"Op Erasmus gaan", wie heeft er nog niet van gehoord? Maar hoe is het nu echt om in een ander land te studeren? We vroegen het aan drie UGent-studenten die op dit moment in het buitenland verblijven, van het koude Finland tot de Costa del Sol in Spanje.
Margot Helpers - 1e master klinische psychologie – Málaga (Spanje)
“Er wordt hier aan de Universidad de Málaga meer gefocust op de praktische kant van onze opleiding. Zo heeft elk vak een practicum en hebben we ook veel groepswerken. De groepen zijn kleiner, waardoor er meer interactie mogelijk is met medestudenten en met docenten. Je kan zo meer leren van elkaar en de drempel is minder groot om vragen te stellen. De grootste uitdaging voor mij is de taal. Alles is in het Spaans. Ik volgde tijdens de zomer een intensieve cursus Spaans aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs via de UGent wat me gelukkig een zeer goede basis meegaf. Ik raad dit ook alle studenten aan.”
“Ik had al een eerdere buitenlandse ervaring achter de rug. In het kader van mijn Master Bedrijfspsychologie studeerde ik een semester aan de University of Helsinki. Voor mijn huidige Master Klinische Psychologie wou ik graag naar het zuiden, om beide kanten van Europa te kunnen beleven. Ik heb nu op twee heel verschillende plaatsen gewoond en eigenlijk maakt de locatie niet zoveel uit. Je kan je ervaring voornamelijk zelf sturen. Zo ben ik hier met een groepje internationale studenten Málaga en omstreken aan het ontdekken. Maar ik wou ook zeker iets “lokaal” doen en volg daarom ook danslessen Bachata.”
Lisa Freriks - 1e master handelsingenieur – Tampere (Finland)
“De lokalen van de universiteit zijn hier helemaal anders ingericht dan aan de UGent: er staan stoelen kriskras door de ruimte, afgewisseld met lage en hoge tafels en poefjes om op te zitten. Er zijn ook schuilkelders onder de universiteitsgebouwen die nu zijn ingericht als sportzaal. Ik speel er floorball, een enorm populaire sport hier die wat lijkt op hockey.”
“Tampere University sprak me sowieso aan, maar daarnaast wou ik ook enorm graag de Finse natuur en levensstijl leren kennen. Af en toe ga ik joggen rond de vele meren in de buurt. Lopen met zo'n uitzicht is zalig, maar de hellingen zijn niet te onderschatten. In augustus konden we ook zwemmen in de meren, maar ondertussen is het daar te koud voor geworden en doen enkel de Finnen het nog. Naast de meren zijn telkens sauna's te vinden want Finland heeft een echte saunacultuur. Feestjes vinden hier vaak plaats in de sauna en nadien gaat iedereen verder dansen op zijn slippers.”
Evert Van Bever – 2e master geografie en geomatica – Amsterdam (Nederland)
"Er is best een groot verschil tussen studeren in Amsterdam en in Gent. Het academiejaar zit hier helemaal anders in elkaar. Er wordt gewerkt met periodes van 8 weken, waarna je ongeveer twee vakken hebt afgerond. Het was dus terug wennen. Ik zit in mijn tweede master maar door dit andere academische systeem voel ik me soms even een zoekende eerstejaarsstudent. Je moet in dit systeem veel korter op de bal spelen, maar het voordeel is wel dat ik een kerstvakantie zal hebben.”
“Een tip voor studenten die twijfelen over Erasmus? Niet twijfelen! Je zal je vrienden en familie af en toe missen, maar je leert sowieso nieuwe mensen kennen. En hou ook zeker de inschrijvingsdeadlines zeker in de gaten.”
Studeer je aan de UGent en wil je ook graag een deel van je opleiding of je verplichte stage in Europa doen? Begin er dan nu aan! In het najaar organiseert elke faculteit een infosessie over Erasmus. Tijdens deze infosessie krijg je meer informatie over de te volgen procedures en de beschikbare beurzen per bestemming.
Lees ook
Hoe beleven deze jongeren hun eerste keer als student?
Terwijl de nieuwe lichting UGent'ers langzaam maar zeker de weg vindt naar onze studentenstad, vragen wij enkele van hen wat ze verwachten van hun eerste keer studeren aan de UGent.
Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen
Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.
5 tips voor het schrijven van een topthesis
Een bachelor- of masterproef schrijven is een flinke uitdaging. Geneeskundestudenten Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen de Eos Scriptieprijs en delen graag enkele tips om ook van jouw thesis een succes te maken.
Het tweede semester is gestart: ben jij er klaar voor?
Het eerste semester en de bijhorende examenperiode zijn achter de rug. Tijd om met een fris hoofd en misschien wel enkele straffe plannen of nieuwe voornemens aan het tweede deel van het academiejaar te beginnen. Ben jij er klaar voor? Deze studenten alvast wel.