie kweken. Nog te veel opportuniteiten zijn vandaag onbenut.
Pas op: dat gebeurt al veel meer dan vroeger. Het VIB is een perfect voorbeeld van een onderzoekscentrum waar wetenschap zich vertaalt in de meest innovatieve en maatschappelijk relevante producten. Ook aan het MIT en Stanford zie je een heel goede wisselwerking tussen de industrie, in de vorm van start-ups, en academisch onderzoek.”
Je noemt samenwerkingen tussen universiteiten en de bedrijfswereld. Maar er is ook een rol voor de manier waarop we mensen opleiden?
“Ook in het onderwijs moeten we meer durven. Nog te vaak focust ons onderwijs op de traditionele manier van leren en denken. Maar als je wil innoveren, moet je durven. Je moet de ruimte krijgen om te proberen, om te experimenteren. Falen is daar onlosmakelijk mee verbonden. Dat heeft vandaag een heel negatieve connotatie in een universitaire context, maar falen is echt een basisingrediënt in innovatie.”
Hoe moet het onderwijs zich dan organiseren?
“Je mag niet meer denken in de klassieke relatie prof versus student. Weet je wat voor mij een mooi voorbeeld is van het onderwijs van de toekomst? Het project UGent Racing. Dat is een project van studenten die in een loods bouwen aan een zelfrijdende racewagen. Daarmee nemen ze deel aan de Formula Student-competitie, een reeks internationale wedstrijden voor ingenieursstudenten. Wat mij fascineert, is dat ze met honderd studenten met het neusje van de zalm bezig zijn op vlak van AI. Ik zie hoe proffen of assistenten langskomen, en hen vragen stellen over die technologieën. Die studenten leren op hun beurt enorm veel. Niet ex cathedra, maar door op hun bek te gaan. Door te durven falen, en daarna recht te krabbelen en opnieuw te durven. Alleen zo kan je innoveren.”
Lees ook
"Deze 5 zaken zijn fout aan ons belastingsysteem"
Het Belgisch belastingsysteem is een complex web van regels en uitzonderingen dat vaak inefficiënt, oneerlijk en ouderwets blijkt te zijn. We vroegen fiscaal jurist Mark Delanote naar de 5 zaken die we moeten aanpakken in ons belastingsysteem.
Helpt een studentenjob je later aan werk?
Heb je nog geen studentenjob voor deze zomer? Dan ga je best nog even op zoek, want het blijkt niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je kansen op de arbeidsmarkt.
Rijker dan je denkt? Nieuw rapport bevestigt dat vermogen van Belg hoger ligt dan in rest van Europa
Het vermogen van de Belg ligt aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen. Dat blijkt uit het eerste vermogensrapport van de UGent en Keytrade Bank. Samen met professor Koen Inghelbrecht richtte de bank een leerstoel op om ons vermogen in kaart te brengen.
Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt
De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.