Waar bewaar je chocolade tijdens de zomer?

Claudia Delbaere

Een probleem voor zoetekauwen tijdens de zomer: waar moet je heen met je chocolade? Gewoon in de snoepkast laten liggen of toch maar de koelkast?

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 30 juni 2022. De geïnterviewde werd opnieuw gecontacteerd voor een actuele stand van zaken in juli 2023.

Het antwoord is eigenlijk: in geen van beide. Uiteraard is er in de kast het risico op gesmolten chocolade als het echt warm is. Maar ook als het niet smelt, is de kast niet ideaal bij hogere temperaturen. Typisch voor chocolade die te warm krijgt, is dat het wit uitslaat.

Wit laagje

“Dat komt omdat de cacaoboter herkristalliseert en vetbloem ontwikkelt. Een hogere temperatuur zet dat proces in gang, waardoor er zich een heel fijne laag van naaldvormige structuren aan de oppervlakte van de chocolade vormt. Als er licht op valt, ziet dat er witachtig uit”, legt Claudia Delbaere uit. Zij is gespecialiseerd in chocolade en cacao en ook general manager van Cacaolab, een spin-off van de UGent.

Maar ook als je het in de koelkast bewaart, kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. “Het ziet er hetzelfde uit, maar dat is het niet. Als je chocolade uit de frigo haalt, zal door het temperatuurverschil condens gevormd worden aan het oppervlak en zullen de suikers oplossen in het condenswater. Het wit laagje dat je ziet, komt door de herkristallisatie van de suiker. Dat heet suikerbloem.”

Kwaad voor je gezondheid kan het gelukkig niet. “Maar het ziet er niet echt lekker uit. Bovendien kan de smaak van de chocolade veranderen door de temperatuurschommelingen. Daarom raad ik het ook af”, zegt Claudia.

Waar dan wel?

“De ideale temperatuur voor het bewaren van chocolade is tussen de vijftien en achttien graden. Als je een kelder of een frisse bergruimte hebt, is dat meestal de perfecte plaats.” Zelf legt Claudia, die na jaren chocoladeonderzoek onverminderd chocoladeliefhebber is, haar repen in een kast waar het net iets koeler is dan in de rest van het huis.

Claudia Delbaere

Claudia Delbaere studeerde in 2008 af als bio-ingenieur. Ze deed vijf jaar lang onderzoek aan de UGent naar vetbloem op pralines. Sinds 2013 is ze aan de slag bij Cacaolab, een spin-offbedrijf van de UGent, waar ze intussen general manager is. Cacaolab creëert innovatieve chocoladeproducten en -processen voor bedrijven. Haar favoriete plekje aan de UGent is de binnentuin van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen omdat het er zalig vertoeven is tussen het groen en de bomen, en de ideale ontspanningsplek is tijdens de pauzes of na de werkuren.

33-67
Meer lezen over zomerse thema's?

Onze onderzoekers delen hun kennis over zonnecrème, hoe je jezelf en je huisdieren het best beschermt tegen de hitte of hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Lees ook

Zelf kombucha maken? “Let bij fermenteren op voor ontploffende flessen!”

Je vindt kombucha steeds meer terug in de supermarkt en op café. Maar wat is dat zurige gefermenteerde drankje precies en hoe kan je zelf kombucha maken?

Kombucha
view

Zo vermijd je parasieten op reis

Vakantie! Je kijkt al uit naar al de heerlijke dingen die je gaat eten op reis, maar wacht … Kan je zomaar om het even wat eten? “Er zijn toch een aantal voedingswaren waar je wat voorzichtig mee moet zijn.” Professor Sarah Gabriël vertelt ons hoe je kan vermijden dat je parasieten terug mee naar huis neemt.

Hamburger
view

“Als we in 2050 negen miljard mensen willen voeden, zal dat uit de zee moeten komen”

Mariene bioloog en professor-emeritus Patrick Sorgeloos gaf de voorbije decennia vorm aan de moderne aquacultuur. Als zijn carrière hem één ding duidelijk gemaakt heeft, dan is het dat er een cruciale rol weggelegd is voor de aquacultuur om voedselzekerheid te blijven garanderen. 

Patrick Sorgeloos
view

Onderzoek met de ‘o’ van ontwikkelingssamenwerking

Hun onderzoek naar giftige schimmels in voeding is de basis, maar professoren Sarah De Saeger en Marthe De Boevre doen een pak meer. Een gedeelde passie voor ontwikkelingssamenwerking geeft hen een concreet doel: ze willen de gevaarlijke stoffen, die in het Globale Zuiden nog vaak tot doden leiden, volledig uitroeien.

Sarah De Saeger en Marthe De Boevre
view