OPINIE/ Het ecologisch imago van potgrond bedriegt. Het is dan wel een goede voedingsstof om je planten te laten groeien, maar potgrond met turf is bijzonder belastend voor het klimaat. “Het is een fossiel materiaal dat in het rijtje van steenkool, aardolie en aardgas past”, zegt UGent-onderzoeker Ruben Vanholme.
Met de lente die volop ontluikt, kriebelt het misschien weer om te tuinieren. Planten verpotten, nieuwe planten een plaatsje geven, planten vermeerderen,... Dat betekent voor veel mensen ook heel wat potgrond inslaan. Die bevat meststoffen om de planten goed te laten groeien, maar veel commerciële potgrond bevat ook turf. En die is bijzonder slecht voor het klimaat.
Wat is turf?
Turf is een organisch materiaal dat wordt gewonnen uit veengebieden, unieke ecosystemen die over duizenden jaren ontwikkelen door de ophoping van dood plantenmateriaal. Het is afgestorven materiaal uit opgedroogde moerassen en het houdt de CO2 vast die duizenden jaren geleden door planten werd opgenomen. Het is een fossiel materiaal dat thuishoort in het rijtje van steenkool, aardolie en aardgas.
Schadelijke potgrond
Een organisch materiaal, maar het gebruik ervan is dus allesbehalve ecologisch. Van zodra turf verwerkt wordt in potgrond, komt het in contact met lucht, waardoor het begint te verteren. Bij dat proces komt de opgeslagen CO2 vrij. Om het concreet te maken: een zak potgrond van 40 liter komt ongeveer overeen met de uitstoot van een rit van zo’n 75 km met een gemiddelde wagen. Toch kon je potgrond tot voor kort met ecocheques betalen en draagt potgrond met turf vaak nog een biolabel. Dat is alsof de diesel voor je auto een biolabel krijgt.
Zelf potgrond maken of turfvrije potgrond
Wat is een goed alternatief voor turf? Voor je eigen plantjes in huis kan je veel doen met compost. Die kan je makkelijk zelf maken in een compostbak in de tuin of op je terras. Als je die mengt met aarde, heb je een volwaardig alternatief voor potgrond. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Dan kan je in tuincentra zoeken naar potgrond zonder turf. Die zijn er, maar je moet soms wel even zoeken.
Lees ook
Wat doet een bio-econoom? “Ik streef naar een milieuvriendelijke economie”
De komende 25 jaar zijn cruciaal in de omschakeling van een fossiele economie naar een circulaire bio-economie. Onderzoeker Pieter Nachtergaele maakt er zijn levenswerk van om dat mee waar te maken.
Studenten geneeskunde sensibiliseren voor een meer duurzame zorgsector
Als de gezondheidssector een land was, dan was het de vierde grootste uitstoter ter wereld. Dat is groter dan die van de luchtvaart. Een duurzamer gezondheidslandschap staat dan ook hoog op de agenda bij de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en haar studenten.
Tips voor een duurzamere vakantie: huur of deel vakantiespullen
Volop je vakantie aan het voorbereiden? Dan heb je waarschijnlijk ook een lijstje met alle dingen die je nodig hebt om op reis te vertrekken. Zelf aankopen kan, maar er bestaan ook duurzamere strategieën om je vakantiespullen te verzamelen.
Onderzoeker ontwikkelt simulatietool voor meer duurzame veehouderij
Het energiegebruik in de veehouderij kan veel duurzamer. Onderzoeker Manon Everaert ontwikkelt een simulatietool waarmee veehouders de baten kunnen berekenen van verschillende duurzame energietechnieken.