Ut vivat, crescat et floreat: de overkoepelende studentenvereniging SK Ghendt bestaat 90 jaar. Het SK brengt 30 streekclubs, hogeschoolclubs en caféclubs uit Gent samen en organiseert wekelijks activiteiten voor hun vele leden. Het jaarlijkse hoogtepunt? De herdenking van de bezetting van het Gravensteen.
Senior Seniorum Ben Cremer (rechts) en PR-verantwoordelijke Saar Verniest (links) vertellen ons meer over hun uit de hand gelopen hobby.
Ben: "We zijn het oudste konvent in Gent. 90 jaar geleden, na de Eerste Wereldoorlog en na de vernederlandsing van onze universiteit, besloten de toenmalige 13 regionale studentenclubs om zich beter te organiseren en te verenigen in een overkoepelend konvent: het Seniorenkonvent."
"Een club of vereniging moet minstens 5 jaar bestaan vooraleer die kan aansluiten. Eerst volgt er een proefjaar waarin de club wordt uitgenodigd op alle activiteiten en op onze vergaderingen. Zo kunnen zowel zij als wij zien of we matchen en of de samenwerking lukt. Na dat jaar wordt er gestemd op de raad der senioren, de wekelijkse vergadering met alle praesissen van onze clubs. Vorig jaar zijn we zo twee clubs rijker geworden."
Het verenigingsleven is echt waardevol
Ben: "We zijn als konvent verbonden aan de UGent, maar inhoudelijk hebben onze clubs en verenigingen niet echt een link met de opleidingen en het academisch leven. Op de hogeschoolclubs na uiteraard. Zo hebben wij geen boekenverkoop bij de start van het academiejaar."
Saar: "Onze ledenwerving moet daarom wat creatiever gebeuren. De Oostendse streekclub Dionysus gaat bijvoorbeeld bij de start van het academiejaar op zondagavonden studenten werven in het station van Oostende. Onze clubs proberen ook de laatstejaarsstudenten in het middelbaar al te enthousiasmeren voor het verenigingsleven. Maar we merken dat er elk jaar steeds minder schachten zijn. Ik denk dat het verenigingsleven veel slechte media-aandacht kreeg de afgelopen jaren. Daarnaast hadden we uiteraard ook de coronaperiode. En bovendien wordt alles ook duurder, waardoor studenten minder buiten komen en bijvoorbeeld meer feestjes op hun kot geven."
Ben: "Het verenigingsleven is nochtans echt waardevol. Dat hebben wij tijdens de coronaperiode ook bewezen. We organiseerden online activiteiten waarmee we voor verbinding zorgden tussen de studenten. Ook op studievlak, want velen kenden toen amper hun medestudenten. Dat toont dat wij een rol te spelen hebben. Het verenigingsleven gaat niet enkel om drinken en feesten. Maar dat krijg je moeilijk verkocht aan de samenleving."
De grootste studentengrap allertijden
Ben: "De clubs binnen ons konvent organiseren heel wat activiteiten. Wij als het SK organiseren daarnaast ook wekelijks, soms tweewekelijks, diverse activiteiten zoals cantussen, cantoravonden en allerlei sportactiviteiten."
"De Gravensteenfeesten zijn het hoogtepunt van ons jaar. Dat is een herdenking van de grootste studentengrap aller tijden. Op woensdag 16 november 1949, dit jaar 74 jaar geleden dus, bezetten 138 studenten (onder wie één meisje) het Gravensteen om te protesteren tegen de stijging van de bierprijzen. Op die bewuste woensdag werden op alle faculteiten pamfletten rondgedeeld die opriepen in het geheim te verzamelen aan het Gravensteen. De kantelen werden behangen met ludieke studentenslogans terwijl politie en brandweer werden getrakteerd op overrijp fruit en rookbommen."
"In 1950 werd de eerste herdenkingsplechtigheid gehouden. Niet door het SK, maar door het comité van de oudstrijders. Het was zo een succes dat besloten werd er een jaarlijkse feestdag van te maken. De Slag om het Gravensteen wordt sindsdien herdacht met een Gravensteenstoet en een herbezetting. Dat is echt een hele organisatie. We vieren de Gravensteenfeesten van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat met zo een 1.000 studenten en sympathisanten."
Een uit de hand gelopen hobby
Ben: "Het SK en het verenigingsleven is voor mij een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ons konvent is heel familiair. Iedereen kent elkaar. Niet alleen in ons eigen bestuur, maar ook tussen de clubs van het konvent. Dat helpt om het leuk te houden, hoe druk het soms ook kan zijn. Er is op elke activiteit altijd een toffe sfeer."
Saar: "Voor Ben en mij is dit ons afzwaaijaar in het studentenleven. Het is het engagement meer dan waard, maar het is tijd voor de nieuwe garde. Volgend jaar gaan we gewoon nog een jaar genieten en naar de activiteiten gaan zonder ze zelf te organiseren (lacht)."
Lees ook
Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie
In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.
Wat is de betekenis van een studentenlint?
Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?
Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten
Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).
Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"
Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.