Björn Soenens schrijft een brief aan zijn 18-jarige zelf

We kennen hem vooral als Amerika-correspondent voor VRT NWS, maar Björn Soenens heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd. Van journalist over chef nieuws tot hoofdredacteur van Het Journaal. Zijn professionele carrière begon met een opleiding Engels en Frans aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent, wat nu Toegepaste Taalkunde aan de UGent is.

Wij vroegen hem een brief te schrijven naar zijn 18-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jongvolwassen Björn die zijn grote journalistieke droom wil waarmaken?

Dag Björn,

je staat voor de keuze wat je gaat studeren. Hoewel de leerkrachten van het Sint-Jozefscollege in Izegem je aanmoedigen richting fysica, weet jij al sinds je vijftiende dat je hart bij de journalistiek ligt. Vertrouw op dat gevoel. Je nieuwsgierigheid en passie voor taal zijn essentieel voor wat later komt.

Het wordt Engels en Frans aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent (later Toegepaste Taalkunde aan de UGent, n.v.d.r.). De passie voor Engels heb je al lang, zeker na je laatste reis in Amerika op bezoek bij de familie van oma. Frans lijkt dan weer logisch in België.

Je zal hard studeren, zoals je met de paplepel is ingegeven. Vader legt de lat hoog, hoe goed hij het ook bedoelt. De kansen die hij als jonge man nooit kreeg, wil hij jou geven. Die eerste twee jaren in het hoger zit je dan ook aan je bureau gekluisterd. Pas als je beseft dat het wel lukt, durf je meer van het stadsleven in Gent te genieten.

Björn Soenens
67-33

Maar je werkt hard voor wat je wil. De grote droom is om voor de BRT te werken. Ik licht al een tipje van de sluier: je zal die droom waarmaken. Meer nog, je zal je opwerken tot hoofdredacteur van Het Journaal.

En nu het toch gaat over dromen realiseren: ik schrijf deze brief in New York , terwijl ik hier aan de slag ben als Amerika-correspondent. Op een dag interview je de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en duw je zelfs de president een micro onder de neus. Het wordt een fantastische tijd, die nu stilaan plaatsmaakt voor nieuwe uitdagingen.

Dus, jonge Björn, ga ervoor met volle overtuiging. Je pad zal niet altijd rechtlijnig zijn, maar de ervaringen die je opdoet en de mensen die je ontmoet, zullen je vormen tot de persoon die je hoort te zijn. Blijf trouw aan jezelf en je ambities, de rest zal volgen.

Koester ook dat beetje 'craziness', zoals het enthousiaste en levenslustige, maar nederige jongetje uit Ingelmunster. Het leven is kort, zoals een vuurvliegje in de nacht, een ademwolk in de winterlucht. Wees serieus in wat je doet, maar doe het met plezier. Vader had gelijk: doe iets goed of doe het niet. En ja, het leven zal uitdagingen brengen, zoals een ziekte die je compleet overvalt. Maar uit ervaring weet ik dat het overwinnen ervan nieuwe kansen geeft om sterker terug te komen.

Het is een gekke gedachte om naar je achttienjarige zelf een brief te sturen terwijl je jezelf, 38 jaar later, nog steeds achttien voelt. Maar geloof me, je staat aan het begin van een ongelooflijke reis.

Björn

Lees ook

Lees ook

UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?

De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Zhong
view

Alumnus Serhat studeert in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Serhat Yildirim rondde vorig jaar zijn studies geneeskunde af aan de UGent. Daarna trok hij naar de VS, om er te studeren aan Harvard. Hij volgt er een tweejarige master Global Health Delivery. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Serhat Yildirim
view