20 van 2020: Yanis vond de liefde, dankzij corona

Yanis Peeters
14 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Voor Yanis Peters was 2020 het jaar van de liefde: eindelijk gestart aan de UGent met de opleiding wiskunde, zijn grote passie. En hij vond ook echt de liefde, corona bracht hem en zijn vriendin samen.

Wat was voor jou 2020?

“2020 was voor mij het jaar waarin ik aan de UGent begon. Ik zit in mijn eerste bachelor wiskunde. De omstandigheden waren allesbehalve optimaal, maar ik maak er het beste van. Ik merk dat mensen in mijn omgeving het zwaarder hebben. Ik prijs me gelukkig, want ik was er op veel manieren op voorbereid. Ik heb twee schermen, een rustige werkomgeving, goed internet… Dat is niet voor iedereen evident. Ik vind mijn richting bovendien heel interessant. De vakken liggen mij allemaal en ik kan me goed concentreren. Eindelijk enkel wiskunde. Tijdens de lockdowns bleef ik in contact met mijn vrienden via Discord. Dat is niet hetzelfde als wanneer je elkaar echt kan zien, maar het helpt. Gelukkig hadden we op het einde van het middelbaar een proclamatie en een echt afscheid met mijn klasgenoten.”

Op welke prestatie ben je het meest trots van het afgelopen jaar?

“Op mijn proclamatie kreeg ik de prijs van de wiskunde. Ik wist toen al dat ik wiskunde wilde gaan studeren, dus die prijs was de kers op de taart. Daarnaast ben ik ook heel trots dat ik mijn vriendin dit jaar heb leren kennen. Eigenlijk heb ik dat aan corona te danken! Ik kende haar al heel lang van de muziekschool, maar de lockdown heeft ons dichter bij elkaar gebracht. We hebben veel troost en gezelschap bij elkaar gevonden. Zelf zat ze thuis met klierkoorts, waardoor we lange tijd enkel vanop afstand konden praten. Haar immuunsysteem was verzwakt en we wilden geen risico’s nemen. Toen we elkaar in juli eindelijk weer konden zien, was dat heel fijn. Hoe bizar dit jaar ook is, ik ben heel blij dat we nu samen zijn.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik kijk er vooral naar uit om mijn studiegenoten te leren kennen. De opleiding ligt me, maar het sociale contact ontbreekt, dus ik hoop dat het snel deel kan worden van mijn studentenleven.”

Wat wil je meenemen naar 2021?

“Verrassend genoeg leerde 2020 me hoe ik moest plannen. Er wordt veel zelfstandigheid verwacht van leerlingen en studenten, waardoor ik geleerd heb zelf mijn planningen op te maken en me daar ook aan te houden. Dat bevalt me wel.

Ik wil ook graag meenemen dat het belangrijk is dat je de mensen apprecieert als ze er zijn. En dat bedoel ik niet meteen op een dramatische manier. Maar dit jaar was het niet vanzelfsprekend om bijvoorbeeld je vrienden te zien. En dan begin je na te denken: misschien had ik toch naar dat feestje moeten gaan. Misschien zeg ik wat sneller ja als mijn vrienden me uitnodigen, eens het weer mag.”

Yanis Peeters
67-33

Wie is jouw strafste UGent’er?

“Ik kijk op naar mijn professoren. Ik vind niet boeienders dan gepassioneerde mensen over wiskunde te horen praten. Eén professor springt er voor mij echt uit, en dat is prof. Leo Storme. Zijn enthousiasme is ongelooflijk aanstekelijk.”

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Ik hoop dat iedereen kan studeren wat hij/zij wil, en dat iedereen zijn passie mag vinden. Zoals ik graag wiskunde studeer, dat wens ik iedereen toe.”

20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

Vrienden voor het leven: hoe vriendschappen ons gezonder maken

Onderzoek wijst uit dat mensen met een goed sociaal netwerk gelukkiger, gezonder en langer leven. Maar een druk sociaal leven staat niet per se gelijk aan een goed sociaal leven. Stressexpert en professor Marie-Anne Vanderhasselt neemt het effect van vriendschap op stress onder de loep.

Marie-Anne Vanderhasselt
view

Wat als je partner weinig of geen emoties deelt?

Emoties delen zorgt voor intimiteit. Zelfhulpboeken delen daarom kwistig tips om emoties te leren uiten. Maar wat als je partner weinig of geen emoties deelt? Volgens postdoctoraal onderzoeker Laura Sels hoeft dat niet per se een probleem te zijn.

Koppel
view

Psychologe Ann Buysse: “We kunnen veel leren van niet-traditionele gezinsvormen”

“De huidige diversiteit aan gezinsvormen is een rijkdom”, zegt professor Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Ze schreef een boek over samenleven en hoe we met elkaar omgaan. Daarin besteedt ze ook aandacht aan het gezin (in alle vormen) en de relatie kind-ouder.

Kinderen
view

Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

cadeau
view