Hoe beleven deze jongeren hun eerste keer als student?

03 oktober 2024 |

De eerste keer op kot, het allereerste academisch lessenrooster of voor het eerst een compleet nieuwe taal leren: de start van het nieuwe academiejaar gaat gepaard met heel wat eerste keren. Terwijl de nieuwe lichting UGent'ers langzaam maar zeker de weg vindt naar onze studentenstad, vragen wij enkele van hen wat ze verwachten van hun eerste keer studeren aan de UGent. 

Reza

Reza, eerste bachelor toegepaste taalkunde: Frans en Italiaans

“Het is de eerste keer dat ik Italiaanse lessen zal volgen. Ik kijk ernaar uit om zowel Italiaans als Frans volledig onder de knie te krijgen én die talen door te geven aan nieuwe studenten. Want dat is mijn doel: leerkracht worden.”

“Niet alleen de opleiding, werkelijk alles is nieuw. Al moet ik maar een paar minuten pendelen van waar ik woon, toch is Gent een totaal nieuwe stad. Het lijkt me ideaal om met medestudenten de omgeving te verkennen.

Laura

Laura, eerste bachelor handelswetenschappen

“Het is de eerste keer dat ik Gent als studentenstad verken, maar niet de állereerste keer dat ik hier kom. Mijn hobby is thaiboksen en ik heb al eens in ‘t Kuipke moeten kampen. Een nieuwe omgeving ontdekken is fijn, maar ook zoeken.”

“Om nieuwe mensen te leren kennen is een studentenvereniging zeker een optie, al ben ik vooral benieuwd naar sportieve activiteiten. Studeren is een fulltime job, hoor ik vaak, dus het wordt een uitdaging om mijn studentenleven te combineren met mijn nu al drukke sportschema.”

Luka

Luka, eerste bachelor in de Oosterse talen en culturen (Japan)

“Ik was 45 minuten te vroeg voor mijn eerste les: gewoon verkeerd gekeken! Het is de eerste keer om in zo’n grootschalige omgeving les te krijgen. Tot enkele jaren geleden herkende ik letterlijk elk gezicht op school, over alle graden heen.”

“De laatste twee jaar van mijn middelbare school bracht ik door in het kunstonderwijs, wat me soms al overweldigde, maar dit is toch nog iets anders. Ik twijfelde aanvankelijk om verder te gaan in de kunst, maar koos uiteindelijk toch voor de academische wereld. Kunst kan ik nog altijd on the side via zelfstudie onderhouden. Bij Japans lijkt me dat iets moeilijker.”

Ibrahim

Ibrahim, eerste bachelor handelswetenschappen

“Het is de eerste keer dat ik op kot ga. Ik kijk ernaar uit. De badkamer en de keuken zijn gedeeld met de andere bewoners. Die mensen ken ik nog niet, dus het zal interessant zijn om iedereen te leren kennen. Ik zal vast wel niet de enige eerstejaarsstudent zijn.

Toen ik pas was afgestudeerd van het middelbaar, keek ik vooral uit naar het uitgaansleven als student. Maar ondertussen heb ik schrik dat het me te veel zal afleiden. Ik heb nu vooral zin om les te volgen en ervoor te werken.”

Daisy

Daisy, eerste bachelor toegepaste taalkunde: Frans en Spaans

“Ik studeer Frans en Spaans omdat ik thuis al Engels spreek en ik wou nog andere talen leren. Ik heb al altijd erg van talen gehouden en wist dat ik iets met talen wilde doen, maar ik was niet zeker wat. Door te praten met iemand die dezelfde richting deed, heb ik de beslissing voor deze opleiding gemaakt.

Ik ben van plan om te pendelen. Het is de eerste keer dat ik elke dag zo lang onderweg moet zijn. Maar dat zal uiteindelijk wel meevallen. De grootste verandering: verschillende dagen, verschillende uren, verschillende docenten. Ik laat het op me afkomen en kijk ernaar uit.”

Lees ook

Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen

Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.

Studeren
view

5 tips voor het schrijven van een topthesis

Een bachelor- of masterproef schrijven is een flinke uitdaging. Geneeskundestudenten Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen de Eos Scriptieprijs en delen graag enkele tips om ook van jouw thesis een succes te maken.

Thesisprijs
view

Het tweede semester is gestart: ben jij er klaar voor?

Het eerste semester en de bijhorende examenperiode zijn achter de rug. Tijd om met een fris hoofd en misschien wel enkele straffe plannen of nieuwe voornemens aan het tweede deel van het academiejaar te beginnen. Ben jij er klaar voor? Deze studenten alvast wel.

Hanne De Baene
view

Eerste hulp bij examenstress: professoren delen hun examentips

Bijna alle studenten ervaren stress tijdens de examens. Dat je spanning voelt of onzeker bent, is dus perfect normaal. We vroegen een aantal professoren naar tips & tricks om de examenperiode door te komen.

Studeren
view