Van de UGent naar Hollywood: deze drie alumni winnen een Academy Award

Goran, Peter en Wouter
23 februari 2024 |

Op 23 februari liepen drie UGent-alumni over de rode loper in Hollywood om een prestigieuze award in ontvangst te nemen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekend van de Oscars.

Goran, Wouter en Peter ontvangen de Scientific and Engineering Academy Award voor de revolutionaire bioscoopprojector die ze ontwikkelden bij techbedrijf Barco. 

We ontmoeten de drie alumni op de schitterende Barco-campus die ze lachend omschrijven als ‘een stukje Silicon Valley in Kortrijk’. Maar voor de drie ingenieurs begon het allemaal op de banken van de UGent.

Hun doctoraat bleek een grote troef in de bedrijfswereld. Peter Janssens: ”Ik doctoreerde bij professor emeritus Dirk Ryckbosch op kern- en deeltjesfysica. Werken met lasers is ook natuurkunde. De basis die ik had opgebouwd in experimenteel onderzoek binnen de kernfysica kon ik zo overzetten bij de ontwikkeling van laserprojecties.”

“Het fijne aan doctoreren is dat je met een jonge groep mensen samenwerkt, maar toch elk op je eigen domein, je helpt elkaar, je blik op de wereld gaat open door het onderzoek en de plekken waar je terechtkomt, vertelt Wouter D’Oosterlinck. “Wie fundamenteel onderzoek heeft verricht, weet ook wat doorbijten is.”

Laserprojector is een revolutie in de bioscoopwereld

Dat de drie UGent’ers kunnen doorbijten, bewijst de award die de Academy hen toekent voor de ontwikkeling van een bioscoopprojector met lasertechnologie die voor een hoogstaande bioscoopervaring zorgt: stabielere beelden, sprekende kleuren en meer helderheid.

Peter vertelt hoe de bal jaren geleden aan het rollen ging. “Vroeger waren projectoren met xenonlampen de norm. Maar die hadden hun limieten: de lichtsterkte was niet hoog, de lampen verzwakten snel of flikkerden en ze verbruikten enorm veel. Met de alsmaar grotere schermen in bioscopen volstond die technologie niet meer. Bovendien zijn zulke lampen na gebruik speciaal gevaarlijk afval omdat ze kunnen exploderen.”

Veel ruimte voor verbetering dus. Peter: “Ik begon in 2007 mijn carrière bij Barco met kleinschalig onderzoek naar het gebruik van lasers voor projectoren in plaats van lampen. Zo ontwikkelde ik een eerste klein prototype. De kleuren waren opvallend mooier, maar we konden nog optimaliseren.”

Afstemmen met Hollywood

Wouter D’Oosterlinck en Goran Stojmenovik versterkten het laseronderzoeksteam. Met de release van Avatar in 2009 kwam het team in een stroomversnelling terecht. Goran: “Die film was een echt kantelpunt. Cinemazalen moesten wel investeren in 3D-technologie en daar was meer lichtsterkte voor nodig.”

Het team stemde hun ontwikkeling af met leveranciers en met Hollywood. “We moesten Hollywood aan boord krijgen dus we gaven demo’s in de Verenigde Staten met onze laserprototypes. We onderzochten de noden van studio’s, regisseurs en cinema’s. We hadden een trekkersrol om laser te introduceren.” herinnert Wouter zich.

“Vanaf 2014 zagen we een revolutie in de markt. Componenten werden compacter en prijzen begonnen te dalen.”, vult Goran aan. Wouter: “Naast duurzaamheid speelt design een prominente rol: onze eerste projector was echt een beest als je die vergelijkt met de nieuwste modellen.”

Wereldwijd al 30.000 bioscoopzalen met laserprojectoren

Het resultaat: projectoren met een langere levensduur die goedkoper zijn in aankoop en onderhoud. Laserprojectoren zijn nu toegankelijk voor bioscopen over de hele wereld. Al 30.000 bioscoopzalen zijn ermee uitgerust, waaronder die van Kinepolis. Zelfs de Academy gebruikt de projectoren voor de beoordeling van films. “En het basisonderzoek van Peter is nog altijd het fundament van de huidige projectoren”, benadrukt Wouter.

Projectie

Laserprojectoren worden niet enkel gebruikt in bioscopen, maar ook op events en in musea.

Skills en interesse zijn belangrijker dan kennis

Op de vraag of ze nog tips hebben voor jonge afgestudeerden die hun pad willen volgen, pikt Wouter meteen in: “Als jonge ingenieur ben je op zoek naar wat je wil. Je twijfelt maar je hebt voldoende bagage uit je opleiding.”

“Je kan als ingenieur op veel plekken terecht. Kijk door vacatures heen. De basis skills en interesse in technologie zijn belangrijk, eerder dan de kennis die erachter zit.” vullen Goran en Peter aan.

Infinitum

Hoe ver in de wereld je diploma je ook brengt, via Infinitum blijf je dichtbij je medealumni. Registreer je op het alumniplatform voor UGent'ers. Alumni in het buitenland kunnen aansluiten bij de Infinitum-groep Alumni Abroad.

Lees ook

UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?

De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Zhong
view

De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)

Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. 

 

Rebin
view