Krijg je acné van chocolade?

Chocolade

Het komt meer voor dan we denken: dingen die bijna iedereen gelooft, maar al lang door de wetenschap weerlegd zijn. Krijg je acné van chocolade eten?

Evelien Verhaeghe van de vakgroep Dermatologie: ‘Daar is geen enkel bewijs voor. Over het algemeen is het erg moeilijk om hard bewijsmateriaal te krijgen dat welke voeding dan ook effect heeft op acné. Er was onlangs nog een hele discussie over melk en melkproducten, maar het blijft allemaal weinig solide. De ene studie vindt een klein effect, de andere dan weer helemaal niets.’

‘Acné wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren. De oorzaak is meestal hormonaal. Daarom treedt acné vaak op bij het begin van de puberteit. Door hormonale veranderingen in je lichaam ga je meer talg produceren. Die verstopt je poriën, vooral in de talgrijke zones van je lichaam, zoals je gezicht. Dat zijn de bekende zwarte of witte puntjes. Soms komt daar ook een ontstekingsreactie bij, maar op zich is acné geen ontsteking.’

Is er dan geen enkel middel om acné te voorkomen? ‘Eigenlijk niet. Het heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne, transpiratie of vitaminetekorten. Om acné tegen te gaan, kun je je huid wel ontvetten door je regelmatig te wassen met zeep. Maar te veel wassen is ook niet goed, want dan droogt je huid uit. Dus: de correcte producten gebruiken die je huid ontvetten en tegelijk vocht inbrengen. En eventueel aanvullend een lokale en systemische behandeling.’

FACT CHECK

In spinazie zit veel ijzer

Wie flink en sterk wil zijn, moet spinazie eten, want daar zit ijzer in. Zei grootmoeder altijd, maar ze heeft ongelijk, zegt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.

Lees ook

Hoe kleine zebravissen de wetenschap vooruithelpen

Met 15.000 zijn ze, de zebravissen in de Core Zebrafish Facility Ghent op de site van UZ Gent. Ze worden er in de beste omstandigheden gekoesterd en verzorgd als proefdier door de onderzoekers van het Centrum Medische Genetica.

Zebravis
view

Zelf kombucha maken? “Let bij fermenteren op voor ontploffende flessen!”

Je vindt kombucha steeds meer terug in de supermarkt en op café. Maar wat is dat zurige gefermenteerde drankje precies en hoe kan je zelf kombucha maken?

Kombucha
view

Hoe wetenschap ons kan helpen om muggen weg te houden

Ben je die jeukende muggenbeten ook beu? UGent-onderzoekers bestrijden muggen met wetenschap, en werken aan een product dat muggen verjaagt met bacteriën.

Mug
view

Zo vermijd je parasieten op reis

Vakantie! Je kijkt al uit naar al de heerlijke dingen die je gaat eten op reis, maar wacht … Kan je zomaar om het even wat eten? “Er zijn toch een aantal voedingswaren waar je wat voorzichtig mee moet zijn.” Professor Sarah Gabriël vertelt ons hoe je kan vermijden dat je parasieten terug mee naar huis neemt.

Hamburger
view