Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Pauline, Rob en Alyssa studeerden alledrie industrieel ontwerpen.
Alyssa Lanssiers
Wat is je huidige job? “Product design engineering lead bij Loop Earplugs. Dat betekent dat ik de leiding neem als we een nieuw product maken.”
Wat doe je dan precies? “Ik organiseer eerst workshops en brainstorms om te horen wat iedereen verwacht van het nieuwe product en zet dan de ingenieurs en designers aan het werk. Doorheen het proces zorg ik ervoor dat zij goed samenwerken en dat alles op elkaar is afgestemd. Een designer streeft er bijvoorbeeld altijd voor om een zo mooi mogelijk product te maken, maar als hun design technisch niet haalbaar, gaan de ingenieurs niet blij zijn. In laatste instantie reis ik af naar onze supplier om de eerste prototypes te testen.”
Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit? “Dat is moeilijk te zeggen, want elke dag ziet er anders uit. Alles hangt af van de fase waarin een project zit. De ene dag zit ik in meeting met de ingenieurs om hun innovatie in het product te bespreken, de andere dag praat ik met marketing over hoe we ons product in de markt kunnen zetten. De afwisseling maakt het heel uitdagend.”
Wist je al lang dat je deze richting uit wilde? “Achteraf gezien stond het in de sterren geschreven – ik prulde en knutselde heel veel als kind – maar als puber had ik geen idee wat ik wilde doen.”
Wat gaf de doorslag om voor deze opleiding te kiezen: “Toen ik als achttienjarige een rondleiding kreeg in het labo aan de UGent, sloeg mijn hart even over. De docenten vertelden gepassioneerd over wat ze deden en ik zag er indrukwekkende prototypes van producten staan. Ik was direct verkocht.”
Welke rol speelt je opleiding vandaag? “Ik heb geleerd dat je snel prototypes moet maken, zodat je meteen kan testen of iets werkt. Dat doe ik nu nog steeds. Je merkt dat sommige collega’s, vooral uit de Verenigde Staten, die gewoonte niet hebben. Dankzij mijn opleiding heb ik ook een heel breed zicht op verschillende disciplines. Ik kan van alles iets en kan daardoor heel wat kennis van gespecialiseerde mensen samen tot één eindproduct brengen. Dat is veel waard.”
Rob Cardinaels
Wat is je huidige job? “Productmanager bij Hippo Dx. Wij maken machines die snel en accuraat allergieën opsporen en de vroegere ‘krasjestest’ vervangen.”
Wat doe je dan precies? “Dat is heel gevarieerd, geen enkele dag ziet er hetzelfde uit. Ik spreek regelmatig met klanten als zij problemen hebben, maar ik sta ook in voor mogelijke problemen bij onze productiepartner of zelfs specifieke vragen van onderzoekers die extra functies willen op onze toestellen. Mijn taak is om te achterhalen wat het probleem precies is, waarna ik met onze developers samenzit om de aanpassingen te doen. Zo help ik onze toestellen te verbeteren.”
Wist je al lang dat je deze richting uit wilde? “Volgens mijn ouders verkondigde ik rond mijn tien jaar al dat ik architect wilde worden of … uitvinder. Dat laatste komt wel in de buurt van wat ik nu doe.”
Wat gaf de doorslag om voor deze opleiding te kiezen? “Na de infodagen van de universiteit volgde ik een les en was ik overtuigd: ik ga industrieel ontwerpen studeren. De lessen leken me heel interessant en toegepast. Dat sprak me meteen aan.”
Welke rol speelt je opleiding vandaag? “Op veel verschillende vlakken. Ik heb er bijvoorbeeld leren schetsen, een vaardigheid die ik nog regelmatig gebruik om oplossingen in onze software of hardware te visualiseren. Daarnaast heb ik tijdens de opleiding geleerd dat je in iedere stap van het proces met je klant moet overleggen, zodat je eindproduct écht een oplossing is voor hun probleem. Dat doe ik dagelijks.”
Pauline Maes
Wat is je huidige job? “UX designer bij P&V Verzekeringen, waar ik digitale platformen van de verzekeringen ontwerp. Een app voor je verzekeringen met andere woorden.”
Wat doe je dan precies? “Ik ontwerp hoe het platform eruit ziet zodat het zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. Klanten willen bijvoorbeeld in een oogopslag zien welke verzekeringen ze hebben en waarvoor ze verzekerd zijn. Ze willen niet in de kleine lettertjes van hun polis duiken vooraleer ze vinden waar ze naar op zoek zijn.”
Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit? “Dat is elke dag anders, afhankelijk van de fase van het project. In het begin van een project organiseer ik brainstorms en workshops zodat ik precies weet wat iedereen verwacht van het eindresultaat. Nadien ga ik aan de tekentafel in een online tekenprogramma en ontwerp ik de tool. Daarna zet ik de developers aan het werk en in de laatste fase testen we bij gebruikers.”
Wist je al lang dat je deze richting uit wilde? “Ik wilde aanvankelijk een creatieve opleiding volgen. Het was een van mijn leerkrachten die vertelde dat er zoiets bestond als ‘product design’.”
Wat gaf de doorslag om voor deze opleiding te kiezen? “Ik ging naar een infodag. De uitleg die ik daar kreeg, maakte me meteen duidelijk dat dit iets voor mij was.”
Welke rol speelt je opleiding vandaag? “Voor mij is de opleiding de perfecte combinatie tussen creativiteit en wetenschap. Ik heb er geleerd hoe ik moet brainstormen, met creatieve oplossingen kan komen en hoe je overtuigend je idee voorstelt. De opleiding geeft je ook een brede basis: ik weet wel iets over heel wat dingen. Daardoor kan ik met veel mensen spreken en inhaken op hun situatie.”
Lees ook
Machine- en productieautomatisering: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Jorik De Smet, Yolan Pannekoucke, Thibault Steyaert en Guillaume Deboosere studeerden Machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk.
Lees ook
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?
Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?
Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?
Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)
Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken.