Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Hanne Van Coillie, Tibo Lefevere, Wim Audenaert en Tristan Deconinck studeerden circulaire bioprocestechnologie aan de UGent Campus Kortrijk.
Hanne Van Coillie is consultant waterexpert
“Ik wist al langer dat ik een ingenieursrichting wilde volgen. Maar welke precies, heb ik pas beslist na een infomoment. Het plaatje klopte: ik ben geïnteresseerd in milieu, duurzaamheid en toekomstgerichtheid, en die drie onderwerpen komen allemaal samen in de richting circulaire bioprocestechnologie.
Na mijn studies was het voor mij heel duidelijk dat mijn interesse in waterzuivering lag. Al mijn hele leven ben ik bezig met water. Misschien omdat ik aan de kust opgroeide? Mijn eerste job was als procesingenieur in een internationaal waterzuiveringsbedrijf. In augustus begon ik en een maand later vertrok ik al voor een eerste missie naar Guatemala. Ik hielp mee met de industriële afvalzuivering van een start-up.
Ik heb daar enorm veel bijgeleerd, maar ben er vrij snel gestopt. Ik voelde dat ik nood had aan meer begeleiding en werkervaring. Nu werk ik als consultant voor verschillende bedrijven. Heel interessant want zo kom ik in verschillende sectoren terecht. Elke klant heeft een ander probleem, en dus verplicht je jezelf om bij te leren. En elke dag is anders. De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding kan ik hier echt goed toepassen. Niet alleen de theorie, maar ook de praktijk, zoals hoe ik moet communiceren met klanten.
Milieuproblemen houden me al langer bezig: sinds mijn dertiende eet ik vegetarisch, toen ik ontdekte hoe vervuilend sommige spelers in de vleesindustrie zijn. Ik ben graag bezig met dat thema. Ik heb het gevoel iets bij te brengen aan de maatschappij, en bepaalde zaken mee te veranderen. In de toekomst zie ik me zeker opnieuw als procesingenieur of projectmanager werken in een internationale functie.”
Tibo Lefevere werkt als process improvement engineer in een voedingsmultinational
“Als process improvement engineer ben ik voortdurend op zoek naar verbetering. Ik los problemen op en denk na over verbeteringen om efficiënter en duurzamer te werken. Dat doe ik nu een half jaar. Ik deed mijn stage hier, en dat beviel me enorm. Toen hier een vacature vrijkwam, heeft mijn stagebegeleider mijn cv op het bureau van de manager gelegd.
Het werk is erg afwisselend. Samen met een collega focus ik me vooral op de raffinage van plantaardige olie.De projecten waaraan we werken zijn erg variabel. Vaak gaat het over meer energie-efficiëntie boeken: hoe verbruik je zo weinig mogelijk en wek je zo veel mogelijk op. Ook houd ik me bezig met de afvalstromen in de raffinage. Ik ben nu bezig met een project rond reststromen waaruit we vetzuren halen, die we gebruiken voor dierenvoeding. We gooien afval nooit zomaar weg. We zoeken continu naar manieren om zo veel mogelijk waarde te schenken aan afval.
Ik heb heel bewust voor een multinational gekozen. Het is een grootschalig bedrijf, met complexe processen. Heel leerrijk. Plus: omdat het zo groot is, heeft het bedrijf geld om te investeren. Werken bij een multinationaal biedt ook interessante doorgroeimogelijkheden, maar daar focus ik me nog niet op. Ik leer elke dag nog bij in mijn huidige positie.”
Tristan Deconinck werkt als junior procesingenieur
“Vandaag werk ik als junior procesingenieur bij een producent van voorgebakken- en diepvriesfrieten. Een jaar lang krijg ik een opleiding als productieoperator om de productieprocessen te leren kennen. Daarna kan ik doorgroeien als proces- of projectingenieur. Mij lijkt het leuk om te focussen op de productielijn, om die zelf mee op te starten en te optimaliseren.
De richting heeft me echt goed voorbereid op de bedrijfswereld. De voedingsindustrie kwam ruim aan bod, we hebben er zelfs het productieproces van aardappel tot friet helemaal besproken. Het was ook leuk om les te krijgen in kleinere groepen. Daardoor waren de proffen erg aanspreekbaar.
Een uitgestippeld toekomstplan heb ik niet. Ik voel me heel goed in mijn job. Dat ik in de voedingsindustrie terechtkwam, is eerder toevallig: ik vond vooral de grootte van het bedrijf belangrijk. Hier heb ik veel doorgroeimogelijkheden.
Wim Audenaert richtte een Gents techbedrijf op
“Ik heb milieukunde gestudeerd. Die richting heet nu circulaire bioprocestechnologie. In eerste instantie koos ik die richting natuurlijk omdat het me interesseerde. Maar ook omwille van de maatschappelijke relevantie. Ik wist dat daar toekomst in zat, en dat mijn diploma een goede troef zou zijn op de arbeidsmarkt. Op dat moment had ik nog geen idee hoe mijn carrière verder zou evolueren.
Tijdens mijn masterproef kreeg ik de vraag of ik interesse had in een doctoraat. De vraag overviel me: ik had altijd het plan gehad om een bedrijf op te richten. Maar op dat moment zag de industriële wereld er wat onzeker uit door een zware economische crisis. En dus besloot ik voluit voor mijn doctoraat te gaan. Daarna heb ik nog een postdoc gedaan, en drie jaar lesgegeven.
Heel boeiend, maar toch bleef er iets knagen. Die droom van een eigen bedrijf bleef in mijn achterhoofd zitten en ik was bang dat het er niet van zou komen als ik mijn academische carrière verder uitbouwde. Daarom besliste ik na mijn postdoc samen met een aantal collega’s om een bedrijf op te richten. AM-Team, zo heet ons bedrijf, naar analogie met The A-team. (lacht) AM staat voor Advanced Modelling: wij bouwen computermodellen om waterzuiveringsprocessen te optimaliseren en te digitaliseren.
Mijn masterproef ging over waterzuivering op festivals, met Festival Dranouter als case. en mijn doctoraat over de verwijdering van medicijnresten uit afvalwater. Mijn waterpassie heeft er voor gezorgd dat we ons bedrijf startten in 2017. Maar de markt was er niet klaar voor. Nu wel: onze klanten zijn grote steden en multinationals over de hele wereld.
Mijn ambitie stopt hier niet: met AM-Team wil ik echt een wereldspeler worden. Vandaag zijn we internationaal goed bekend in onze niche, maar we willen een impactvolle en gevestigde internationale waarde zijn. Als ondernemer wil ik ook de volgende generatie stimuleren om een impactvolle business uit te bouwen. Hoe dan ook: ik zie me niet snel vertrekken uit het techverhaal. Er is nog veel werk, en de weg is nog zeer lang.”
Lees ook
Machine- en productieautomatisering: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Jorik De Smet, Yolan Pannekoucke, Thibault Steyaert en Guillaume Deboosere studeerden Machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk.
Lees ook
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?
Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?
Alumnus Zhong is ondernemer in de VS: in welk Amerika werd hij wakker?
Zhong Xu woont afwisselend in Londen en New York van waaruit hij leiding geeft aan ‘unicorn’ Deliverect, een onderneming met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoe kijkt hij naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
De slimme vuilnisbak: van studentenproject naar de haven van Rotterdam (en de rest van de wereld?)
Het begon bij drie UGent-studenten die een simpele sensor in een vuilnisbak plaatsten. Nu is het op weg om het afvalbeheer van steden en gemeenten slimmer te maken.