Muzikale alumniverenigingen: verbonden door muziek, en de UGent

18 oktober 2024 |

Heel wat studenten leren elkaar kennen via hun passie voor muziek: in het studentenkoor of -orkest. Maar zodra je afstudeert, stopt dit muzikale verhaal. Of toch niet? Vandaag kunnen alumni en personeelsleden aansluiten bij drie muzikale alumniverenigingen: Continuo, Clangent en Aeolus Ganda.

Naomi

Continuo, het alumni- en personeelsorkest van de UGent

Naomi Hoornaert is voorzitter en violiste bij Continuo. “Twee jaar geleden ben ik lid geworden van Continuo en sinds kort ben ik ook voorzitter. Tijdens mijn studies speelde ik viool bij het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO), waar ik veel vrienden heb gemaakt. Maar als je afstudeert, stopt het verhaal. Mijn vroegere kotgenote en goede vriendin Hanna speelde al langer bij Continuo en heeft me de voorbije jaren regelmatig gevraagd om aan te sluiten. Maar omdat ik niet iets half kan doen, hield ik de boot af. Het was te veel in combinatie met mijn werk en andere hobby’s. Uiteindelijk heeft ze me overtuigd door het boeiende repertoire, het hoge niveau en de kans om weer met mijn muziekvrienden te spelen.

We repeteren elke week op vrijdagavond in een zaal op Campus Sterre die we gratis mogen gebruiken van de UGent. Ook ons materiaal kunnen we daar opslaan. We worden gesteund door professor Isabel Van Driessche, decaan van de faculteit Wetenschappen, en rector Rik Van de Walle. Vanaf mijn 12 jaar speelde ik trouwens samen met de rector bij een orkest uit Eeklo. Maar ik denk niet dat hij me zich herinnert, want in het begin zat ik helemaal achteraan en speelde ik geen noot. Ik was al blij dat ik de partituur kon volgen (lacht).

Continuo volgt de academische kalender, met concerten in januari en juni. We hebben zo’n 50 à 60 vaste muzikanten en spelen een gevarieerd repertoire, van klassieke muziek tot opera en hedendaagse stukken. Met Continuo Ma Non Troppo, een kleinere versie van het orkest, spelen we regelmatig op proclamaties, wat een leuke manier is om de band met de UGent te versterken."

Zin om een optreden van Continuo mee te pikken of zelf aan te sluiten? In januari staat de 6e symfonie van Tsjaikovski op het programma. Meer info: https://continuo-ugent.be/

 

 

Bob Oeyen

Clangent, het personeels- en alumnikoor van de UGent

Bob Oeyen studeerde fysica en sterrenkunde en rondt nu zijn doctoraat af aan de UGent. Hij is co-voorzitter van Clangent, het personeels- en alumnikoor van de UGent. “Samen met enkele oud-leden van het studentenkoor hebben we Clangent opgericht. Na al die jaren samen zingen – ik was 10 jaar eerste tenor – wilden we dat graag verderzetten. Omdat de UGent de gemene deler was tussen ons, leek een alumnikoor een logisch vervolg.

In september 2023 zijn we gestart met ledenwerving via een open koordag en audities. Nu telt het koor zo’n 50 leden, voornamelijk alumni en enkele UGent-medewerkers. In januari 2024 gaven we ons eerste optreden in de Aula, een zaal met geweldige akoestiek. Tot onze verrassing was het concert na een week uitverkocht, dus organiseerden we meteen een tweede (lacht).

We repeteren elke maandagavond op Campus Sterre. Ons repertoire is gevarieerd, van koorwerken uit de renaissance tot hedendaagse stukken. Onze dirigent bepaalt het programma, maar als koorleden hebben we ook inspraak. Zelf zou ik graag een groot werk als Carmina Burana zingen, samen met een orkest.

Hoewel we pas een jaar bezig zijn, hebben we al een homogene groep gevormd. Door audities te organiseren, houden we de niveauverschillen klein, wat helpt om snel mooi samen te zingen. Binnen vijf jaar willen we deelnemen aan een koorfestival of -wedstrijd.

Koorzang is voor mij niet alleen bijzonder door de vriendschappen die ontstaan, maar ook door het unieke samenzijn. Samen zingen betekent samen ademen, elkaar aanvoelen, en versmelten tot één organisme. Er ontstaat pure magie. Onbeschrijflijk.”

In januari treedt Clangent opnieuw op. Of zing je liever mee? Meer info: www.clangent.be.

 

 

Sander Verdonck

Aeolus Ganda, de personeels- en alumniharmonie van de UGent

Sander Verdonck, vice-voorzitter van Aeolus Ganda en business analist bij Elia, vertelt over zijn liefde voor muziek: "Al sinds de lagere school speel ik saxofoon. Tijdens mijn masteropleiding burgerlijk ingenieur computerwetenschappen sloot ik me aan bij het Gents Universitair Harmonie Orkest. Nadat we afstudeerden in 2020 moesten mijn vrienden en ik helaas stoppen met het orkest. Dat vonden we enorm jammer, want we hadden toch een paar jaar samen iets opgebouwd. Daarom besloten we in januari 2023 een harmonie-orkest op te richten, verbonden aan de alumniwerking van de UGent.

Dankzij de goedkeuring van ons dossier als alumnivereniging konden we onze oproep via de UGent-kanalen voor medewerkers en voor alumni verspreiden. De respons was overweldigend: zo’n 90 muzikanten kwamen opdagen. Vandaag telt ons orkest 55 leden, een mix van alumni en UGent-medewerkers. Maar nieuwe leden zijn altijd welkom!

Ons orkest is meer dan muziek: ik maak hier nieuwe vrienden en breid mijn professionele netwerk uit. Na de repetities praten we vaak na in de bar, dat versterkt de band. We repeteren elke zondagavond in een zaal op Campus Sterre die we gratis mogen gebruiken van de UGent. Ons repertoire varieert van typische harmoniemuziek tot film- en musicalmuziek.

Een hoogtepunt was ons eerste optreden in maart 2024. We speelden meteen voor een volle zaal en kregen erna veel complimenten. Supertof was het feit dat het publiek merkte met hoeveel plezier we speelden. Want dat is voor ons enorm belangrijk: we doen dit als hobby, we zijn geen professionals, we willen ons vooral amuseren."

Zin om mee te spelen of Aeolus Ganda aan het werk te zien? Dat kan! Meer info: https://www.aeolusganda.be/.

Lees ook

De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)

Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. 

 

Rebin
view

Björn Soenens schrijft een brief aan zijn 18-jarige zelf

We kennen hem vooral als Amerika-correspondent voor VRT NWS, maar Björn Soenens heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd. Zijn professionele carrière begon met een opleiding Engels en Frans aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent, wat nu Toegepaste Taalkunde aan de UGent is.

Björn Soenens
view

Geert Cappelaere schrijft een brief aan zijn 18-jarige zelf

Nu hij zelf met pensioen is, schrijft hij een brief aan zijn 18-jarige zelf. Welke boodschap heeft hij voor de jonge Geert, net voor hij pedagogische wetenschappen  aan de UGent gaat studeren.

Geert Cappelaere
view

Machine- en productieautomatisering: één richting, meerdere wegen

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Jorik De Smet, Yolan Pannekoucke, Thibault Steyaert en Guillaume Deboosere studeerden Machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk.

Machine- en Productieautomatisering
view