Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Guso
24 november 2023 |

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

We vroegen Liesel Schepens, master revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen, wat het GUSO zo speciaal maakt.

“Ik ben als violiste voor het tweede jaar actief in het GUSO. Ik vind het bijzonder leuk. Qua tijdbesteding valt het best wel mee. We hebben onze algemene repetities samen met de hele groep. Daarnaast hebben we ook repetities per sectie (de eerste violen, tweede violen, altviolen, celli, contrabassen en de blazers) met een coach zodat we apart de moeilijke stukken kunnen oefenen. Tenslotte moet je natuurlijk thuis ook veel oefenen, tenzij je een wonderkind bent dat alles op zicht speelt (lacht)."

"Heeft de UGent veel muzikale studenten? Dat schommelt jaar per jaar. Sommige jaren hebben we bijvoorbeeld meer violisten dan andere jaren. Gelukkig hebben we steeds een voldoende grote bezetting om het orkest vorm te geven. Iedereen mag ook audities doen. Er wordt wel een bepaald niveau verwacht. De werken die we spelen zijn namelijk symfonische werken die ook professionele orkesten spelen.”

Muzikale reis naar 1883

“We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe. Zenuwachtig ben ik niet echt. Ik kijk er vooral naar uit. Het spannendste moment is helemaal in het begin. Op het podium stappen, wetende dat de iedereen in de zaal in spanning zit te wachten tot wanneer we onze eerste noten beginnen te spelen."

"De concerten die we nu gaan spelen hebben als thema: 1883. Elk werk dat we spelen komt uit het jaar 1883, of de componist begon er toen aan te werken. We proberen via de muziek de tijdsgeest van dat jaar weer te geven. We beginnen met Chaussons Viviane, een eerder onbekend stuk misschien. Het is een symfonisch gedicht waarbij we de fee Viviane uit de legende van Koning Arthur volgen. Vervolgens spelen we Mahler, waarin de componist zijn liefde voor de natuur verweeft met het verdriet om een verloren geliefde. We spelen dit met een soliste, een mezzosopraan. Dat is uniek. Op bepaalde stukken breekt de muziek volledig open. Daar zit ik dan op het podium ook zelf zo hard van te genieten. Het laatste stuk dat we gaan spelen is de derde symfonie van Brahms. Voor ons is dat een heel plezier om te spelen. Zeker de finale, mijn favoriet stuk in het concert, dat is er boenk op." (lacht)

Liesel

GUSO-violist Liesel: “Ik denk dat je goed merkt, wanneer we aan het spelen zijn dat we vooral een hechte vriendengroep zijn."

67-33

Een hechte vriendengroep

“Ik denk dat je goed merkt, wanneer we aan het spelen zijn dat we vooral een hechte vriendengroep zijn. We werken samen heel intens naar onze concerten toe, maar we doen als groep ook veel andere activiteiten. We proberen zoveel mogelijk een vrolijke, warme omgeving te bieden voor onze leden. We doen ook elk semester een muziekstage, met ons allemaal. Zo gingen we in de herfstvakantie naar zee. Dan oefenen we zo’n 6u30 uur per dag en de rest van de dag maken we plezier. In de paasvakantie gaan we een grote treinreis maken naar Uppsala. Daar gaan we een week lang repeteren en ook een concert geven."

"Na mijn studies ga ik zeker verder muziek blijven spelen. Muziek is een te belangrijk deel van mijn leven en in een symfonisch orkest spelen is fantastisch."

WELKE STUDENTENVERENIGING PAST BIJ JOU?

Student zijn is meer dan studeren alleen. Doe de test op durfdoen.be en ontdek bij welke vereniging jij je thuis zal voelen.

Lees ook

Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

WorldMUN
weergeven

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
weergeven

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
weergeven

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
weergeven