Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.
Babs Isenbaert zit in haar tweede bachelor psychologie en wil in de toekomst graag mensen helpen als psycholoog.
Hoe was 2020 voor jou?
“Het voorjaar was best hard. Ik heb structuur en stabiliteit nodig en dat viel plots weg. Ik kom uit een heel grote vriendengroep en zit ook in een studentenvereniging. Wij gingen vaak uit of studeerden samen. Toen dat niet meer kon, voelde ik me eenzaam. Van mijn kot, waar ik mijn eigen ding deed, terug naar mijn ouders, dat was ook echt een aanpassing. Mijn focus was helemaal weg, studeren lukte helemaal niet. Ik dacht toen dat ik mijn examens niet zou halen. In de zomer besefte ik dat ik mijn hoofd niet mag laten hangen en er het beste van moet maken, ondanks de coronacrisis. Intussen ben ik er al wat aan gewend. Het studentenleven is nog steeds grotendeels weggevallen, maar ik zit nu opnieuw op kot en probeer mijn best te doen voor de examens.”
Op welke prestatie van het afgelopen jaar ben je het meest trots?
“Deze zomer heb ik de klik gemaakt. Omdat uitgaan of naar de les gaan wegviel, heb ik nieuwe dingen uitgeprobeerd. Zo ben ik beginnen sporten: van workouts tot lopen. Dat gaf me de mentale boost die ik nodig had om vol te houden.”
Wat neem je mee naar 2021?
“De gewoonte om meer te sporten wil ik graag aanhouden. Het is moeilijk om je in beweging te zetten, maar de voldoening achteraf is geweldig. Ik eet ook gezonder: frisdrank vervangen door water en veel groenten en kip op het menu. Daardoor ben ik veel wakkerder en productiever.”
Wie is jouw strafste UGent’er?
“Mijn vier kotgenoten! Ze studeren ook allemaal aan de UGent. Ik trek me superhard aan hen op. Als ik even een dipje heb, motiveren ze me om samen te studeren. Ik verwen hen op mijn beurt met wat me-time door hun nagels te lakken en probeer er voor hen te zijn. We zijn echt een kleine familie.”
Stel dat je terug kan gaan naar 1 januari 2020. Had je dan iets anders gedaan?
“Eerlijk? Ik zou zodanig hard feesten dat ik voldaan ben voor de rest van het jaar. Een volle Overpoort, dat kan ik me nu niet meer voorstellen. En ik zou me mentaal beter voorbereiden. Nu kwam de lockdown voor mij onverwacht. Vlak ervoor waren we er nog over aan het grappen.”
Wat hoop je voor 2021?
“Ik hoop dat iedereen gezond blijft, dat de cijfers dalen en er een vaccin komt. Dat er stilletjes aan meer versoepelingen komen, zodat we opnieuw met z’n allen plezier kunnen maken. Dat ik mijn jaar goed doorkom met goede punten. En een lief, dat is altijd mooi meegenomen (lacht).”
Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?
“Ik wens iedereen een goede gezondheid en fijne feestdagen toe. En voor 2021: dat we elkaar opnieuw stevig kunnen vastpakken en kunnen doen wat we graag doen. Alle studenten wens ik heel veel succes met de examens. Jullie moeten gewoon knallen!”
Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.
Lees ook
20 van 2020: Miglena schreef een dichtbundel die binnenkort wordt uitgegeven
Miglena Dikova-Milanova is docent Bulgaars aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent. Ze is Bulgaarse van oorsprong, maar woont al sinds de jaren ‘90 in België. “Ik heb de natuur en mezelf herontdekt deze periode.”
20 van 2020: Alex kreeg een smartphone van zijn kinderen
Alex Verhegge studeerde in 1969 af aan de UGent in de rechten. Hij begon zijn carrière als advocaat en combineerde dat later met assistentschap aan de universiteit. Nadien werd hij magistraat en uiteindelijk werkte hij aan het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel, waar hij dit jaar verplicht met pensioen moest.
20 van 2020: Ko begon brieven te schrijven naar vrienden en familie
Ko Delforge zit in het laatste jaar middelbaar. Tijdens de extra tijd die dit jaar vrijkwam, liet ze haar creativiteit de vrije loop. Maar het beperkte sociale contact viel haar zwaar. Dat ving ze op door massa’s brieven te schrijven naar vrienden en familie. Kleine lichtpuntjes in een bijzonder jaar.
20 van 2020: Lennert droomt van een zorgeloze zomer vol feestjes
Lennert Camp zit in zijn derde bachelor Nederlands-Zweeds. Zijn keuze voor Zweeds lag al lang vast. Niet alleen omdat hij de Ikea een leuke winkel vindt, maar omdat hij tijdens reizen in Zweden ontdekte dat hij het hele land wel cool vindt.