Een bachelor- of masterproef schrijven is een flinke uitdaging. Geneeskundestudenten Emma Coene en Frédéric Claerhoudt zijn ondertussen ervaringsdeskundigen. Hun thesis over een snellere manier voor het nakijken van de plaatsing van een maagsonde op intensieve zorgen werd vorig jaar bekroond met de Eos Scriptieprijs. Ze delen graag enkele tips om ook van jouw thesis een succes te maken.
1. Kies bewust voor je onderwerp en lees je vooraf in
Frédéric: “Een scriptie gaat vaak andere kanten op dan je in het begin denkt. Zoek dus eerst een beetje rond online en lees je in over de materie. Dat moeten nog niet meteen de meest gespecialiseerde artikels zijn.”
Emma: “In onze richting kregen we een lijst van 200 onderwerpen om uit te kiezen. Een deel ervan is literatuurstudie, een ander deel is experimenteel onderzoek. Wij hebben voor het laatste gekozen, ook al is dat meer werk. Kies vooral iets wat je zelf interessant vindt.”
Frédéric: “Denk ook na over de praktische kant. Voor een thesis rond biomedisch onderzoek kan het zijn dat je hele dagen in het labo zit en bezig bent met petrischaaltjes. Dus kies daar niet voor als je dat niet fijn vindt. Je thesis zal minstens een jaar van je tijd vragen, dus je moet het wel graag doen.”
2. Denk de structuur uit voor je begint te lezen of schrijven
Emma: “We hebben samen met onze promotor eerst de structuur van onze thesis uitgedacht tot op het niveau van tussentitels. Op basis daarvan hebben we alle informatie en bronnen verzameld.”
Frédéric: “Op die manier ben je zeker dat je geen interessant of belangrijk subdeel van je onderwerp mist. De eerste twee, drie maanden hebben we ons enkel beziggehouden met het opzoeken en sorteren van literatuur. We hebben daarbij een lijst van artikels aangelegd en die gesorteerd op relevantie. Een goeie tip hierbij is om ook je zoekmethode te bewaren, zodat je kan achterhalen welk werk je al hebt verricht. Dat helpt om geen dubbel werk te doen achteraf of bij twijfel of je alle bronnen wel hebt gevonden.”
3. Stel jezelf meerdere en duidelijke deadlines
Emma: ”Na het uitdenken van de structuur hebben we onszelf tussendeadlines opgelegd. We hebben ook veel werk in de vakanties gepland. Zo ben je tijdens het academiejaar meer op je gemak wanneer er ook lessen en examens bijkomen. In een thesis kruipt altijd meer werk dan je denkt, dus begin op tijd.”
Frédéric: “Wij hadden om de drie weken een videocall om ons werk te bespreken. Die tussendeadlines zorgen ervoor dat je echt verderwerkt en vooruitgaat. We hebben onze deadlines ook veel strakker gezet dan nodig was omdat er toch altijd zaken zijn die mislopen of meer tijd kosten. Daardoor heb je op het einde ruim de tijd om je thesis te laten nalezen.“
4. Wees niet bang van je promotor
Emma: “Bij de start van onze thesis hadden we veel sturing nodig en dan zijn we vaak langsgeweest bij onze promotor. Daarna konden we meer op onszelf verder. In een volgende fase bij onze testen in het ziekenhuis was ze opnieuw wat meer op de voorgrond om ons te begeleiden. Wees niet bang om je promotor te contacteren, ze zijn er om je te helpen.”
Frédéric: “Stel haar of hem ook gerust vragen als je iets niet weet of begrijpt. Het is normaal dat je minder van het onderwerp weet dan hen. Zij zijn natuurlijk de professoren en zij zijn vaak al beroepsmatig met het onderwerp bezig.
5. Laat je thesis nalezen
Emma: “Laat je thesis zeker nalezen door een derde. Bij mij was dat mijn zus. Je zit zelf soms te dicht op je werk om nog fouten op te merken. Iemand die niet zoveel van het onderwerp weet, kan ook zeggen wat niet duidelijk is”.
Frédéric: “Wetenschappelijke publicaties, hoe moeilijk het onderwerp ook is, moeten ook helder een bepaald punt kunnen overbrengen. Dus kies inderdaad liever iemand die niet veel over het onderwerp weet. Zo weet je dat je thesis duidelijk en verstaanbaar is voor iemand die zich wil inlezen. Maar ook voor de vlotheid van het lezen en het woordgebruik is het handig. Emma wees mij er bijvoorbeeld op dat ik heel vaak hetzelfde woord gebruikte.”
Klaar met je thesis? Dien net zoals Emma en Frédéric je bachelor- of masterproef in voor de Vlaamse Scriptieprijs. Je maakt kans op persaandacht en prijzen tot 2.500 euro!
Emma: “We hadden totaal niet verwacht dat we zouden winnen. Maar onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’ is de Scriptieprijs een opportuniteit die je moet grijpen. Ons onderzoek heeft dankzij deze wedstrijd heel wat aandacht gekregen en meer lezers bereikt, waardoor ook wij kansen hebben gekregen.”
Frédéric: “Het was ook gewoon een leerrijke en leuke ervaring om aan deze prijs mee te doen. Zo hebben we heel wat bijgeleerd over wetenschapscommunicatie en hoe je jouw onderzoek moet voorstellen aan een publiek. Je kan er ook persoonlijk door groeien.”
Lees ook
Hoe beleven deze jongeren hun eerste keer als student?
Terwijl de nieuwe lichting UGent'ers langzaam maar zeker de weg vindt naar onze studentenstad, vragen wij enkele van hen wat ze verwachten van hun eerste keer studeren aan de UGent.
Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen
Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.
Het tweede semester is gestart: ben jij er klaar voor?
Het eerste semester en de bijhorende examenperiode zijn achter de rug. Tijd om met een fris hoofd en misschien wel enkele straffe plannen of nieuwe voornemens aan het tweede deel van het academiejaar te beginnen. Ben jij er klaar voor? Deze studenten alvast wel.
Eerste hulp bij examenstress: professoren delen hun examentips
Bijna alle studenten ervaren stress tijdens de examens. Dat je spanning voelt of onzeker bent, is dus perfect normaal. We vroegen een aantal professoren naar tips & tricks om de examenperiode door te komen.