Wat is de betekenis van een studentenlint?

Studentenlint
18 januari 2024 |

“De traditie van studentenlinten gaat terug tot de 19e eeuw en komt overgewaaid uit Duitsland. Duitse studentenverenigingen beschouwden ze als een statussymbool", zegt Frea Vancraeynest, erfgoedmedewerker bij Histories en alumna van de UGent. In haar studententijd maakte ze zelf deel uit van het praesidium – het bestuur - van de Vlaamse Geschiedkundige Kring.

Teken van samenhorigheid

Studenten zochten altijd al elkaars gezelschap op. “Voor studenten toen – en vaak ook vandaag nog – betekende het begin van een universitaire opleiding ook de start van hun leven als jongvolwassene. Ze waren voor het eerst van huis weg, en moesten op eigen benen leren staan. Dan is het normaal dat ze de drang voelden om elkaars gezelschap op te zoeken. De studentenverenigingen begonnen als losse clubjes van gelijkgestemde zielen. Niet veel later kwamen daar uiterlijke kenmerken bij waarmee studenten de buitenwereld en elkaar duidelijk maakten dat ze lid waren van een studentenvereniging.”

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. “De linten maken deel uit van je ‘paspoort’ als club en maken je herkenbaar. De start van het academiejaar als eerstejaarstudent is nogal overweldigend. Zo’n lint zegt ‘hallo, kom erbij’ en creëert een gevoel van samenhorigheid.

Je draagt zo’n studentenlint niet alleen om te tonen dat je student bent, Frea ziet ook praktische voordelen. “Het is handig om je vrienden te spotten op een feestje of een massacantus”, lacht ze.

Niet elk lint is hetzelfde

Afhankelijk van je positie op de hiërarchische ladder binnen de club draag je een ander lint. Frea: “Het lint van de praeses is breder dan dat van een praesidiumlid. Vaak ook met goud erin verwerkt en gouden flosjes. Studenten die zich laten dopen, krijgen een dooplintje. Ga je deel uitmaken van het bestuur van de club, dan krijg je een praesidiumlint.”

Kiezen voor een lint

Een studentenlint is geen must voor een club. Sommige studentenverenigingen kiezen voor een button of een totebag. “De bestuurders van de verenigingen kunnen elk jaar opnieuw die keuze maken. Linten dragen is net zoals andere studententradities dynamisch en het gebruik evolueert mee met de generatie studenten. Ze kiezen er dus bewust voor om het in stand te houden of er net afstand van te nemen.”

WELKE STUDENTENVERENIGING PAST BIJ JOU?

Student zijn is meer dan studeren alleen. Doe de test op durfdoen.be en ontdek bij welke vereniging jij je thuis zal voelen.

Lees ook

Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

WorldMUN
view

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
view

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
view

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
view