20 van 2020: Nicolaas zocht en vond opnieuw het gevoel van nuttig zijn

Nicolaas Lumen
16 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Nicolaas Lumen is voor de volle honderd procent een ‘UGent-product’. In 2002 studeerde hij af in de geneeskunde, nu is hij er professor urologie. Nicolaas hoopt zo snel mogelijk opnieuw naar een normaal leven te kunnen gaan zodat we kunnen gaan en staan waar we willen.

Hoe was 2020 voor jou?

“Heel eerlijk? Het was een vreselijk jaar, op verschillende gebieden. Ik kom bijvoorbeeld net terug van mijn lessen urologie, voor een leeg auditorium. Het is zeer onwezenlijk allemaal, zowel voor mij als voor de studenten. Het is alsof je spooklessen geeft, terwijl ik normaal gezien veel voldoening haal uit die lessen. Ooit kreeg ik op het einde van een les een applaus. (lacht) Niet dat ik elke les een applaus verwacht, maar ik put veel energie uit de interacties met studenten.”

Welke positieve zaken uit 2020 zullen je bijblijven?

“Tijdens de tweede golf van de coronacrisis heb ik me nuttig kunnen maken bij het Belgisch leger als reservist. Als arts kon ik helpen in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek, waar alle patiënten met zware brandwonden werden gecentraliseerd. Op die manier konden de ziekenhuizen meer bedden vrijmaken voor coronapatiënten. Ik heb me er heel nuttig gevoeld en veel bijgeleerd over hoe defensie werkt. Dat deed deugd en is zeker een positieve ervaring van het afgelopen jaar. Ik had er nood aan, want tijdens de eerste golf voelde ik me nutteloos. De reguliere zorg werd uitgesteld en ik moest als arts toekijken vanop de zijlijn, terwijl de hele zorgsector in rep en roer stond. Bijzonder frustrerend.”

Op welke prestatie van 2020 ben je het meest trots?

“Omdat ik in de eerste golf quasi werkloos was, heb ik meer tijd kunnen steken in wetenschap en onderzoek. Een aantal projecten die op een laag pitje stonden, heb ik weer opgepakt. Zo heb ik eindelijk tijd gehad om richtlijnen te schrijven voor de Europese Organisatie van Urologie, waarvan ik voorzitter ben. Dat stond al even op m’n to-dolijst, maar het kwam er nooit van.”

Wat heb je uit het afgelopen jaar geleerd?

“Ik heb mensen die er echt toe doen leren appreciëren en vrienden beter van kennissen leren onderscheiden. Dat was niet simpel, want je leert je vrienden pas kennen in tijden van crisis. De coronacrisis heeft een aantal pijnpunten in mijn relaties blootgelegd. Daardoor heb ik wel geleerd op welke mensen ik kan rekenen.”

Wie was jouw strafste UGent’er?

“Voor mij is dat Erik Van Laecke, diensthoofd in het UZ Gent en ook UGent’er. Hij verdient echt een pluim voor hoe hij de operatiekwartieren in het ziekenhuis heeft omgevormd zodat de noodzakelijke chirurgische zorg zo maximaal mogelijk kon doorgaan. Door zijn harde werk en goede beslissingen hebben we ‘collateral damage’ kunnen vermijden. Maar ik vind dat ook infectioloog Steven Callens een straffe UGent’er is. Hij heeft bijzonder goed, objectief en adequaat gecommuniceerd over het coronavirus en daar wil ik hem voor bedanken.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik hoop dat we opnieuw snel naar een normaal leven kunnen, naar een maatschappij zonder al die beperkingen. Dat we snel weer vrij kunnen gaan en staan waar we willen. Het doet je ook wel nadenken. Hier worden onze vrijheden beperkt om evidente redenen, maar in andere landen is dat om politieke redenen. Onze vrijheden zijn niet vanzelfsprekend, we moeten ze koesteren in 2021.”

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Dat ze terug ten volle kunnen genieten van het menselijk contact op en naast de universiteit. Voor studenten bijvoorbeeld moet deze periode een van de mooiste van hun leven zijn. Nu zien ze maar één deeltje van het universiteitsleven, dat van de kennis. Het menselijk contact mogen we niet onderschatten en ik wens het iedereen toe.”

Nicolaas Lumen
67-33
20 van 2020: lees de andere interviews

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?

De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Zhong
view

De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)

Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. 

 

Rebin
view