Machine- en productieautomatisering: één richting, meerdere wegen

Machine- en Productieautomatisering
20 augustus 2024 |

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Jorik De Smet, Yolan Pannekoucke, Thibault Steyaert en Guillaume Deboosere studeerden Machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk.

Yolan Pannekoucke maakt machines voor bedrijven

“Ik ben ingenieur bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in procesautomatisering. Ik programmeer machines en verzorg tegelijk het klantencontact. Dat is belangrijk in ons bedrijf: als verkoper en klantadviseur moet je weten hoe de machines werken. Om beter in te schatten of het realistisch is wat klanten vragen, bijvoorbeeld. Of om hen te adviseren over de mogelijkheden.

Wij werken vooral met bedrijven uit de textielindustrie: ik ontwikkel software voor machines in confectie. Zo produceren we machines die hijsbanden maken, waarmee je ladingen in vrachtwagens bevestigt. We doen hier alles zelf: onderdelen ontwerpen, maken en assembleren, programmeren. Onze machines doen alles wat komt na het weven van de stof: van snijden tot verpakken. Allemaal automatisch. Zo spelen we in op het grote tekort aan personeel in Europa.

Yolan
67-33

Ik ben hier op mijn zestiende begonnen als jobstudent. Al kom ik hier al langer, het bedrijf is van mijn ouders. Ik ken het hier dus door en door. Vroeger stond ik op de ladder aan de machine om op start te drukken. Nu ontwerp ik op de Research en Development afdeling en verzorg ik de klantenservice.

Ons bedrijf groeit sterk. Het is heel fijn om daaraan mee te helpen. Op technologievlak zitten we vrij ver voor op de markt. Daardoor moeten we weinig reclame maken: de klanten komen vanzelf naar ons. De helft daarvan zijn trouwens Amerikaanse bedrijven. Dat betekent dat ik heel veel in het buitenland zit, als gezicht van het bedrijf. De voorbije twee jaar heb ik al zowat de hele wereld gezien.

Mijn toekomst zie ik zeker in dit bedrijf. Ik zie veel mogelijkheden om bij te dragen aan onze groei. Zelf wil ik graag doorgroeien naar verkoop en management, al wil ik altijd verbonden blijven met de technische kant van het werk, om te blijven innoveren en de beste oplossingen te bieden aan onze klanten wereldwijd.”

Thibault Steyaert is automation engineer in de voedingssector

“Automatisering sprak me altijd al erg aan. Ik ben een landbouwerszoon en bij ons in het landbouwbedrijf willen we dat alles zo automatisch mogelijk gaat. Het fascineerde me altijd al om te weten hoe zulke processen in elkaar zitten. Als afstudeerrichting heb ik dan ook voor machine- en productieautomatisering gekozen.

Als automation engineer houd ik me bezig met die processen te optimaliseren en te versnellen. Ik ben hier samen met een vijftal medestudenten gestart. Ons bedrijf heeft nationale en internationale spelers als klanten. Wij komen heel vroeg in het proces aan bod: wij linken de orderverwerking aan de productie. We voorzien de volledige automatisering voor verschillende voedingsbedrijven.

Thibault
67-33

Wij bieden software aan voor machines op maat. Voor Lotus Bakery, bijvoorbeeld, automatiseren we het volledige proces om koekjes te maken. Van ingrediënt tot afgewerkt product. Ik ben nog maar een jaar aan de slag, en houd me vooral bezig met de visualisatie en programmatie van het project.

Binnenkort ga ik naar de Verenigde Staten en naar Thailand om er projecten op te starten. Het is de bedoeling dat ik er software test, mogelijke elektrische issues elimineer en feedback geef. In de toekomst zie ik mezelf wel doorgroeien tot projectleider. Maar eerst nog wat bijleren in mijn huidige functie.”

Guillaume Deboosere wordt projectingenieur bij een softwarebedrijf

“Mijn passie voor technologie en techniek zit er al van kleins af aan in. Mijn ouders hebben een automatiseringsbedrijf, dus het is me met de paplepel ingegoten. Het was voor mij dus niet meer dan logisch dat ik al in het derde middelbaar voor industriële wetenschappen koos.

Ik ben nog maar net afgestudeerd en begin meteen als projectingenieur. Ik kies er heel bewust voor om mijn eigen weg te gaan en niet in het bedrijf van mijn ouders te werken. Ik ga aan de slag bij een klein maar snelgroeiend bedrijf dat zich richt op nieuwe technologieën zoals zelfrijdende en autonome systemen. We zijn niet echt gebonden aan een bepaalde sector: dat gaat van voeding over landbouw tot staal en logistiek.

Guillaume
67-33

Het is de bedoeling dat ik als projectingenieur virtuele modellen gebruik om machines in simulaties te testen en zo eventuele problemen op te lossen. Verder zal ik op locatie machines opstarten.

Mijn toekomst zit sowieso in de automatiseringssector. Wat ik ook doe, ik vind het belangrijk technisch op de hoogte te blijven. De sector verandert razendsnel en ik wil zeker proberen om regelmatig bij te benen door opleidingen te blijven volgen.”

Jorik De Smet werkt als projectingenieur bij een textielgroep

“Als projectingenieur bij een bedrijvengroep begeleid ik firma’s naar een digitale toekomst. Dat doe ik al zo’n jaar of twee. Ze boden me deze job nog tijdens mijn studies aan. Ik werkte voor mijn masterproef al met de groep samen en dat was een mooie voorbereiding op het werk dat ik nu doe. In juli studeerde ik af, een maand later kon ik hier al aan de slag.

Na mijn bachelor elektromechanica voelde ik me nog niet klaar om te gaan werken. Ik wilde verder studeren en kwam al snel bij deze master uit. De opleiding sprak me aan omdat ze zo toekomstgericht is. De industrie in Vlaanderen moet mee zijn met digitalisering en automatisering.

Jorik
67-33

Ik koos heel bewust voor een productiebedrijf. Ik vind het erg interessant om samen te werken met verschillende bedrijven en de digitaliseringsopdrachten in de praktijk te brengen. Vroeger verliep alles op papier, nu schakelen we stap voor stap over naar automatisering. Eén bedrijf hebben we sinds mijn start hier volledig geautomatiseerd. Als projectingenieur schrijf én begeleid ik de verschillende stappen.

Momenteel ben ik de enige in onze bedrijvengroep met deze job. Voorlopig doe ik dit in samenwerking met de coo, maar het is de bedoeling dat ik in de toekomst een team help uitbouwen. Volgend jaar ga ik een aantal studenten begeleiden. Daar kijk ik erg naar uit.”

Lees ook

Lees ook

UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?

De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?

Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?

Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Zhong
view

De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)

Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken. 

 

Rebin
view