“We willen studenten triggeren en zorgen dat ze hun eigen mening vormen”

Engage
02 mei 2023 |

Er bestaan in Gent meer studentenverenigingen dan je denkt. Ken bijvoorbeeld Engage al? Met hun activiteiten wil deze vereniging studenten kritisch laten nadenken zodat ze hun eigen mening kunnen vormen over verschillende maatschappelijke thema’s. Bestuursleden Hayat, Kezban en Yousra praten vol passie over hoe en waarom ze dat precies doen.

Vanwaar komt die specifieke wens om studenten aan het denken te zetten?

Yousra: Studeren aan het hoger onderwijs is inhoudelijk vaak wat eng omdat je alleen kennis opdoet over een zeer specifiek onderwerp. Je krijgt wel inleidingscursussen over andere domeinen in de maatschappij, maar dat is beperkt. We vinden dat wie afstudeert in het hoger onderwijs ook moet weten in welke maatschappij je terechtkomt. Dus we proberen bij te dragen aan het maatschappelijk bewustzijn van studenten aan de hand van verschillende activiteiten zoals workshops en debatten. We willen studenten triggeren en zorgen dat ze hun eigen mening vormen over maatschappelijke onderwerpen.

Die missie maakt jullie uniek als studentenvereniging. Zien jullie ook gelijkenissen met de meer traditionele verenigingen?

Hayat: Het doel om mensen rond dezelfde interesse samen te brengen is hetzelfde als bij elke andere studentenvereniging. Student zijn is meer dan alleen studeren. Je hebt nood aan ‘iets’ daarbuiten om jezelf te ontwikkelen. De focus ligt daar bij elke studentenvereniging anders.

Yousra: Er is niets mis met een cantus of een stadsspel. Voor ieder wat wils. Maar onze oprichters misten interessante evenementen voor studenten los van puur ontspanning.

Hoe belangrijk is de sociale functie van jullie vereniging?

Yousra: We leven in een heel individualistische maatschappij en studeren is vaak ook maar iets eenzaam. Dus het is echt belangrijk om een netwerk te hebben, mensen waaraan je kunt hangen.

Hayat: Zeker voor studenten met een migratieachtergrond zoals wij. We willen die mensen een thuisbasis of veilige plek aanbieden. Niet alleen voor hen, we zijn er voor iedereen natuurlijk.

Yousra: Het is niet bij iedereen het geval, maar studenten met een migratieachtergrond zijn soms onzeker omdat ze minder voorbeelden in hun omgeving hebben van mensen die verder studeren. Als je dan terechtkomt in een groep of vereniging met studenten zoals jezelf krijg je veel meer motivatie. Je weet dat je het zelf ook kan.

Hayat: Ik denk dat we met Engage echt wel effect hebben op de doorstroom van studenten aan de UGent. Ik voelde mezelf best eenzaam in mijn eerste jaar. Maar van zodra ik Engage leerde kennen, voelde ik me meer op mijn plaats aan de universiteit. Ik had een doel en ik wist ik er wel zou raken.

Yousra: Ik voelde me ook minder onzeker van zodra ik bij Engage terechtkwam. Je hebt mensen rond je heen. Likeminded mensen, ook al hoeven we niet over alles dezelfde mening te hebben. Maar Engage heeft echt mijn studentenleven verrijkt.

Kezban: Je kan veel meer dan je denkt. Ik vind van mezelf dat ik echt ben opengebloeid dit jaar. Ik ben meer zelfzeker geworden en ik heb ook inhoudelijk veel kennis opgedaan van alle thema’s waar we evenementen hebben rond georganiseerd.

Een van die evenementen is de Engage Trail, een soort fictieve rechtszaak. Wat is dat precies?

Yousra: In onze Trials brengen we telkens twee groepen van drie experten samen in een fictieve rechtszaak om te debatteren over een bepaalde stelling. Eén groep is pro en één groep is contra de stelling, waarbij elke spreker 15 minuten krijgt om een pleidooi te houden. Het aanwezige publiek van studenten vormen de zogezegde juryleden die op het einde van het debat mogen stemmen.

In het eerste semester hebben we bijvoorbeeld een Engage Trial gehouden over de stelling of studentendopen moreel verantwoord zijn of niet. Het is een onderwerp dat constant in het nieuws kwam, maar toch was het moeilijk om sprekers te vinden die een stelling wilden innemen omdat het onderwerp zo gevoelig ligt.

Hayat: Er zijn heel wat studenten op die Engage Trial afgekomen, wat aantoont dat er nood was aan een debat over studentendopen.

Yousra: Opmerkelijk was dat in het begin de pro en contra wat vijandig tegenover elkaar stonden, maar naar het einde van de avond hadden ze common ground gevonden. Dat is mooi om aan te tonen met onze Trials. Niks is zwart-wit.

Jullie bestaan nog maar sinds 2015. Wat brengt de toekomst voor Engage?

Hayat: Ik hoop dat Engage over enkele jaren helemaal ingeworteld is in het Gentse studentenleven. Dat iedereen weet waar we voor staan.

Yousra: Nu is er geen ruimte of tijd voor, maar ik zou het super vinden om Engage uit te breiden naar andere studentensteden. Net omdat we zo uniek zijn. En dat mijn kindjes ooit lid kunnen worden van Engage. (lacht)

WELKE STUDENTENVERENIGING PAST BIJ JOU?

Student zijn is meer dan studeren alleen. Doe de test op durfdoen.be en ontdek bij welke vereniging jij je thuis zal voelen.

Lees ook

Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

WorldMUN
view

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
view

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
view

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
view