Vergeet Tinder, trek naar de Boekentoren

28 september 2021 |

Je vindt er wetenschappelijke literatuur, tijdschriften, thesissen, manuscripten,... en misschien wel de liefde van je leven. De prachtige setting van de UGent Boekentoren betekende voor sommige studenten niet enkel studeren, maar ook het begin van iets heel moois.

Charlotte & Jonas

Charlotte Haentjens zei ‘ja’ tegen Jonas Aper in de belvedère.

“Toen Jonas voor zijn doctoraat naar Israël moest, heb ik hem enkele keren bezocht. Op een bepaald moment was ik op zoek naar een propere trui en trok ik de bovenste lade van zijn kast open. En daar zag ik het plots: een klein doosje. Hij ging me ten huwelijk vragen. We hadden elkaar leren kennen in het middelbaar en waren dus al eventjes samen.”

“Ik deed alsof ik het doosje niet had gezien, want ik wilde de verrassing niet verpesten. Maar een aanzoek in Israël kwam er niet. Toen hij me enkele maanden later - terug in België - vroeg of ik samen met hem de Boekentoren wilde bezoeken, dacht ik: dit is het moment. ‘We willen dat toch al even samen doen?’, zei hij nog onschuldig. Ik liet niet merken dat ik iets wist.”

“We kwamen aan in de Boekentoren, waar de onthaalbediende ons leek op te wachten. Zenuwachtig stuurde ze ons meteen naar boven. Daar in de belvedère, met het magnifieke zicht over Gent, ging hij op één knie zitten en vroeg hij me ten huwelijk. Het was een prachtig moment, dat ons echt typeert. Ondertussen zijn we tien jaar getrouwd en hebben we drie kinderen. De Boekentoren blijft voor altijd een speciaal plekje. En de onthaalbediende? Zij was opgelucht dat alles goed gelukt was en dat ik ‘ja’ heb gezegd.”

Bert Misplon en Sophie Matthys liepen elkaar tegen het lijf (letterlijk)

“Ons liefdesverhaal is begonnen in de Boekentoren. We studeerden beiden in Gent, maar kenden elkaar niet echt. Een gemeenschappelijke vriendin organiseerde toen voor het eerst de Boekentorenrun. Ze heeft ons overtuigd om mee te doen aan de loopwedstrijd, omdat we beiden sportief en toch wel vrij competitief zijn. De Boekentoren oplopen van de kelder tot helemaal boven, geloof ons: dat is stevig. Maar we waren drie jaar op rij de snelste bij de mannen en vrouwen.”

“Bij de derde editie wonnen we elk een reis naar Turkije. We hadden afgesproken dat we in dezelfde periode zouden boeken, zodat we elkaar daar eens zouden tegenkomen. Daar is de vonk overgeslagen."

Sophie & Bert
67-33

“Negen jaar later zijn we nog steeds heel gelukkig samen. We hebben een huisje gekocht en hebben twee prachtige kinderen samen. Met de oudste, die nu twee jaar is, zijn we onlangs met de fiets naar de Boekentoren gegaan. Daar zijn we even gestopt om haar uit te leggen dat het de plek is waar mama en papa elkaar ontmoet hebben. Het gebouw betekent zoveel voor ons.”

Kenneth De Vlieger leerde Charlotte De Vidts kennen in ‘de bokaal’

“Zonder de Boekentoren kon ons liefdesverhaal niet geschreven worden. Het begon in de lente van 2009, toen we voor de examens studeerden. Ik zag haar af en toe passeren en eerlijk: ze werd een van de redenen waarom ik naar de Boekentoren trok om te studeren.”

Kenneth & Charlotte

“Na enkele weken besloot ik mijn kans te wagen: ik ging wat dichter bij haar in de buurt zitten. Ik was ongelooflijk zenuwachtig en het werd lekker warm in de studiezaal. Het gevolg? Okselvijvers op mijn hemd. Nog geen geen man overboord, dacht ik. Ik snelde naar mijn kot en trok een nieuw hemd aan, spoot nog snel wat deo en aftershave. Toen ik terugkwam lag er een A4’tje op mijn plek.”

“‘It’s okay to be gay’, las ik. Snel buurtonderzoek leerde me dat zij het briefje op mijn bureau had gelegd. De boodschap was waarschijnlijk een verwijzing naar het feit dat mijn beste vriend Gilles en ik steeds samen waren. Het was een ijsbreker. Niet de perfecte, maar het was er wel een. Ik leunde achterover en vroeg haar op date. Enkele dagen later kusten we voor het eerst. We werden onafscheidelijk. Tien jaar later werd ze mijn vrouw en vorig jaar verwelkomden we op Valentijn ons eerste kindje, Lily. Met dank aan de Boekentoren.”

DE BOEKENTOREN: VEEL MEER DAN EEN PRACHTIG MONUMENT

De Gentse Boekentoren is zo’n 64 meter aan architecturale pracht. Maar de toren is meer dan alleen een monument. “Een baken van de wetenschap. Hier kunnen onderzoekers en studenten terecht in hun zoektocht naar kennis”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels.

Lees ook

Vrienden voor het leven: hoe vriendschappen ons gezonder maken

Onderzoek wijst uit dat mensen met een goed sociaal netwerk gelukkiger, gezonder en langer leven. Maar een druk sociaal leven staat niet per se gelijk aan een goed sociaal leven. Stressexpert en professor Marie-Anne Vanderhasselt neemt het effect van vriendschap op stress onder de loep.

Marie-Anne Vanderhasselt
view

Wat als je partner weinig of geen emoties deelt?

Emoties delen zorgt voor intimiteit. Zelfhulpboeken delen daarom kwistig tips om emoties te leren uiten. Maar wat als je partner weinig of geen emoties deelt? Volgens postdoctoraal onderzoeker Laura Sels hoeft dat niet per se een probleem te zijn.

Koppel
view

Psychologe Ann Buysse: “We kunnen veel leren van niet-traditionele gezinsvormen”

“De huidige diversiteit aan gezinsvormen is een rijkdom”, zegt professor Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Ze schreef een boek over samenleven en hoe we met elkaar omgaan. Daarin besteedt ze ook aandacht aan het gezin (in alle vormen) en de relatie kind-ouder.

Kinderen
view

Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

cadeau
view