Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

29 maart 2024 |

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

Elk jaar brengt Harvard WorldMUN (Model United Nations) jongeren van diverse nationaliteiten en achtergronden bijeen om belangrijke kwesties te bespreken die ook op de agenda van de Verenigde Naties staan, zoals de vluchtingencrisis of de invoering van een globale pensioenleeftijd. De studenten van MUN Society Belgium namen ook dit jaar opnieuw deel. 

WorldMUN
67-33

Debatteren over de Syrische vluchtelingencrisis

Per onderwerp is er een apart comité waaraan verschillende landen deelnemen. Tijdens de vijfdaagse conferentie vertegenwoordigt elke deelnemer een ander land dan hun eigen.

August Vermeire (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) vertegenwoordigde Pakistan in het comité over de Syrische vluchtelingencrisis: “Omwille van de gevoeligheid van dit onderwerp, was het niet altijd eenvoudig om tot compromissen te komen met landen die een tegenovergesteld beleid voeren. Toch kwamen we na vijf dagen intensief debat en onderhandelingen tot een gemeenschappelijke oplossing. Dat is wat deze ervaring zo uniek maakt!”

Het geheim van het Belgische team

Aan de simulatie van de Verenigde Naties wordt ook een competitie verbonden. Diplomatie, leiderschap en een grondige kennis van de technische onderwerpen zijn essentieel om uit te blinken in een comité bestaande uit meer dan honderd delegaties.

August: “Met deze overwinning hebben we wederom in de kijker gezet hoe België bekendstaat om zijn diplomatieke kwaliteiten."

Het Belgische MUN Society Belgium haalde voor de elfde keer de titel als wereldkampioen diplomatie. Het geheim? Het team is een gevarieerde mix van gemotiveerde en ambitieuze studenten uit verschillende studierichtingen en alle delen van het land.

Naast August zaten ook deze UGent-studenten in het winnende team van MUN Society Belgium: Wout Vander Gracht (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen), Simon Bruneel en Alexander Canetta (faculteit Recht en Criminologie), Staf Bridelance (faculteit Economie en Bedrijfskunde), Judith Van Looveren (faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen), Ruben Defoort en Wout Serras (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur).

Wout Serras is laaiend enthousiast over de ervaring: “MUN Society Belgium biedt uitstekende professionele kansen, maar nog belangrijker is de hechte vriendengroep die gecreëerd wordt. Samen naar Taiwan gaan was echt een topervaring.”

De perfecte diplomaat

Johan Verbeke, ere-ambassadeur en UGent-professor Diplomatie, legt uit wat de vaardigheden zijn van de perfecte diplomaat. “Een goede diplomaat heeft hele set aan vaardigheden. Onderhandelen is een hele belangrijke maar ook heel wat subcompetenties maken daar deel van uit.”

  • Onderhandelen: Dit is een apart talent. Vergelijk het met schaken. Je probeert de zetten van de tegenpartij te voorzien en preventief te neutraliseren. Dat is absoluut niet simpel.
  • Spreken: Je moet tussenkomen met korte interventies die naar een duidelijk punt toewerken.
  • Schrijven: Als je een resolutie schrijft, doe je dat met de juiste nuance en correcte woorden.
  • Tactvol omgaan: Je mag nooit op de persoon spelen. Je kan niet persoonlijk uitvallen tegen je opponent. Dat moet op het argumentatieve, inhoudelijke vlak blijven.
WELKE STUDENTENVERENIGING PAST BIJ JOU?

Student zijn is meer dan studeren alleen. Doe de test op durfdoen.be en ontdek bij welke vereniging jij je thuis zal voelen.

Lees ook

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
weergeven

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
weergeven

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
weergeven

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
weergeven