Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong
19 november 2024 |

Zhong Xu studeerde in 2009 af aan de UGent als computerwetenschapper en richtte in 2018 samen met studiegenoot Jan Hollez het horecatechbedrijf Deliverect op. Vandaag woont Zhong afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

“Wie in de Verenigde Staten leeft, zag de verkiezingsoverwinning van Donald Trump van ver aankomen. De economische toestand ligt zwaar op de maag van veel gewone Amerikanen. Dan gaat het vooral over de hoge inflatie. Die was ook hét thema van deze verkiezingen.”

In Europa waren velen verrast door Trumps overwinning.

“Hier viel niemand van zijn stoel, zelfs niet in New York, wat toch geldt als een bolwerk van de Democratische Partij. Zowat alle Amerikanen klagen al maanden over het te duur geworden leven. Als ik in de koffiebar om de hoek een cappuccino bestel, kost me dat acht dollar.

De lonen stegen de voorbije jaren veel minder hard dan de prijzen in de winkels. Een systeem zoals de Belgische automatische koppeling aan de index bestaat hier niet. De Amerikaanse topsalarissen gingen wel omhoog, maar de lonen at the bottom bijna niet. Wie als kelner in een restaurant werkt, heeft het moeilijk. Fooien geven behoort in de VS tot de uitgaanscultuur. Voor veel kelners zijn fooien hun voornaamste bron van inkomsten, maar door de inflatie staan die zwaar onder druk.”

Is economie volgens jou het enige domein waarmee Trump scoorde?

“De strijd tegen woke speelt ook een rol. Die is al een paar jaar bezig en woedt hevig in de onderbuik van de Amerikaanse samenleving. Veel Amerikanen zijn het belerende vingertje van de Democraten beu: ‘Dit mag je niet meer zeggen en dat moet je zo doen.’ Aan de andere kant van het politieke spectrum hoorden ze Trump geen blad voor de mond nemen. Hij klonk allesbehalve beschaafd of politiek correct en maakte zo het verschil, want hij verkondigde ongefilterd wat veel mensen denken.”

Je zit zelf in de technologiesector. Als je ziet dat Elon Musk bij Trump op het podium springt, de campagne financieel ondersteunt én nu ook officieel een functie krijgt: zal de Amerikaanse technologiesector daar de vruchten van plukken?

“Deliverect is als techbedrijf actief in de horeca. Donald Trump wil immigranten massaal deporteren, wat voor de tewerkstelling in restaurants en cafés voor grote problemen zal zorgen. Die sector draait op immigranten en er zijn nu al te weinig werkkrachten. De andere kant van de medaille is dat er daardoor meer geautomatiseerd moet worden. Precies hetzelfde gebeurde in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Voor de techsector schept dat natuurlijk kansen. Al valt af te wachten of Trump effectief zo ver zal gaan.”

Verwacht je dat zijn beleid toch milder zal zijn dan wat zijn uitspraken doen vermoeden?

“Ik was onlangs op een conferentie van de grote zakenbank J.P. Morgan waar ook CEO Jamie Dimon aanwezig was. ‘Donald Trump is een businessman’, zei Dimon in zijn speech. ‘Hij heeft er dus zelf geen belang bij om te veel radicale maatregelen te nemen.’ Daar zit een grond van waarheid in: als Trumps eigen beleid te veel impact heeft op hemzelf, worden er ongetwijfeld correcties doorgevoerd.”

Want de hotels van Donald Trump hebben ook veel goedkope werkkrachten uit het buitenland nodig?

“Precies. Alle forse maatregelen die nu luidruchtig worden aangekondigd, zullen in de praktijk wellicht heel wat minder voorstellen. Typisch Amerikaans is dat veel publieke figuren op een podium luid staan roepen. In een gesprek van mens tot mens klinken ze veel zachter en gematigder.”

Trump kondigde de voorbije maanden meermaals op sociale media aan dat hij wraak zal nemen op al wie hem een strobreed in de weg legde.

“Ik vrees dat hij dat echt zal doen en hou mijn hart vast voor alle mensen die hem tegenwerkten. Maar ik geloof ook dat de Amerikaanse democratie sterk genoeg is om president Trump te overleven.”

 

Lees ook

Lees ook

UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?

De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Serhat studeert in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Serhat Yildirim rondde vorig jaar zijn studies geneeskunde af aan de UGent. Daarna trok hij naar de VS, om er te studeren aan Harvard. Hij volgt er een tweejarige master Global Health Delivery. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Serhat Yildirim
view

De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)

Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. 

 

Rebin
view