Wat zit daar beneden? Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) toont met een opvallend connect-the-dots boekje dat er meer bestaat dan klassieke ‘piemels’ of ‘vagina’s’ (en dat vagina zelfs niet altijd het juiste woord is). Het kadert in de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm die nog loopt tot april 2023.
Het boekje wordt uitgedeeld onder studenten, leerlingen uit het secundair onderwijs en is ook verkrijgbaar in de museumshop (zolang de voorraad strekt). Net als de expo daagt het boekje uit, want een blik naar beneden mag best leiden tot vragen daarboven.
20 pagina’s, 20 vagina’s. Of net niet?
Taal en beeld lopen niet altijd samen. De vagina is daar een uitgesproken voorbeeld van. Wanneer we het over de vagina hebben, bedoelen we meestal de vulva: het uitwendige deel van het geslachtsorgaan, met de vulvalippen en de clitoriseikel. De vulva is maar één deel in het uitgebreide spectrum van genitaliën.
Het connect-the-dots boekje zorgt voor een realistische kijk op de grote verscheidenheid aan geslachtsdelen en kietelt elke tekenaar met een paar vragen. Hoe kijk jij naar (je eigen) geslachtsdelen? Bestaat ‘normaal’ onder de gordel volgens jou – of net niet?
“Met de expo ‘PHALLUS. Norm & Vorm’ vertellen we dat één vorm en één norm niet bestaan. Iedereen is verschillend. Met het connect-the-dots boekje trekken we die boodschap door,’ zegt GUM-directeur, Marjan Doom. “Verbind de punten, vervolledig de tekeningen en vraag je af wat jouw unieke plaats in het spectrum is.”
Ook op toiletdeuren in cafés
Ook in toiletten zie je vooral tekeningen van piemels opduiken. En waar zijn de vulva's? Het GUM trok naar enkele Gentse cafés om daar verandering in te brengen:
Workshops clitoriskleien, linoschede, …
Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken en echt met Phallus. Norm & Vorm aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor een van de creatieve workshops die het GUM organiseert. Van linoleum snijden, tot botanisch tekenen en clitoriskleien.
De expo PHALLUS. Norm & Vorm loopt tot en met 16 april 2023. Op de website kan je zelf enkele tekeningen downloaden en vind je alle info over de workshops en tickets.
Lees ook
Een kritische blik naar beneden: over normen en vormen bij genitaliën
De penis is overal: in oeroude grottekeningen, op wc-deuren, in dick pics, maar ook in de wetenschap en kunstwereld is de fallus de norm. Waarom krijgen vrouwelijke genitaliën minder aandacht, ook in wetenschappelijk onderzoek? Het is het onderwerp van de nieuwe expo van het GUM (Gents Universiteitsmuseum).
Lees ook
Twijfels over de waarheid in het Gents Universiteitsmuseum
In een museum mag je de waarheid verwachten, toch? De expo ‘Wonderkamer van de WAARHEID’ in het Gents Universiteitsmuseum (GUM & Plantentuin) nodigt de bezoeker uit om kritisch na te denken over waarheid. Dat levert opmerkelijke kunstwerken, objecten én vooral breinbrekers op.
Lente in de Plantentuin: deze planten staan nu in bloei
De Gentse Plantentuin is altijd de moeite waard om eens te bezoeken, maar met de eerste zonnige dagen komt de tuin helemaal tot leven. Wandel vanaf de hoofdingang tot aan de mediterrane tuin en terug, en bewonder deze negen planten.
De (onmogelijke) zoektocht naar de waarheid in het GUM
De waarheid is niet altijd zwart-wit. Iets is niet altijd waar of onwaar. Of is ook die stelling onwaar? De expo 'Wonderkamer van de WAARHEID' van GUM & Plantentuin (Gents Universiteitsmuseum) gaat dieper in op de complexiteit van waarheid.
Studenten draaien mee in het GUM
In het GUM helpt een groep van geëngageerde studenten uit verschillende opleidingen vrijwillig bij de werking van het museum. We spraken met Gabriella, Maxime en Evelyne van het Museum Student Team (MuST) over hoe zij hun schouders mee onder het GUM zetten.