Bepaalt het weer de uitslag van de presidentsverkiezingen?

In Amerikaanse presidentsverkiezingen is warmer weer op de verkiezingsdag gunstig voor de zittende president of zijn partij zegt Jasper Van Assche van de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

Jasper: "Om kiezersgedrag te voorspellen, worden allerlei ideologische, psychologische en sociologische predictoren onderzocht. Ook niet-rationele factoren komen in beeld. Professor Alain Van Hiel kwam op het idee om het effect van temperatuurverschillen te onderzoeken. Voor alle Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1960 tot en met 2016 hebben we voor alle 50 staten gegevens verzameld: kiezersopkomst, resultaten en relatieve temperatuurverschillen – dus van de ene verkiezingsdag tegenover de vorige."

Jasper Van Assche

"Dat warmer weer ons gedrag beïnvloedt, weten we al langer. Het zorgt voor fysieke opwinding en maakt ons alerter. Afhankelijk van de context uit zich dat in antisociaal gedrag, denk aan relletjes, of in prosociaal gedrag, mensen worden hulpvaardiger en vrijgeviger. Uit ons onderzoek blijkt dat een temperatuurverschil van 1 graad 0,14 procent meer kiezers naar het stemlokaal lokt. Die extra kiezers zijn boos, willen verandering en stemmen voor de oppositie. Anderzijds maakt warmer weer de globale kiezerspopulatie juist tevredener en welwillender, zodat ze voor de zittende president of zijn partij kiezen. Het netto-effect is positief voor de zittende president. Dat effect is klein, maar bij erg nipte verkiezingen kan het beslissend zijn."

33-67

Lees ook

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Zhong
view

Alumnus Serhat studeert in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Serhat Yildirim rondde vorig jaar zijn studies geneeskunde af aan de UGent. Daarna trok hij naar de VS, om er te studeren aan Harvard. Hij volgt er een tweejarige master Global Health Delivery. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Serhat Yildirim
view

Björn Soenens schrijft een brief aan zijn 18-jarige zelf

We kennen hem vooral als Amerika-correspondent voor VRT NWS, maar Björn Soenens heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd. Zijn professionele carrière begon met een opleiding Engels en Frans aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent, wat nu Toegepaste Taalkunde aan de UGent is.

Björn Soenens
view