De gebouwen en het materiaal van de hospitalisatieafdeling van de Kliniek Kleine Huisdieren van de UGent zijn dringend aan vernieuwing toe. “Iedereen hier heeft een groot hart voor dieren. Maar sommige hokken kunnen we niet meer gebruiken omdat ze niet meer aan de normen voldoen”, zegt professor Sylvie Daminet, hoofd van de dienst Interne Geneeskunde van de Gezelschapsdieren.
Wat doet de dierenkliniek?
Professor Sylvie Daminet: “In de Dierenkliniek Kleine Huisdieren verzorgen en behandelen we voornamelijk katten en honden met complexe of minder complexe aandoeningen. We zien dieren met heel uiteenlopende klachten of ziekten. Dat gaat van braken tot epilepsie, allergieën, kanker en hartaandoeningen. Wij hebben heel wat expertise in huis en kunnen dus zo een hele brede waaier van behandelingen aanbieden. Vaak worden patiënten naar ons doorverwezen omdat het gaat om complexere problemen waar wij bij kunnen helpen.”
Professor Sylvie Daminet
- Dierenarts en specialist interne geneeskunde
- Hoofd van de dienst Interne Geneeskunde van de Gezelschapsdieren
- Heeft zelf een hond, kat en kippen
De dierenkliniek staat hoog aangeschreven, zelfs internationaal. Hoe komt dat?
“Het is inderdaad zo dat onze dierenkliniek bij de top van de wereld hoort. Wij zijn de enige universitaire dierenkliniek in Vlaanderen. We investeren massaal in het onderwijzen van studenten en in wetenschappelijk onderzoek, waardoor we bijzonder veel expertise verzamelen. Zo staat onze faculteit Diergeneeskunde al jaren aan de top van de Shanghai ranking, een internationale ranglijst die universiteiten beoordeelt op de kwaliteit van hun wetenschappelijke onderzoek. Onze pas afgestudeerde artsen en specialisten zijn daarom ook over de hele wereld gegeerd.”
Wereldtop, maar de infrastructuur kan een upgrade gebruiken?
“Dat klopt. De gebouwen van onze Dierenkliniek Kleine Huisdieren zijn gedateerd en aan vervanging toe. Als we ook in de toekomst dezelfde medische zorg willen blijven bieden, moeten we renoveren. Iedereen die hier werkt heeft een groot hart voor dieren en wil alleen het beste voor onze patiënten, die zich volledig moeten kunnen focussen op hun herstel. Dat moet dus in de beste omstandigheden gebeuren.”
Wat moet er precies gebeuren?
“We behouden de gebouwen en de buitenmuren, maar alles wordt gestript. Er verdwijnen binnenmuren om zo grotere ruimtes te maken die we efficiënter kunnen inzetten, we vervangen de technieken, de dieren krijgen nieuwe verblijven en het medisch materiaal krijgt een update.”
Waarom rekenen jullie op steun om deze ingrepen mee te financieren?
“Simpelweg omdat het heel veel geld kost. De ruwbouw betaalt de UGent, maar alles wat in het gebouw komt, moet de dierenkliniek zelf bekostigen. Dat komt op zo’n 350.000 euro. Medisch materiaal is, net als bij mensen, heel duur. Een eenvoudig verblijf voor een kleine kat of hond kost bijvoorbeeld al snel duizend euro. Voor een verblijf voor dieren die we intensief moeten monitoren gaat dat richting de vierduizend euro. Voor zuurstofhokken waarbij we ook de vochtigheidsgraad en de temperatuur kunnen aanpassen, moet je op een veelvoud daarvan rekenen. Dat materiaal is nodig om onze patiënten een zo hoog mogelijke kans op herstel te geven.”
Om dat te kunnen financieren, heeft de Dierenkliniek hulp nodig. Wil jij je steentje bijdragen? Dan kan je zelf een inzamelactie opzetten, een gift doen of een actie steunen. “Alle donaties, groot of klein, zijn welkom”, zegt professor Daminet.
Lees ook
UGent en spelers in de kinderopvang slaan de handen in elkaar voor een betere kinderopvang
De komende vier jaar loopt er via de Leerstoel Kinderopvang een onderzoek aan de UGent naar de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen. Het onderzoek komt er door een unieke samenwerking van belangrijke private en publieke spelers in de kinderopvang.
“Studenten geneeskunde oefenen op levensechte modellen dankzij testament van huisarts”
Hoe voelt een vergrote prostaat aan? Of een knobbeltje in de borst? En hoe leg je een urinesonde aan? Dankzij de nalatenschap van een huisarts kunnen studenten geneeskunde ook zonder echte patiënten hun vaardigheden oefenen in een gloednieuw zelfleerstation.
Hoe het testament van een huisarts studenten geneeskunde helpt
Guy De Cloedt, UGent-alumnus en voormalig huisarts in Gent, overleed twee jaar geleden onverwacht aan een infectie. Met zijn nalatenschap werd een fonds opgericht dat het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen ondersteunt. Dokters in spe kunnen zo hun medische vaardigheden beter oefenen.
“Als we in 2050 negen miljard mensen willen voeden, zal dat uit de zee moeten komen”
Mariene bioloog en professor-emeritus Patrick Sorgeloos gaf de voorbije decennia vorm aan de moderne aquacultuur. Als zijn carrière hem één ding duidelijk gemaakt heeft, dan is het dat er een cruciale rol weggelegd is voor de aquacultuur om voedselzekerheid te blijven garanderen.