Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Uit praktische overweging: het helpt je professionele carrière verder vorm te geven. Of puur uit eigen interesse. Annelies volgde een opleiding Oekraïens aan de UGent uit liefde voor taal én als steun voor Oekraïne.
Annelies de hertogh studeerde meer dan twintig jaar geleden af als vertaalkundige Engels en Russisch. Nu is ze freelance literair vertaler en vertaalt ze romans, voornamelijk uit het Russisch, naar het Nederlands. Een cursus Oekraïens was gezien haar achtergrond een kleine stap, al zette ze die vooral vanuit persoonlijke ontwikkeling.
Na het succes van de inleidende taalcursus Oekraïens lanceert de Humanities Academie in april een vervolgcursus Oekraïens: zes on campus werkcolleges waarin de kennis van de Oekraïense taal en in het bijzonder de grammatica zowel verbreed als verdiept wordt.
Symbolische steun
“Ik denk er al even aan om nog een andere Slavische taal te studeren. Ik heb overwogen om Tsjechisch te volgen, omdat ik Tsjechische vrienden heb. Maar toen ik toevallig op Facebook zag passeren dat de UGent een cursus Oekraïens aanbood, stuurde ik het meteen enthousiast door naar mijn vertaalpartner. We komen regelmatig Oekraïens tegen in de romans die we samen vertalen. Soms is een personage Oekraïens, of zijn er verwijzingen naar het land of de cultuur. Die woorden en verwijzingen begrijpen zonder hulplijn te hoeven inschakelen is een meerwaarde bij het vertalen.”
Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gaf Annelies nog een extra zetje: de taal leren was voor haar een soort van symbolische steunbetuiging aan de Oekraïners. En er was ook een praktische reden: “Ik heb in het begin van de oorlog Oekraïense vluchtelingen opgevangen en ik vond het toen jammer dat ik geen Oekraïens kende. Jelena en Petro bleken gewoon Russisch te spreken, maar de intentie om Oekraïens te leren was geboren (lacht).”
Combinatie met gezinsleven
Annelies kijkt tevreden terug op haar beslissing om bij te studeren. “Ik heb altijd die kriebel gehad. Ik vond het fantastisch om opnieuw op de schoolbanken te zitten. Mijn motivatie was zelfs nog groter dan vroeger.”
Het grootste vraagteken – is het te combineren met een gezinsleven? – heeft ze met deze opleiding achter zich kunnen laten. “Als je uit de les komt, volgt de realiteit: ik heb een fulltime job, kinderen en een huishouden. De combinatie met een intensieve opleiding is niet makkelijk. Juist daarom vind ik de kortere opleidingen zoals de cursus Oekraïens zo interessant.”
Lees ook
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?
Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?
Wanneer de leerkracht weer gaat leren
Ook voor wie zelf voor de klas staat, is levenslang leren de norm in onze steeds sneller veranderende wereld. In het uitgebreide aanbod aan navormingen, micro-credentials en postgraduaten aan de academies voor levenslang leren van de UGent vinden leerkrachten die bij willen blijven zeker hun gading. We lichten er drie uit.
Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?
Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?