Zit er veel ijzer in spinazie?

Spinazie

Het komt meer voor dan we denken: dingen die bijna iedereen gelooft, maar al lang door de wetenschap weerlegd zijn. Zit er veel ijzer in spinazie?

Wie flink en sterk wil zijn, moet spinazie eten, want daar zit ijzer in. Zei grootmoeder altijd, maar ze heeft ongelijk, zegt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit. ‘Om te beginnen zit in spinazie niet zoveel meer ijzer dan in andere groenten. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het echte probleem is dat ons lichaam maar een heel beperkt percentage ijzer uit groenten kan opnemen. In plantaardig voedsel zitten namelijk stoffen die de opname van ijzer bemoeilijken. Wil je voldoende ijzer opnemen, dan moet je vlees eten, want daar is het ijzer gebonden aan eiwitten, en die nemen we wel gemakkelijk op. Vandaar dat veganisten ijzersupplementen voorgeschreven krijgen, anders krijgen ze een ijzertekort. Hetzelfde geldt voor vitamine A in wortelen. Als je een rauwe wortel eet, neemt je lichaam die stof beperkt op. Zijn de wortelen gekookt, dan lukt het wel.’

‘Overigens is het natuurlijk niet slecht om spinazie te eten: net als andere groenten bevat spinazie veel vitamines. Maar voor het ijzer moet je het dus niet doen.’

FACT CHECK

Je handschrift onthult je persoonlijkheid

‘Ik doceer al twintig jaar dat daar niets van aan is, en nog altijd blijven mensen het geloven’, zegt professor Marc Brysbaert van de vakgroep Experimentele Psychologie.

Lees ook

Zelf kombucha maken? “Let bij fermenteren op voor ontploffende flessen!”

Je vindt kombucha steeds meer terug in de supermarkt en op café. Maar wat is dat zurige gefermenteerde drankje precies en hoe kan je zelf kombucha maken?

Kombucha
view

Zo vermijd je parasieten op reis

Vakantie! Je kijkt al uit naar al de heerlijke dingen die je gaat eten op reis, maar wacht … Kan je zomaar om het even wat eten? “Er zijn toch een aantal voedingswaren waar je wat voorzichtig mee moet zijn.” Professor Sarah Gabriël vertelt ons hoe je kan vermijden dat je parasieten terug mee naar huis neemt.

Hamburger
view

“Als we in 2050 negen miljard mensen willen voeden, zal dat uit de zee moeten komen”

Mariene bioloog en professor-emeritus Patrick Sorgeloos gaf de voorbije decennia vorm aan de moderne aquacultuur. Als zijn carrière hem één ding duidelijk gemaakt heeft, dan is het dat er een cruciale rol weggelegd is voor de aquacultuur om voedselzekerheid te blijven garanderen. 

Patrick Sorgeloos
view

Onderzoek met de ‘o’ van ontwikkelingssamenwerking

Hun onderzoek naar giftige schimmels in voeding is de basis, maar professoren Sarah De Saeger en Marthe De Boevre doen een pak meer. Een gedeelde passie voor ontwikkelingssamenwerking geeft hen een concreet doel: ze willen de gevaarlijke stoffen, die in het Globale Zuiden nog vaak tot doden leiden, volledig uitroeien.

Sarah De Saeger en Marthe De Boevre
view