Een goed doel als verjaardagscadeau: Rik en Bea’s inspirerende inzamelactie

Rik en Bea
27 februari 2025 |

Toen UGent alumni Rik en Bea samen hun meest recente verjaardag met een groot feest wilden vieren, hadden ze een duidelijke cadeauwens. Geen bloemen of pralines, schreven ze in de uitnodiging, wel een donatie aan het Fonds Marleen Temmerman van de UGent. Hun inzamelactie bracht bijna 5.000 euro op voor het fonds.

Rik: “We kregen het idee van een vriend die met zijn collega’s elk jaar deelneemt aan een loopevenement en zo geld inzamelt voor een ander UGent fonds, het Fonds 4Brain. Dat vonden Bea en ik zo’n mooi initiatief dat we besloten hetzelfde te doen.”

Bea vult aan: “We hebben alles al, daarom vonden we een donatie aan het Fonds Marleen Temmerman een nuttiger geschenk.”

Een bewuste keuze

Waarom precies dit fonds? Bea: “We kennen en bewonderen Marleen Temmerman en haar werk rond vrouwelijke reproductierechten. Toen we ontdekten dat we haar via het actieplatform van de UGent konden steunen, was de keuze snel gemaakt. We hadden ook zelf een fonds of onderzoeksgroep kunnen voorstellen, maar we waren eigenlijk direct overtuigd.” Rik: “Bovendien dachten we dat veel mensen haar naam zouden herkennen, wat de drempel voor donaties zou verlagen.”

Om het succes van hun actie te vergroten, lieten ze deze langer lopen dan hun feest. Rik: “We gokten erop dat mensen erover zouden praten op het feest, wat inderdaad nog extra donaties opleverde. We hebben onze gasten ook wat in de watten proberen leggen tijdens ons feest. Dat verhoogde misschien ook wel het bedrag van hun gift (knipoogt).”

Bedankingsfilmpje van Marleen

Rik ziet nog een reden waarom hun inzamelactie zo goed heeft gewerkt. “Bij de UGent laten ze direct weten aan de onderzoekers als er iemand een actie voor hen op poten zet. Marleen stuurde ons een hartelijk mailtje om ons te bedanken.”

Bea: “Dus hebben we haar natuurlijk uitgenodigd voor ons feest. Dat lukte niet voor haar, maar ze stelde voor om een filmpje te maken dat we konden meesturen met onze uitnodigingen. Dat sympathieke filmpje waarin ze haar werking toelichtte, heeft mensen ongetwijfeld extra overtuigd om te schenken.”

Eenvoudig en effectief

Volgens Rik en Bea is het opzetten van een inzamelactie bij de UGent eenvoudiger dan je denkt. “Je maakt in enkele stappen een eigen pagina aan, kiest een UGent fonds dat je wil steunen en voegt een korte toelichting toe. Zo’n motivatie helpt om jouw netwerk te overtuigen om te schenken. Eventueel stel je een streefbedrag in, wat extra motiveert om bij te dragen. De link naar de pagina kan je makkelijk delen via mail, sociale media, WhatsApp of een fysieke uitnodiging. Mensen kunnen anoniem of op naam doneren. Schenkers krijgen daarna een dankbrief van de rector in de bus en ontvangen het volgende jaar een fiscaal attest als ze daar recht op hebben. Merk je dat je actie heel goed loopt, dan kan je die nog verlengen.”

Bea: “Wij hebben onze actie bewust enkel met onze genodigden gedeeld, via mail en een papieren uitnodiging. In de uitnodiging had ik ook een link naar het Fonds Marleen Temmerman toegevoegd, voor wat meer achtergrondinformatie.”

Rik en Bea

Rik: "Dit is een mooie manier om een goed doel te steunen."

67-33

Maatschappelijk engagement

Net zoals zij geïnspireerd werden door vrienden, hopen Rik en Bea dat hun verhaal anderen aanspoort om een soortgelijke actie op te zetten.

Rik: “We zijn ons hele leven sociaal geëngageerd en actief in verschillende organisaties. Dit is een mooie manier om een goed doel te steunen. Het is voor ons ook belangrijk om waarden als solidariteit en maatschappelijk engagement door te geven aan de jeugd, nu we wat ouder worden. En het is fijn dat we op deze manier wetenschappelijk onderzoek aan de UGent mee ondersteunen.”

Wil ook jij onderzoek of onderwijs steunen?

Wil jij ook een inzamelactie starten ten voordele van onderzoek of onderwijs aan de UGent? Neem dan eerst een kijkje op de pagina van het Universiteitsfonds. Daar vind je alle info over de verschillende mogelijkheden om geld in te zamelen en kan je doorklikken naar het UGent actieplatform.

Bea en Rik studeerden allebei Germaanse talen aan de UGent en leerden elkaar kennen in Merelbeke-Flora. Bea werkte na haar studies in het Talencentrum van de UGent en is bestuurslid van de alumnivereniging ‘Bond van de Gentse Germanisten’. Rik begon na een korte onderwijsloopbaan aan een carrière in het bedrijfsleven en is momenteel regiodirecteur bij een internationale supermarktketen.

Lees ook

Vrienden van overleden Juno lopen marathon voor kankeronderzoek

Vrienden en familie van Juno De Hauwere stonden onlangs aan de startlijn van de marathon van Gent. Niet alleen om een sportieve prestatie neer te zetten, maar vooral om Juno te herdenken en geld in te zamelen voor onderzoek naar leukemie.

Marathonlopers
weergeven

Komt er ooit een geneesmiddel voor hiv? “Ik ben ervan overtuigd”

Elke dag krijgen een paar mensen in ons land te horen dat ze seropositief zijn. Hiv-remmers zorgen er gelukkig voor dat de ziekte niet meer zo dodelijk is als in de jaren 80 en 90. Toch blijft de zoektocht naar een geneesmiddel om heel wat redenen relevant. En de vooruitzichten zijn positief, aldus professor Linos Vandekerckhove die dankzij het Fonds HIV Ontrafelen al bijna 15 jaar onderzoek doet naar een geneesmiddel.

HIV Ontrafelen Header
weergeven

UGent en spelers in de kinderopvang slaan de handen in elkaar voor een betere kinderopvang

De komende vier jaar loopt er via de Leerstoel Kinderopvang een onderzoek aan de UGent naar de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen. Het onderzoek komt er door een unieke samenwerking van belangrijke private en publieke spelers in de kinderopvang.

Kinderopvang
weergeven

“Studenten geneeskunde oefenen op levensechte modellen dankzij testament van huisarts”

Hoe voelt een vergrote prostaat aan? Of een knobbeltje in de borst? En hoe leg je een urinesonde aan? Dankzij de nalatenschap van een huisarts kunnen studenten geneeskunde ook zonder echte patiënten hun vaardigheden oefenen in een gloednieuw zelfleerstation.

Skillslab
weergeven