Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.
Christel Moons is professor toegepaste ethologie en dierenwelzijn. Tijdens de eerste lockdown had ze niet echt de tijd voor een nieuwe hobby, maar tussendoor leerde ze wel hoe je tegelplinten moet zetten. “Dat is niet simpel hoor. Ik ben best wel fier dat ik het nu kan. (lacht)”
Hoe was 2020 voor jou?
“Sinds maart voelt het alsof ik constant afwisselend op het gaspedaal en de rem moet staan, zowel professioneel als persoonlijk. Je wil vooruit, maar je moet constant schakelen. Het ene moment ben je les aan het geven in een vol auditorium, het andere zitten studenten thuis en sta ik in een spooklokaal. Gelukkig was niet alles negatief, ik denk dat het ook heel leerrijk was. We hebben een digitale leercurve gekend zoals nooit tevoren. Ook in mijn persoonlijk leven moest ik voortdurend schakelen. Ik had verschillende weekendjes gepland dit jaar met de motorclub, die werden constant omgeboekt. Het zal hopelijk voor volgend jaar zijn.”
Wat heb je dit jaar bereikt?
“Ik denk dat we met ons team veel bereikt hebben, maar niet zo veel als we gehoopt hadden. Een van mijn doctoraatsstudenten zat in de laatste fase van haar onderzoek naar de detectie van epilepsieaanvallen bij mensen door honden. Voor dat onderzoek werkte ze aan het UZ Gent, maar dat ging helaas op slot. Gelukkig zijn we met een nieuw idee gekomen en is ze toch kunnen starten met een nieuw onderwerp: hoe gaan mensen om met de coronamaatregelen én hoe helpen huisdieren daarbij.”
Wie is voor jou de strafste UGent’er?
“Dat is niet één persoon. Voor mij is de DIDI-werkgroep het team van het jaar. Dat is de digitale werkgroep van de faculteit Diergeneeskunde. Dat team heeft onze onderwijsactiviteiten helpen omvormen en heeft ons actief ondersteund in dat hele proces. Zonder hen was het niet gelukt, ze verdienen een pluim voor hun werk.”
Op welke prestatie ben je het meest trots?
“Ik ben best fier dat ik dit jaar stappen heb gezet om een betere work-lifebalans na te streven. Ik ben nu 43 jaar en zou deze job graag tot aan mijn pensioen doen, maar ik kreeg signalen van mijn lichaam dat een pauze af en toe nodig is. Soms moet je er gewoon even helemaal uit kunnen gaan. Dat heb ik nu wel beseft. De vraag is natuurlijk of ik deze balans zal kunnen aanhouden eens alles terug ‘normaal’ wordt. Ik ga het in elk geval proberen.”
Wat hoop je voor 2021?
“Alle dierenleed de wereld uit, dat is naïef zeker (lacht)? De pandemie even buiten beschouwing gelaten: minder polarisering in de maatschappij. Daar maak ik me oprecht zorgen over. Als het dan toch over de coronacrisis gaat, dan hoop ik dat ons normale leven snel kan herstellen. En dat ik nog eens een stukje van de wereld kan zien volgend jaar, met of zonder motor.”
Stel dat je kan terugreizen naar 1 januari 2020. Wat zou je doen?
“Mijn bureau beter opruimen (lacht). Het ligt vaak vol notities van vergaderingen en wetenschappelijke artikels en tijdschriften. Gewoonlijk doe ik dat begin januari, maar dit jaar besloot ik het uit te stellen. Niet wetende dat we enkele maanden later in lockdown zouden gaan. Nu is het echt een slagveld. Had ik het maar geweten (lacht). Nee, even serieus. Ik zou niet veel veranderen aan wat ik toen deed. Wat gekomen is, zou toch gekomen zijn. Misschien zou ik meer genoten hebben van uitstapjes toen het nog kon. En ik zou naar de kapper gaan. Dat is nu écht al te lang geleden.”
Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?
“Dit jaar kan je niet anders dan anderen een goede gezondheid toewensen. Daarnaast wens ik alle UGent’ers een gezonde dosis veerkracht, want die kunnen we nu allemaal gebruiken. Blijf positief, het komt goed.”
Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.
Lees ook
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?
Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?
Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?
Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)
Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken.