Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij de faculteit Wetenschappen. Hij verzorgt daar de bijenkolonies van Honeybee Valley, een onderzoeksgroep geleid door professor Dirk de Graaf die focust op de dalende bijenpopulatie in het wild. Ook inventariseert hij de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij.
De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “Mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”
Imkerij en bioboerderij in Oekraïne
Na zijn oorspronkelijk verblijf in België keerde hij terug naar Oekraïne om een bioboerderij op te starten in Zaporizja in het zuiden van Oekraïne, vanwaar ze beiden afkomstig zijn.
“We zijn begonnen met de kweek van bessen, fruit en zoete aardappelen. Bijen hield ik in het begin op kleine schaal; maar met de hulp van mijn vrouw groeide dat op korte tijd uit tot 40 kolonies die integraal deel uitmaakten van ons bedrijf. Ik slaagde er zelfs in om mijn oudste dochters te interesseren voor het vak. Zes en acht jaar oud en hij ze draaiden al mee”, zegt Olexiy vol trots. “Je had het moeten zien, het was er prachtig.”
De oorlog zette echter een vroegtijdig punt achter de droom van de Lyamtsevs: “We hebben lang getwijfeld, maar toen het oorlogsgebied uitbreidde tot aan de rand van onze stad, beslisten we dat we het onze kinderen verschuldigd waren om het land te ontvluchten.” Ze lieten alles achter en samen met zijn vrouw en drie kinderen begaf hij zich naar de grens. “Een vriend van me draagt nu zorg voor de bijen, maar er woeden hevige gevechten in de streek. Het voortbestaan van de boerderij is dus niet gegarandeerd.”
Olexiy verhuist naar België
Olexiy contacteerde zijn voormalige werkgever in België en regelde zo een tijdelijke verblijfplaats. “We zijn alleen met het hoogstnoodzakelijke kunnen vertrekken, het was dus belangrijk dat we beiden zo snel mogelijk aan het werk konden.” Na aankomst in België raadden de bestuurders van zijn oude imkersbond Olexiy aan om te solliciteren als imker bij het expertisecentrum Honeybee Valley aan de UGent. Daar kreeg Olexiy een positief antwoord: hij werd voor 6 maanden als imker aangeworven.
Professor de Graaf die er de leiding heeft, is blij met Olexiys komst: “Er lopen hier momenteel verschillende projecten over de honingbij en we hebben soms handen te kort. Bovendien wilden we ons steentje bijdragen tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen.” Met middelen uit een gift van de Eva Crane Trust aan het UGent Fonds Bijen, zal hij hun unieke collectie bijeenteelt-objecten inventariseren. “Deze collectie was destijds verzameld door Eva Crane, bijenonderzoeker en auteur van tal van boeken, en tot voor kort ondergebracht in het Bijenteeltmuseum in Kalmthout”, vertelt professor de Graaf.
Terug toekomst en perspectief
“Olexiy heeft meerdere diploma’s op zak en heeft een rijke ervaring in het bedrijfsmanagement. In die zin is hij duidelijk overgekwalificeerd voor deze job. Maar hij heeft de aangeboden kans met beide handen aangenomen. We hopen dat hij bij het werken aan de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten”, benadrukt professor de Graaf. Zelf is Olexiy dankbaar en ook gewoon blij om bezig te kunnen blijven: “Mijn oude werkgever en collega’s bij TVH Group, onze Belgische vrienden en mijn huidige collega’s hebben ons al zoveel geholpen: de reis van Polen naar België, een verblijfplaats, werk, een luisterend oor. We hebben geluk gehad.”
Maar over de toekomst zijn ze nog onzeker: “In Oekraïne was er sinds het begin van de oorlog geen maandag, geen dinsdag of woensdag meer. Het enige wat telde was de dag doorkomen. Sinds we in België zijn, kunnen we terug een beetje over de toekomst nadenken want onze kinderen gaan hier nu naar school en mijn vrouw en ik volgen allebei Nederlandse les. Door de oorlog nemen we het nog altijd dag per dag, maar nu is er tenminste wat perspectief.”
Wil je graag een gift doen aan het Fonds Bijen van de UGent? Ga dan naar het donatieformulier of stort op het rekeningnummer BE26 3900 9658 0329, met mededeling ‘Fonds Bijen’. Je gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro op jaarbasis.
Lees ook
Komt er ooit een geneesmiddel voor hiv? “Ik ben ervan overtuigd”
Elke dag krijgen een paar mensen in ons land te horen dat ze seropositief zijn. Hiv-remmers zorgen er gelukkig voor dat de ziekte niet meer zo dodelijk is als in de jaren 80 en 90. Toch blijft de zoektocht naar een geneesmiddel om heel wat redenen relevant. En de vooruitzichten zijn positief, aldus professor Linos Vandekerckhove die dankzij het Fonds HIV Ontrafelen al bijna 15 jaar onderzoek doet naar een geneesmiddel.
UGent en spelers in de kinderopvang slaan de handen in elkaar voor een betere kinderopvang
De komende vier jaar loopt er via de Leerstoel Kinderopvang een onderzoek aan de UGent naar de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen. Het onderzoek komt er door een unieke samenwerking van belangrijke private en publieke spelers in de kinderopvang.
“Studenten geneeskunde oefenen op levensechte modellen dankzij testament van huisarts”
Hoe voelt een vergrote prostaat aan? Of een knobbeltje in de borst? En hoe leg je een urinesonde aan? Dankzij de nalatenschap van een huisarts kunnen studenten geneeskunde ook zonder echte patiënten hun vaardigheden oefenen in een gloednieuw zelfleerstation.
Hoe het testament van een huisarts studenten geneeskunde helpt
Guy De Cloedt, UGent-alumnus en voormalig huisarts in Gent, overleed twee jaar geleden onverwacht aan een infectie. Met zijn nalatenschap werd een fonds opgericht dat het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen ondersteunt. Dokters in spe kunnen zo hun medische vaardigheden beter oefenen.