20 van 2020: Pieter leerde de kunst van het online lesgeven

Pieter Verbeke
17 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Het jaar van UGent-student Pieter Verbeke draaide vooral rond stages. Hij volgt momenteel de educatieve master in de fysica en sterrenkunde en geeft al deeltijds les in het secundair onderwijs. Switchen tussen online en offline lesgeven was niet altijd een sinecure. Maar Pieter blikt tevreden terug: “Ik heb het gevoel dat ik op veel voorbereid ben.”

Wat was voor jou 2020?

“2020 stond voor mij in het teken van mijn educatieve master en de daarbij horende stages. De laatste stages vielen samen met de eerste lockdown, waardoor ik een groot deel van mijn lessen online moest geven. Het was bizar om mijn eerste stappen in het werkveld op deze manier te zetten. Op zijn zachtst gezegd niet wat ik ervan verwacht had, maar eigenlijk viel het mee. Ik vond dat ik goed begeleid werd door onze eigen docenten en mijn collega's, en dat de leerlingen mee waren in het online verhaal. Doordat ik de combinatie van fysiek lesgeven en online lesgeven heb meegemaakt, heb ik het gevoel dat ik op veel ben voorbereid.”

Op welke prestatie ben je het meest trots van het afgelopen jaar?

“Ik heb dit jaar mijn hoogste punten ooit gehaald. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn. Eigenlijk was het wel een mooi jaar voor mij. Ik wist altijd al dat ik leerkracht wilde worden. Mijn keuze om fysica en sterrenkunde te studeren, was ook daarop gebaseerd. Eindelijk in de praktijk bezig zijn met lesgeven, voelt echt goed. Ik vind het eigenlijk heel bijzonder om les te mogen geven. Ik breng leerlingen iets bij, en op die manier begeleid ik hen eigenlijk mee naar een verdere studie. Dat voelt goed.”

Pieter Verbeke

Wie is jouw strafste UGent’er?

“De docenten uit de lerarenopleiding weten - logischerwijs - wel hoe ze een boodschap moeten overbrengen. Die lessen hebben mij zeker geïnspireerd. In het bijzonder In het bijzonder de lessen vakdidactiek en stagebegeleiding van Jouri Van Landeghem, Philippe Smet en Anthony Parmentier.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik hoop dat ik in 2021 met goede punten kan afstuderen.”

Wat wil je meenemen naar 2021?

“Ik heb geleerd dat je de dingen goed kan doen als je je erop toelegt. Je moet er gewoon tijd in steken. Dat wordt altijd beloond.”

33-67

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Ik wou dat ik de leerlingen aan wie ik les gaf in hun laatste jaar nog veel succes kon wensen. Zij studeren nu mogelijk aan de UGent, en ook voor hen is het een heel bijzondere periode geweest. Ik zou hen op het hart willen drukken dat het belangrijk is om de tijd die er is te gebruiken om te studeren. Zodat de zomer, op alle mogelijke manieren, vrij mag zijn.”

20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

20 van 2020: Miglena schreef een dichtbundel die binnenkort wordt uitgegeven

Miglena Dikova-Milanova is docent Bulgaars aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent. Ze is Bulgaarse van oorsprong, maar woont al sinds de jaren ‘90 in België. “Ik heb de natuur en mezelf herontdekt deze periode.”

Portret Miglena Dikova Milanova
view

20 van 2020: Alex kreeg een smartphone van zijn kinderen

Alex Verhegge studeerde in 1969 af aan de UGent in de rechten. Hij begon zijn carrière als advocaat en combineerde dat later met assistentschap aan de universiteit. Nadien werd hij magistraat en uiteindelijk werkte hij aan het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel, waar hij dit jaar verplicht met pensioen moest.

Portret Alexander Verhegge
view

20 van 2020: Ko begon brieven te schrijven naar vrienden en familie

Ko Delforge zit in het laatste jaar middelbaar. Tijdens de extra tijd die dit jaar vrijkwam, liet ze haar creativiteit de vrije loop. Maar het beperkte sociale contact viel haar zwaar. Dat ving ze op door massa’s brieven te schrijven naar vrienden en familie. Kleine lichtpuntjes in een bijzonder jaar.

Portret Ko Delforge
view

20 van 2020: Lennert droomt van een zorgeloze zomer vol feestjes

Lennert Camp zit in zijn derde bachelor Nederlands-Zweeds. Zijn keuze voor Zweeds lag al lang vast. Niet alleen omdat hij de Ikea een leuke winkel vindt, maar omdat hij tijdens reizen in Zweden ontdekte dat hij het hele land wel cool vindt.

Portret Lennert Camp
view